Joulukuu on täynnä kiirettä ja juoksua, paperin rapinaa, piparin tuoksua, tonttujen hoppua, kuusen kutsua, lasten touhua ja leipomisen iloa. Joulu on antamisen aikaa ja yhdessäoloa. Joulukiireiden takia en ole ehtinyt vielä kokeilemaan uusia joulureseptejä, joita olisin voinut kirjoittaa tänne. Kuitenkin näiden 16 elinvuoden aikana olen syönyt oman osuuteni kaikista ihanista ja suussasulavista jouluherkuista, joten haluaisin nyt innostaa teitä listaamalla omat top 10 -lempijoululeivonnaiset! En ole laittanut tähän konvehteja tai suklaita, joita voi ostaa suoraan kaupasta, vaan olen listannut herkkuja, joita voi itse leipoa kotona perheen ja ystävien kanssa. Rohkeasti siis kokeilemaan kaikkea uutta tänä vuonna!
10. Stollen, saksalainen hedelmäleipä
Stollen, “Stolle”, eli saksalainen hedelmäpulla, tai hedelmäleipä, oli minulle uusi tuttavuus. Itse tein sitä tuossa muutama viikko sitten leipänä ja pidin siitä paljon. Koko perheeni, paitsi pikkusiskoni, ihastui leipään ja juuri nyt meillä on toinen limppu pakastimessa odottamassa oikeaa hetkeä. Leipä oli todella helppo tehdä. Ainoa aikaa vievä osuus oli sen kohottaminen, mutta lopputuloksena oli todella makea, kostea, mutta kevyen makuinen leipä. Sitä voi tarjoilla normaalina leipänä juuston ja kinkun kera tai kahvikakkuna ihan sellaisenaan.
9. Linzer cookies
Linzer-keksit ovat alun perin itävaltalainen vadelmahillokeksi, joka on myöhemmin levinnyt räjähdysmäisesti koko maailmalla. Suomessa rakkaalla keksillä on monta nimeä: hillokeksi, hillosilmä, vadelmaruusu, täytetyt pikkuleivät ja sydämelliset murot. Uskon, että kaikki ovat joskus elämässään maistaneet tätä keksiä. En ole itse ikinä valmistanut näitä, mutta suosittelen silti kokeilemaan. Kävin läpi monia reseptejä, ja jokaisessa niissä keksin pohjana oli tavallinen sokeri- tai voikeksipohja. Hillona toimi mikä tahansa vadelmahillo. En usko, että voin sanoa näistä kekseistä mitään, mitä ei ole jo sanottu. Ainoana makuvinkkinä suosittelen kokeilemaan keksien dippaamista kuumaan glögiin. Nam.
8. ”Suklaahippu”-keksit…
Näissä kekseissä on todella paljon nostalgiaa, eivätkä ne ole suoraan jouluun sidonnaisia. Olemme kuitenkin siskoni kanssa tehneet näitä keksejä jo monta vuotta joululahjaksi muille, tai itsellemme. Taikinan pohjana toimii aivan tavallinen suklaahippukeksien perustaikina, ja parasta näissä on se, että niiden täytteeksi voi laittaa ihan mitä vain! Piparia, vaahtokarkkia, suklaata, taatelia tai mitä tahansa muuta! Omat lemppariyhdistelmäni ovat valkosuklaa-vadelma, s’mores eli vaahtokarkki-suklaa-keksi, tummasuklaa-appelsiini ja vanilja-omena. Keksit maistuvat kylminä tai kuumina, aamuina tai iltoina, kavereiden kanssa tai yksin. Ne on todella helppoja tehdä ja niitä voi juuri muokata ihan oman maun mukaan.
7. PIPARIT
Ja totta kai vanhat kunnon piparit pääsevät tälle listalle! Palaneet piparit, raa’at piparit, kaupan piparit, koristellut piparit, paljaat piparit ja piparitaikina. Me teemme aina monta pellillistä erilaisia pipareita ja lopulta vielä piparkakkutalon, joka tuhoutuu jo ennen aattoa.
