30.12.2024

Hellurei kaikki rakkaat Otaleipojat! 🙂 Syksy on leipojille parasta aikaa, sillä ulkona sataa vettä ja hyväntuoksuinen keittiö saa pahimmankin pessimistin hyvälle tuulelle. Jopa koeviikon stressi voi poistua alta, kun alat leipomaan keksejä ja juomaan kaakaota. Kurpitsa, omena, kaneli ja inkivääri ovat kaikki syksyn makuja, jotka vain maistuvat lämpimiltä ja värikkäiltä. Tänään teemme jo TikTokista tuttuja Cinnamon Rolls -leivonnaisia, mutta pienellä syksytwistillä. 😉 Ja suklaalla, koska suklaa ei ikinä petä.


Cinnamon Apple Rolls


Pullat:

  • 2,5 dl maitoa
  • 25 g tuorehiivaa (tai 1 ps kuivahiivaa)
  • 1 dl sokeria (itse käytin 50/50 fariini- ja kidesokeria)
  • 0,5 kananmunaa (säilytä toinen puoli voiteluun!!)
  • 1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
  • ripaus suolaa
  • noin 8-9 dl jauhoja
  • 75 g voita

Omena-kaneli-(suklaa) täyte:

  • voita
  • kanelia (sokeria)
  • 3-4 omenaa
  • 3 rkl vettä
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • 1 rkl kanelia
  • (n. 1 rkl peruna- tai maissijauhoja)
  • vapaavalintaista suklaata sen verran kuin haluaa 🙂

Tuorejuustokuorrute:

  • 2 rkl maitoa
  • 0,5 tl vanilijaa
  • 1/4 tl suolaa
  • 3 dl tomusokeria
  • 100 g tuorejuustoa

Itse resepti:

  1. First of all tämä on hieman aikaa vaativampi ohje, MUTTA sitäkin maistuvampi. Second of all: itse onnistun todella harvoin hiivan kanssa. Meidän välimme ovat monimutkaiset. Kuitenkin aloita sillä, että otat voin jo lämpenemään pöydälle. Sen pitäisi olla huoneenlämpöistä, kun sitä käytetään. Sen jälkeen liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. (Mistä tiedän onko maito kädenlämpöistä? Tökkää puhdas sormi maitoon ja jos maito on kylmää->se ei ole tarpeeksi lämmintä. Jos se on kuumaa->se on liian kuumaa) 

2. Lisää maitoon sokeri(t), suola, muna ja vanilja samalla sekoittaen.

3. Lisää sen jälkeen noin puolet jauhoista vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Sitten lisää loput jauhoista, edelleen vähän kerrallaan. Tässä vaiheessa taikina on jo vähän raskasta vispilälle, joten sitä kannattaa vatkata käsin tai monitoimikoneella, jos sellainen löytyy. Jos haluat minimalisoida jauhoklimpsut, niin suosittelen siivilän käyttöä.

Olen aiemminkin tehnyt pullia, mutta aina vain kidesokeriin. Tällä kertaa päätin kuitenkin korvata puolet sokerista fariinisokerilla (sen takia taikina on niin tummaa), MUTTA tulos olikin paljon maukkaampi!

4. Vatkaamisen loppuvaiheessa lisää huoneenlämpöinen voi. Sekoita se kunnolla joukkoon, koska muuten valmiista pullista löytyy voiklönttejä.

5. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon sivuilta ja sormista. Jos se jää selvästikin kiinni, niin lisää jauhoja.

6. Nonni, nyt alkaa aikaa vievä osuus. Laita taikinavauva johonkin suhteellisen lämpimään paikkaan vähintään tunniksi ja peittele se jollakin, kuten puhtaalla keittiöliinalla. (Esimerkiksi uuni, mikro tai sauna käy. Älä kuitenkaan laita näitä koneita päälle, kun taikina on siellä.)

7. Sen aikana kun taikina ottaa kauneusunia, me alamme tekemään sille täytettä. Namnam. Itse tein tällaisen kaneli-omena-suklaatäytteen syksyn kunniaksi, mutta olen ennen tehnyt valkosuklaa-vadelma– sekä aivan perinteisen sokeri-kaneli-version. Kuitenkin vain mielikuvitus on tässä rajana! Kunhan taikinan päällä on jotain kosteaa (mieluiten voita), niin sen jälkeen sinne väliin voi laittaa mitä tahansa maukasta 🙂

Omena-kaneli-suklaatäyte:

8. Pese, kuori ja paloittele omenat. Suosittelen paloittelemaan omenat aika pieniksi paloiksi, jotta ne mahtuvat kunnolla pullien väliin, mutta periaatteessa se on makuasia. Myös kuoret voi jättää omenoihin, mutta silloin lopputulos ei ole aivan yhtä silkkinen.

