23.4.2024

Mikä musapalsta?
Musapalstalla Joona listaa kuukauden kovimpia biisejä, artisteja sekä bändejä. Palstalta löydät myös klassikkobiisejä, jotka pitää tietää!

Syksy on alkanut, ja syyskuussa julkaistiin mukava määrä uutta musiikkia syksyn tunnelmointiin. Pimenevissä syysilloissa kannattaa kokeilla esimerkiksi James Blaken uutta albumia tai Elastisen ja BESSin yhteisbiisiä Pimee. Kuuntelitpa sitten mitä tahansa, toivotan tunnelmallista syksyä!

Soittolistatäytettä

Elastinen – Pimee (feat. BESS) 

Suomiräpin suurimpiin nimiin kuuluva Elastinen ja viime vuonna Uuden Musiikin Kilpailussa kolmanneksi tullut BESS ovat yhdistäneet voimansa ja tehneet biisin nimeltä Pimee. Ilta-Sanomien artikkelissa Elastinen sanoo biisin kertovan vapautumisesta ja siitä, miten me kaikki piilottelemme jotain. 

Omasta mielestäni tämä on ehkä parasta suomenkielistä tanssipoppia tällä hetkellä. BESSin ääni sopii tällaisiin biiseihin täydellisesti, ja mielestäni BESSillä olisi hyvät mahdollisuudet napata tauolle jääneen Antti Tuiskun kaltainen paikka Suomen musaskenessä.

Moon Shot – Yes!

Moon Shot koostuu monien eri bändien jäsenistä. Debyyttialbumin bändi julkaisi vuonna 2021 ja heidän nettisivujensa mukaan toinen albumi on tulossa. Uudelta albumilta julkaistiin ensimmäinen biisi Yes!, josta kappaleen sanoittaja laulaja Ville Malja kertoo Rumba-lehdessä sen olevan audiomuotoinen iskuporakone apatiaa vastaan. 

Yes! on kappaleena hyvä, mutta ei mielestäni kuitenkaan parasta tuotantoa yhtyeeltä. Kappaleesta kuulee kuitenkin hienosti bändin ihan oman soundin, ja siksipä odotan uutta albumia innolla!

Haltuun otettavat

Romy

Lontoolaisen The xx yhtyeessä vaikuttaneen Romyn debyyttisingle Lifetime oli aika popvetoinen. Hän on tehnyt kahteen otteeseenkin yhteistyötä Marea (We’ve lost dancing) hitistäkin tunnetun Fred again… -nimisen dj-tuottajan kanssa. 

8. syyskuuta julkaistiin Romyn debyyttialbumi Mid Air. Albumil löytyy mm. biisi Strong, jossa mukana on Fred again… sekä singlenäkin julkaistu Enjoy Your Life

Romyn uraa olen seurannut mielenkiinnolla sen alusta alkaen. Albumi itsessään oli oikeastaan sellainen kuin oletinkin sen olevan: vaihtoehtoista tanssimusiikkia. Tämä toimii varmasti pimeissä syysilloissa täydellisesti.

James Blake

Lontoolainen tuottaja, laulaja ja lauluntekijä James Blake saattaa osalle olla tuttu vuonna 2021 julkaistusta albumista Friends That Break Your Heart, jossa on muun muassa SZA– nimisen artistin kanssa tehty kappale Coming Back. 8. syyskuuta julkaistiin James Blaken uusi albumi Playing Robots Into Heaven.

Uusi albumi on mielestäni hyvin vaihtoehtoinen. Äänimaailma on monipuolinen ja levyn kuuntelu vaatii keskittymistä. Varsinkin Tell Me -nimisestä kappaleesta tulee esille tämä monipuolinen äänimaailma.

Ursus Factory 

Helsinkiläinen garagerock-duo Ursus Factory julkaisi vuonna 2015 ensimmäisen julkaisunsa Virhe EP. Sen jälkeen he ovat julkaisseet monia biisejä ja neljä albumia. Alkuvuodesta julkaistiin albumipuolikas I, joka yhdistyi yhdeksi albumikokonaisuu-deksi IO. Albumilta löytyy raskaita biisejä, kuten FIX IT, mutta myös esimerkiksi kuorolaulantaa kappaleessa Perintö

Ursus Factory -yhtyeeseen tutustuin enemmän vuonna 2020 ja 2021, kun radiossa soi muun muassa biisit Tytär radiojuontajan ja Mitä mies mitä äijä. Ursus Factoryn kappaleet ovat toimivia ja välillä aika taiteellisiakin. Esimerkiksi kuoro tuo kappaleeseen Perintö taiteellisuutta ja luo aivan uuden ulottuvuuden.

Klassikko

The Goo Goo Dolls – Iris

Yhdysvaltalaisen The Goo Goo Dolls -nimisen bändin vuoden 1998 Dizzy up the girl -albumilla on kappale nimeltä Iris. Billboard ja American Songwriter -lehtien mukaan kappale sai kolme Grammy-ehdokkuutta ja oli Billboard Hot 100 -listauksella parhaillaan sijalla 9.

Kappale on mielestäni jotenkin melankolinen, ja siitä välittyy syksyinen tunnelma. Toimii pimeinä syysiltoina – kotona tai lenkillä.

Eikö listalla ole kunnon musiikkia? Mitä Joonan pitäisi ottaa haltuun? Kommentoi alas suosikkiartisisi, -bändisi ja -biisisi!

Related Post