Uskon, että pipareihin liittyy yhtä monta perinnettä kuin niillä on syöjiä. Piparit ovat tulleet Eurooppaan 992 jaa. munkki Gregory Nicopolisin myötä. Hän esitteli myöhemmin piparkakut ranskalaisille kokeille, joiden ansiosta ne levisivät kaikkialle maailmaa. Alun perin pipareita leivottiin joko kakkuina tai paksumpina kekseinä, ja usein niitä käytettiin lääkkeinä vatsakipuihin. Ensimmäiset meille tutut piparit on leivottu 1600-luvulla Englannissa, mutta tästä en kuitenkaan löytänyt satavarmaa tietoa.
Piparit ovat myös siitä hyviä, että niiden päälle voi laittaa mitä tahansa, eikä kukaan voi sanoa siitä mitään. Muistan, kuinka siskoni on laittanut piparin päälle niin monta Amerikan pastillia, että piparia ei edes näkynyt sieltä alta. Itse olen tunkenut niiden päälle vaahtokarkkeja, juustoja, hedelmiä sekä, totta kai, suklaata.
6. Medové rezy -hunajakakku _
Medové rezy on perinteinen slovakialainen nelikerroksinen kakku, jota kutsutaan myös hunajakakuksi. Sillä nimellä olen itsekin oppinut sitä kutsumaan. Kakku leikataan usein suorakulmioiden muotoisiksi pieniksi palasiksi, ja se muistuttaa hieman ranskalaista petit fours -leivosta. Kakun pääosassa on hunajanmakuinen kostea kakku ja vaniljanmakuinen täyte. Kerrosten välissä on myös usein marjahilloa sekä kakun päällä on ohut kerros suklaata. Kakku on mielestäni yksi parhaista, jonka tiedän, mutta se jakaa todella paljon mielipiteitä. Kakku on kuulemma hieman hankala tehdä, mutta sitä saa helposti kaupoista. Jos sinulla kuitenkin on aikaa, muista, että itse leivottu kakku maistuu aina paremmalta!
5. Joulutortut
Ahh, toinen ihana klassikko. Olen kuitenkin huomannut, että joulutortut jakavat mielipiteitä todella paljon. Uskallan jopa väittää, että ne jakavat mielipiteitä jouluherkuista eniten. Itse en lapsena pitänyt joulutortuista yhtään. Minusta ne olivat liian kuivia eivätkä olleet tarpeeksi makeita. Kuitenkin viime vuosina olen vain laskenut päiviä siihen, kunnes voin syödä ensimmäiset joulutortut! Joulutortut ovat myös siitä ihania, että niitä voi muokata aivan oman mielen mukaan. Esimerkiksi perinteisen luumuhillon tilalle voi laittaa vihreitä kuulia, Dumlea, tuorejuustoa tai vaikka vadelmasuklaata! Tortut voi myös muotoilla miten haluaa, mikä tuo uuden ulottuvuuden luovuuteen. Jos minun pitäisi keksiä yksi miinus joulutortuista, se olisi varmaan se, että lehtitaikina rapisee ja rikkoutuu niin helposti, joten kaikkialle tulee sotkua. Tiedättehän kuitenkin sanonnan: se ei ole hyvä joulutorttu, ellei sen jälkeen ole kaikki paikat likaisina ja suupielet täynnä tomusokeria.
4. Fudge _
Fudge on klassinen herkku, joka on ollut mukana kuvioissa jo vuosikymmeniä. Fudge on alun perin kotoisin Yhdysvalloista, toisin kuin olin itsekin luullut. Alun perin se tuli kuuluisuuteen naisten korkeakoulusta (collegesta) ja varsinkin New Yorkin Vassarin lukiossa fudgen tekeminen oli todella suosittu harrastus ja tuotoksia myös myytiin. Siitä, miten fudge löysi tiensä meren yli Iso-Britanniaan, minne se nykypäivänä usein liitetään, ei löytynyt hirveästi tietoa, mutta se tapahtui luultavasti kauppalaivojen kautta.
Fudge on todella luova herkku, koska sen peruspohja on (melkein) aina sama ja täytteeksi voi taas kerran heittää mitä tahansa. Fudgeja voi maustaa miten tahansa ja niitä voi tarjoilla todella monissa yhteyksissä. Olen itse aina sitonut ne jouluun, mutta yhtä hyvin joku muu voisi liittää fudget pääsiäiseen. Niitä on myös todella helppo valmistaa. Ainoa vaikea osuus on valmiin fudgen leikkaus, jos sitä yrittää jääkaappikylmänä. Siihen tarvitsee jo hieman lihaksia.
