22.5.2024

Nykyaikainen käsityksemme rakkaudesta on aivan hullu. Omien ja muiden ihmisten psykoanalysointi on sosiaalisessa mediassa arkipäivää. Ei ole epänormaalia selata somea ja joka toinen video puhuu siitä, mitkä asiat mahdollisessa kumppanissa ovat tutulla online termillä ”icks”. Nämä ickit voivat olla mitä tahansa pukeutumistyylistä siihen, että juoksee bussipysäkille reppu selässä. Ickit ovat usein asioita, joita jokainen tekee. Aivastaminen, kävelytyyli tai pahin kaikista, nauraminen, voivat hyvinkin olla syitä, joiden takia yksilö välttää mahdollista kumppania tai eroaa senhetkisen kumppaninsa kanssa.

Toinen suosittu termi on ”red flags”, joka kääntyy suomeksi varoitusmerkkeihin, Varoitusmerkki on jokin asia kumppanin puheessa tai käytöksessä, joka viestii ongelmia. Varoitusmerkkien tunnistaminen on hyvä asia silloin, kun ne otetaan tosissaan. Jälleen kerran, somen mukaan varoitusmerkkejä ovat erilainen huumori, läheinen suhde vanhempien kanssa ja suurimpana kaikista, vastakkaisen sukupuolen edustaja parhaana ystävänä!

Usein voi huomata myös absurdeja sääntöjä, joita ihmisillä on mahdolliselle tulevalle kumppanille. Moni kokee, että kumppanilla ei voi olla esimerkiksi vastakkaista sukupuolta edustavia ystäviä. Jos kumppanilla on pitkäaikainen vastakkaisen sukupuolen ystävä, odotusarvona on usein se, että ystävyys päätetään muutaman viikon suhteen takia. On tietenkin täysin kannattavaa ja normaalia asettaa rajoja suhteessa ja olla avoin omista toiveistaan siitä, miten kumppani toimii muiden ihmisten kanssa. Tietenkin kumppani on korkeampi prioriteetti kuin ystävät, tietenkin ystävyyssuhteet muuttuvat ja muovautuvat. Ei kuitenkaan ole tervettä odottaa, että kumppani hylkää läheiset ihmisensä suhteen takia.

Selasin itse TikTokia yhtenä iltana ja törmäsin videoon, jossa nuori, 18-vuotias tyttö kertoi, mitkä asiat hänen mielestään olivat pettämistä. Näitä asioita olivat muunmuassa vastakkaisen sukupuolen edustajan Instagram-kuvien tykkääminen, eri mieltä oleminen julkisissa paikoissa, katsekontakti toisen ihmisen kanssa, kuvien ottaminen muiden kanssa, edes ryhmätilanteissa, kuntosalilla käyminen vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa ja kyydin antaminen vastakkaiselle sukupuolelle. Edelleen, rajojen asettaminen on erittäin hyvä asia, mutta liian pitkälle meneminen on myös erittäin mahdollista. Luottamussuhde on erittäin tärkeää suhteissa ja sosiaalisessa mediassa ihmisten luotto kumppaneihinsa on parhaimmillaan kyseenalaistettavaa.

Jos tämä kaikki ei ole jo riittävästi, pohditaan sitä, miten epäterveellisiä suhteita romantisoidaan mediassa. Lukuiset elokuvat kolmiodraamoista, obsessiivisista stalkkereista, kiusaaja-kiusattu romansseista ja vihaongelmaisista rakkauden kohteista ovat vallaneet elokuvasalien näytöt ja nuorten ihmisten aivot. Nämä elokuvat ja sarjat, joissa epäterveelliset ja pahimmillaan väkivaltaiset suhteet kuvataan rakkauden perikuvana myrkyttävät nuorten aivot ja pakottavat heidät uskomaan, että rakkauden kuuluu näyttää pelolta ja taistelulta.

Asia on se, että rakkauden kuuluisi olla rauhallista ja turvallista. Molempien osapuolien kuuluu tietää omat rajansa ja yhdessä päätetyt säännöt suhteesta ja sen sisältämistä asioista. Rakkaus ei ole se valtataistelu, jona se laajasti mediassa kuvataan. Jos mediassa olisi enemmän esimerkkejä normaalista, hyväksyvästä ja vakaasta suhteesta, ehkä meidän käsityksemme rakkaudesta ei olisi niin lappeellaan.

Related Post