22.5.2024

Vihdoinkin! Otaniemen lukion vuosittainen teatterin ja median linjan tuotanto on valmis kaikkien nähtäväksi tiistaina 16. huhtikuuta. Ja tänä vuonna suuntaamme villiin, villiin länteen satiirisessa westernissä!


Joka vuosi Otaniemen lukion TeMe-linja luo oman alkuperäisen teatteriproduktion. Tänä vuonna tuotanto on nimeltään PAM, ja se seuraa tarinaa cowboy-Jonista, tai kuten hän mieluummin haluaa itseään kutsuttavan, Johnnysta. Hän seikkailee villin lännen seutuja ja tapaa monia hupsuja hahmoja sekä joutuu moniin vaikeisiin tilanteisiin. Esitys ei todellakaan jää puutteelliseksi viittauksista klassisiin lännenelokuviin. Lisäksi se on täynnä hauskoja ja yllättäviä hetkiä, jotka varmasti jäävät muistiin. 

Opettajien avustuksella opiskelijat päättävät teeman ja tyylin sekä kirjoittavat käsikirjoituksen. Lavastuksen, rekvisiitan ja puvustuksen hoitavat myös opiskelijat, samoin kuin äänisuunnittelun ja lavavalotekniikan. Tämän prosessin kautta opiskelijat oppivat kaikki teatterin niksit ja ymmärtävät, mitä tapahtuu näyttämön lisäksi myös kulissien takana. Opiskelijat vastaavat kaikesta markkinoinnista koreografiaan. Monien tehtävien voisi helposti unohtaa olevan osa teatteria. Tuotanto valmistaa kaikki mukana olevat tajuamaan, mitkä ovat tämänkaltaisten projektien todellisuudet. 

Kurssi alkoi luokkamme keksiessä teemoja, tyylejä, aiheita ja kliseitä, jotka kiinnostivat meidän ryhmäämme. Lukuisten ideointisessioiden kautta tajusimme yhteisen rakkautemme klassiseen elokuvaan ja komediaan olevan jotain, mikä sai mielikuvituksemme liikkeelle. Halusimme tutkia klassisten elokuvien teemoja, hahmoja sekä kliseitä ja päätimme, että satiiri olisi paras tapa kunnioittaa monia elokuvia ja esityksiä ennen meitä. Kävimme monia pitkiä keskusteluja siitä, mikä elokuvagenre olisi täydellinen valinta ja tajusimme, että klassinen lännenelokuva kiinnosti meitä kaikkia eniten.

Itseäni kiinnostivat erityisesti ne tietyt visuaaliset elementit, jotka tulevat kaikille mieleen, kun ajattelee lännenelokuvia. Näytelmässämme et varmasti missaa selkeitä viittauksia klassisiin westernelokuviin ja tyypillisiin ”country”-elementteihin. Klassiset elokuvat kuten The Good, The Bad and The Ugly olivat selvästi inspiraationa meille, ja nimet, kuten Clint Eastwood ja Lucky Luke, mainittiin myös jatkuvasti.

Valtava kunnioitus ja ihailu yhdistettynä haluun nauraa vähän näille klassisille elokuvakliseille sai koko luokan innostumaan esityksestämme. Innostus esitystämme kohtaan vain kasvoi ja kasvoi. Minulla on muistoja käsikirjoitusryhmästä, joka jäi luokan jälkeen vain lisäämään ideaa ja viittausta toisensa jälkeen. On ihme, että esitys ei ole päivien mittainen, koska ideoinnille ei näkynyt loppua. Kun konkreettiset päätökset hahmoista ja juonista muotoutuivat, yleinen yksimielisyys vahvistui todella, ja pian kaikki olivat samalla sivulla siitä, mitä kaikki halusimme tämän projektin olevan.

Selkeän genren lisäksi halusimme käsitellä myös muutamia vakavampia aiheita. Muutamia tärkeitä viestejä, joita halusimme välittää, olivat itsensä löytäminen sekä tasa-arvon viesti.

”Vuonna 2024 maailmantilanne ei ole helppo, eikä toivo ole aina itsestäänselvyys. Arjen harmaudessa ei voi välttyä synkiltä uutisotsikoilta, eikä Suomen pitkä talvi auta asiaa. Siispä, kun tilaisuus avautui, me halusimme kokeilla komediaa – taata hymyn kasvoille. PAM on luotu tauoksi harmaasta maailmasta, valonpilkahdukseksi vaikeisiin aikoihin.”

Tiiti Chydenius, PAM:in ohjaaja

Ideoiden keksimisen lisäksi toimme tietysti tämän show’n elämään myös lavalla, yhdessä teatterimusiikkikurssin bändin kanssa. Toisen vuosikurssin TeMe-luokan opiskelijat vastasivat pääasiassa kaikesta näyttelemisestä, samoin kuin kaikesta muustakin lavalla, kuten puvustuksesta, lavastuksesta ja tekniikasta. Mukana oli tosin muutamia muitakin opiskelijoita tuomassa taitojaan tähän projektiin.

Tuntien, päivien ja viikkojen työskentelyn jälkeen tämän projektin parissa, koreografioiden, improvisaatioiden, musiikkinumeroiden ja jännittävien kohtausten kanssa, se on vihdoin viimeistelty täydellisesti. Esitys on vihdoin valmis nähtäväksi! Se on ehdottomasti näkemisen arvoinen, tule katsomaan se seuraavina päivinä:

  • Ti 16.4. klo 18.00
  • Ke 17.4. klo 13.30 ja 18.00
  • To 18.4. klo 13.30
  • Pe 19.4. klo 13.30

Jos missasitte sen, pitäkää silmällä TeMen YouTube-kanavaa 😉


Related Post