3. Basque-juustokakku _
Sí, sí, ¡una tarta de queso para mí, por favor! Basque-juustokakku, myös poltettu basque, on alun perin kotoisin Espanjasta, mutta se on valloittanut melkein jokaisen kolkan tältä planeetalta. Basque-juustokakku on vesihauteessa tehty pohjaton juustokakku, johon käytetään enemmän kananmunia kuin esimerkiksi newyorkilaiseen juustokakkuun. Tämän takia basque ei ole niin makea juustokakku. Kakku on kuitenkin loistava lisä jonkun öklymakean kakun kanssa tarjoiltaessa juhlissa. Jos minun pitäisi antaa yksi vinkki kakun leipojille, niin ottakaa se tarpeeksi ajoissa uunista! Älkää odottako, että koko kakku on “kiinteää” eli se ei hytky kun sitä taputtaa, koska silloin se on jo ylikypsä ja kakun rakenne muuttuu kuivemmaksi. Jos kakku on onnistunut täydellisesti, vuoan reunaa taputtaessa vain keskusta hytkyy. Jos koko kakku hytkyy, ja paljon, se on vielä raakaa. Basque-juustokakku on yleensä suhteellisen korkea ja sen pinta on tummunut melkein mustaksi. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kakku olisi palanut. En tiedä yhtään, miksi pinta tummuu niin, mutta sen tiedän, että palanut se ei ole nimestään huolimatta!
2. Joulubrita _
Joulubrita on koristeellisen näköinen joulukakku, jossa maistuvat marenki, mustaherukka ja viikuna. Kakku on kerroskakku, missä on päällekkäin kakkupohja, marenki ja marjahillo. Itse olen aina syönyt juuri mustaherukoiden ja viikunoiden kera, mutta en näe syytä, miksi joku muu makuyhdistelmä ei sopisi yhtä loistavasti!
Kakkua voisi jo itsessään luokitella kuninkaalliseksi vain sen ulkonäön perusteella, mutta voin sanoa, että sen maku vain tukee asiaa. Marengin rapeus, kakkupohjan pehmeys ja hillon kosteus kannattelevat kaikki toisiaan ja luovat harmonisen makupalan.
Leivoin kakun muutama joulu sitten, ja jos muistan oikein, koko kakku oli syöty tapaninpäivään mennessä. Voin myös paljastaa, että kakku ei ollut pieni. Sitä myös kehuttiin maasta taivaaseen, ja haluaisin leipoa sen jo pian uudestaan. Leipojat, älkää antako kakun haastavan ulkonäön pelottaa. Se on loppujen lopuksi suhteellisen helppo. Ainoa haastava osio on marengin kypsyyden varmistaminen ja sen värin pitäminen. Marenki voi myös helposti halkeilla, mutta onneksi kukaan ei näe sitä kakun kerrosten välissä.
1. Bûche de Noël
Bûche de Noël on myös jouluhalkona tunnettu suklainen leivos. Se on kääretorttupohjainen, mutta koristukseltaan siitä tehdään halon näköinen suklaan avulla. Yleensä Bûche de Noëlissa on suklaapohja, joko suklaa- tai vaniljatäyte ja vielä suklaaglaseeraus tai -ganache päällä. Halko on alun perin kotoisin Ranskasta, ja se on upea lisä juhlapöytään! Kakku on todella suklainen, minkä vuoksi se sopii jouluun kuin pupu sukkaan. Bûche de Noël tehdään kuin kääretorttu, eli sen tekeminen on helppoa ja tuttua monelle. Täytettä ja pohjaa voi tuunailla esimerkiksi lisäämällä jonkin hedelmän tai marjan makua. Koristelussa voi olla kuinka luova ja kuninkaallinen tahansa, minkä takia kakku sopii myös hienoihin juhliin.
Itse tein Bûche de Noëlin ensimmäisen kerran jo todella pienenä, joten tälläkin leivoksella on paljon nostalgia-arvoa minulle, ja siksi se kipuaakin ensimmäiseksi tällä listalla. Kakku on myös todella yksinkertainen verrattuna joihinkin muihin leivonnaisiin, joita yleensä jouluna tehdään, joten sekin on mukavaa vaihtelua. Jos siis haluat hieman suklaata joulupöytään, mutta et jaksa käyttää rahaa lukemattomiin aineisiin ja viettää monia tunteja keittiössä, on Bûche de Noël ykkössuositukseni sinulle!