23.6.2024

Joulu lähenee ja vuosi on loppumaisillaan. On siis aika kurkata viimeiset suuret musiikkijulkaisut! Ja vaikka joulukuu on, lista ei ole täynnä All I Want For Christmas Is You -tyyppisiä klassikkojoululauluja, vaan tarkoituksena on esitellä tietenkin jotain uutta.

Jos joululaulut tulevat jo korvista ulos, otapa katsaus kotimaiseen tanssimusiikkiin kuten MERCE-nimiseen artistiin. Myös esimerkiksi Knife Girl on jotain aivan muuta kuin iloisen joulumielen rallatusta. Jos taas joululaulut kiinnostavat, löytyy listalta niitäkin.

Soittolistatäytettä:

Robin Packalen – Saattoväki (Vain elämää kausi 14)

Vain elämää saattaa monelle olla ikään kuin kirosana, mutta itse olen katsonut kaikki kaudet. Tänä syksynä tuli ohjelman 14. kausi ja siellä mukana oli muun muassa aikaisemmin ainoastaan suomen kielellä musiikkia tehnyt artisti Robin Packalen.

Robin Packalen teki Jouni Hynysen eli Kotiteollisuuden päivänä Saattoväki-nimisestä kappaleesta version, joka oli erittäin toimiva ja vähän erilaista Robinia kuin aikaisemmin on saatu kuulla. Kappaleen bassot ja tunnelma ovat jotenkin aggressiivisia, mutta kertosäkeistössä tulee toivoa. Taas kerran voi todeta, että Robinilla on erittäin hyvä lauluääni.

MERCE – New Beginnings

Helsinkiläinen ANTI META -nimelläkin musiikkia aluksi Soundcloudissa julkaissut dj on tehnyt mm. Fred again… -nimisen tuottajan biisistä Jungle oman bootlegin. Spotifyihin hän julkaisi ensimmäisen biisinsä Walls vuonna 2016.

Lokakuussa julkaistiin New Beginnings -niminen biisi, josta löytyy kaunis viulukohta, mutta kokonaisuudessaan se on erittäin hienoa tanssittavaa House-musiikkia. Toimii varmasti esimerkiksi pikkujouluissa.

Antti Autio, Litku Klemetti – Jouluflippaus

Muun muassa Kaikki hyvin -hitin takaa löytyvä Antti Autio ja ehkä vähän vaihtoehtoisempaa rock-soundia tarjoava Litku Klemetti julkaisivat viime vuonna joululaulun Jouluflippaus.

Yleensä jouluisin kuuntelen klassikoita eivätkä tuoreemmat joululaulut oikein sytytä. Jouluflippaus kuitenkin toi jotakin uutta joulusoittolistalleni. Alun urkusoiton jälkeen kappale muuttuu meneväksi rock-kappaleeksi.

Haltuunotettavat:

Pearly Drops

Pearly Drops on suomalainen pop-duo, jonka debyyttialbumi ilmestyi vuonna 2020. Duon Juuso Malin ja Sandra Tervonen olivat aikaisemmin kiertäneet Paperi T:n kanssa keikkaloivoilla, tuottaneet osan hänen kahdesta ensimmäisestä levystään sekä muodostaneet myös Femme en fourrure -nimisen yhtyeen. Alkuvuodesta julkaistiin heidän toinen albuminsa A Little Disaster.

Olen kyllä sitä mieltä, että Pearly Drops tulee menestymään suuresti maailmalla ja Suomessakin. Heidän poppinsa on vangitsevaa ja kiinnostuksen herättävää. Myös levyjen kansien maalaukset herättävät outoutta ja saavat kuulijan joko menemään lähemmäs tai ihastelemaan kauempaa.  

10. marraskuuta duo julkaisi EP:n Haunted Expansion Pack, josta löytyy paitsi kaksi versiota heidän kappaleistaan myös kaksi uutta kappaletta. Versioinnit tuovat alkuperäisiin kappaleisiin jotakin uutta, ja varsinkin yhdessä Glayden– ja inter alia -nimisten artistien kanssa tehty Heather-kappale sai ainakin minut pysähtymään.

Knife Girl

Knife Girl eli Lili Aslo on kotimainen artisti, joka aloitti musiikin julkaisun aluksi Soundcloud-palveluun. 2017 tuli ensimmäinen julkaisu Kiss You Spotifyihin ja 2021 levytyssopimuksen saatuaan hän julkaisi debyytti-ep:nsä. Nyt häneltä on ilmestynyt kolmas albumi.

Knife Girl tekee erittäin monipuolista musiikkia. Esimerkiksi vuonna 2021 julkaistu popvetoinen kappale give it 2 yu on hyvin erilaista verrattuna lokakuussa julkaistuun hyperpophenkiseen kappaleeseen Beautiful. Varsinkin uudet julkaisut Fragile ja Beautiful hivelevät tanssijalkaa ja ovat kaikessa outoudessaan myös toimivia.

Uusi albumi on jotain aivan muuta. Sitä on hyvin vaikea sovittaa mihinkään genreen, mutta ehkäpä se on jotain hyper-elektropoppia. Albumin biisit saavat kuulijan päähän hyvin paljon kysymysmerkkejä eivätkä ne avaudu varmastikaan vielä monen kuuntelun jälkeen – tai no, ota itse selvää!

Klassikko:

Jope Ruonansuu – Enkeleitä toisillemme

Jo edesmennyt koomikko, artisti ja näyttelijä Jorma ”Jope” Ruonansuu julkaisi elämänsä aikana paljon musiikkia. Enimmäkseen hän julkaisi huumorimusiikkia, mutta häneltä löytyy myös ihan tosissaan tehtyjä kappaleita, kuten vuonna 1996 julkaistu kappale Enkeleitä toisillemme.

Mielestäni kappale on erittäin kaunis saksofoneineen ja hienoine sanoituksineen. Tämän kappaleen tahtiin voi miettiä sitä, miten voisimme olla toisillemme ystävällisiä ja hyväsydämisiä, kuin enkeleitä. Rauhallista joulunaikaa ja musiikintäyteistä uutta vuotta!

Artikkelikuvan otti Ilmari Venho.

Related Post