9. Ota paistinpannu/kattila ja laita se keskilämmölle päälle. Laita pannulle hieman voita (mitä enemmän voita->sitä paremman makuinen) ja anna sen sulaa. Lisää sulaneeseen voihin kaneli. Sen jälkeen kaada pannulle omenat, sokeri ja vesi.

10. Sekoittele välillä, mutta muuten pidä kantta päällä. Se auttaa kosteutta imeytymään omenoihin, jolloin lopputulos on pehmeämpi ja silkkimäisempi. Älä anna palaa pohjaan. Muuten vanhemmat eivät ole hirveän tyytyväisiä.

11. Muutaman minuutin päästä tai silloin, kun omenat ovat pehmenneet, nosta lämpötilaa kovemmalle, kunnes vesi alkaa kiehumaan. Anna veden muodostaa kuplia, minkä jälkeen ota pannu pois lämmöltä.

12. Jos omenaseos on todella vetistä, lisää siihen vähän peruna- tai maissijauhoja. Se sitoo kosteutta itseensä. Jos seos on taas todella jäykkää, niin lisää siihen vettä ja laita takaisin lämmölle. Voila.

”It looked like the world was
covered in a cobbler crust of
brown sugar and cinnamon.”

– Sarah Addison Allen

13. Omenoista takaisin pulliin. Kun taikina on onnellisesti kohonnut (tai ei, jos hiiva ei ollut ystäväsi tänään) kauli se alustalla hienoksi levyksi. Mitä ohuempi levy -> sitä enemmän pullia. Mutta jos tykkää paksuista pullista, niin jätä se goddamnin levy paksuksi.

14. Voitele levy voisulalla (itse käytin valmista, mutta voit itsekin sulattaa voin) ja levitä omena-kanelitäyte siihen. Sen jälkeen ota suklaasi, rouhi se ja heittele sulavasti omenatäytteen päälle. Se kuinka paljon käytät suklaata on ihan up to you, mutta muista, että suklaa on todella dominoiva maku, joten käytä sitä harkiten! Jos haluat pullista todella karamellisia, lisää myös extra fariinisokeria. Se muuntuu lämmetessä karamellimaiseksi.

15. Kun kaikki haluamasi täytteet ovat levyn päällä, rullaa se pötköksi. Ihan niin kuin kääretorttu. Leikkaa se söpöiksi rulliksi ja laita valitsemaasi voideltuun vuokaan. Jos haluaa niin vuokaan voi laittaa leivinpaperia, varsinkin jos käytit ”tarttuvia” aineksia, mutta itse en laittanut, koska unohdin.

16. Kun pullat ovat vuoassa, peittele se taas noin 30 minuutiksi unille. Laita myös uuni 185 °C.

17. Puolen tunnin jälkeen herättele pullat, voitele ne vielä kananmunalla sekä maidolla (jos haluat todella mehevät pullat, niin kaada maitoa hieman vuoan pohjalle ja pullien väliin). Paista pullia noin 30 min.

18. Joujou nyt ollaan jo loppusuoralla. Kuorrutuksen aika. Sekoita kulhossa sähkövatkaimella tuorejuusto, niin että se saa hieman ilmaa, eli siitä tulee “kuohkeampi”.

19. Sen jälkeen lisää loput ainekset ja sekoita, kunnes se on ihanan silkkistä. Varoitus! Ei kannata laittaa kaikkea tomusokeria kerralla, koska se pöllyää. Puff! (Varsinkin jos käytät sähkövatkainta 😀 )

20. Pullat ovat nyt (luultavasti) valmiita. Anna niiden jäähtyä edes hetki, koska muuten kuorrutus vain sulaa sen pinnalle, eikä se näytä hirveän aesthetic. Mutta ihan up to you! 🙂 Lämpiminä pullat ovat kyllä parhaita… Kuitenkin levitä kuorrutus pullien päälle ja mene esittelemään kaikille läheisillesi mestariteostasi! Kiitos ja kuittaus!


Related Post