21.11.2024

Abien Q&A

Hilda Sillasto, Léna Salamon loka 11, 2023 #abit #vinkit

Syksyllä aloittaneena ykkösenä kaikki on uutta ja outoa. Joku mainitsee Otson päivän, science-kurssin tai Saarikiven matematiikan kokeet – en voi kuin ihmetellä. Meillä on paljon opittavaa ja totuteltavaa. Olin juuri etsimässä luokkaa 1118 eksyneenä ykkösenä, kun ohi käveli abihupparinen itsevarman näköinen kolmonen, jolta pyysin sitten luokansuunnistusapua. Kun olin matkalla hänen ohjeistamaansa suuntaan kirjaston takaosaan sain loistavan idean: haastattelen abeja ja kysyn heiltä kaikki mieltä askarruttavimmat kysymykset, mitä ykkösillä voi tulla mieleen. Pyysin tueksi ystäväni Hildan (abit ovat uhkaavia), ja matkasimme abien ihmeelliseen maailmaan.

Haastattelukysymyksiä keksiessä ensimmäisenä tuli mieleen koulun hierarkia, josta olen kuullut paljon: abit ovat jumalia, ykköset roskaa. Mikä olisikaan parempi tapa varmistua asiasta, kuin kysyä meidän abeiltamme? He korostivat kuitenkin, että asia on vain kevytmielinen vitsi ja eikä sitä liian tosissaan tarvitse ottaa. Ykkösillä saattaa olla abipelkoa, mikä vahvistaa hierarkiatunnetta. Hui kolmoselta mainitsi, että jos abi tulee ruokajonossa eteen, niin ei siitä aina uskalleta valittaa. Tieto on valtaa, ja koska abeilla on sitä eniten (ainakin kouluun liittyen), se selittää myös eroa ikäryhmien välillä.

Ykkösillä on vasta yksi kurssivalinta takana ja abeilla jo kolme. Saimme siis paljon hyödyllisiä vinkkejä kurssien valintaan liittyen. Tärkeimpiä asioita kurssivalinnoissa ovat abien mukaan tietenkin kurssin sisältö ja opettaja. Vasta seuraavaksi kannattaa miettiä kavereiden kanssa yhteisiä kursseja ja mitä laittaisi tyhjiin palkkeihin. “Ei paha opettaja maailmaa kaada”, sanoo Viivi kolmoselta. Opettajien opetustyyleissä ja arvioinnissa saattaa olla paljonkin eroja, joten opettajalla on kuitenkin väliä. Eri tavat sopivat eri opiskelijoille, joten kaikilla on omat lempiopettajansa. Haastateltavien suosikkeja ovat muun muassa Ulla Helenius-Aro, Ville-Pekka Kilpi, Timo Vuorinen, Kati Laakso ja Mia Kohi.

Abit olivat päättäneet jo ajoissa, mitkä aineet aikoivat kirjoittaa. Valinnoissaan heitä ohjasivat oma kiinnostus, taito sekä etu jatko-opiskelupaikan haussa. Heidän mielestään on tärkeää suunnitella, mitä aineita kirjoittaa milloinkin. Monet lukion kolmeen vuoteen suorittavat valitsivat abivuoden syksylle itselleen helpompia aineita ja kirjoittavat enemmän aikaa vievät aineet keväällä lukuloman jälkeen. Yo-kokeet ovat kuitenkin hyvälläkin aikataulutuksella rankka urakka, joten miten niistä voi palautua? Monilla tuli ensimmäisenä mieleen nukkuminen, mistä onkin varmasti hyötyä pänttäämisen aiheuttaman univelan maksamisessa. Tärkein neuvo abeilta oli yrittää olla kokonaan ajattelematta kokeita, ne menevät miten menevät. Tulosten murehtimisen sijaan kannattaakin taputtaa itseä päälaelle ja palkita urakka vaikka päikkäreillä.

Yo-kirjoitukset ovat raskaita, mutta onko kolmonen lukion vaativin vuosi? Monien mielestä kyllä, tietysti yo-kokeiden takia, mutta oli myös abeja, joiden mielestä ykkösellä oli vaikeampaa. Ykkösellä vaikeita asioita ovat uuden tiedon määrä, päätökset, esimerkiksi kirjoitettavat yo-aineet, ensimmäiset kurssivalinnat ja stressi. Ykkösen sopeutumisvuosi on heidän mielestään siis jopa haastavampaa kuin yo-kokeet ja niihin opiskelu. Erään opiskelijan mukaan toisena vuonna piti tehdä eniten töitä ja toinen taas kertoo, että abivuosi on selkeästi painostavin vuosi. Vaikeita asioita sopeutumisen ja yo-kokeiden lisäksi ovat esimerkiksi pakolliset kurssit, paineet, kouluruuan sietäminen ja univaje.

Kolmen vuoden aikana ja yo-kirjoitusten myötä abit ovat kokeneet paljon stressiä. Abien mielestä stressin hallinnassa auttaa erityisesti aikataulutus, riittävä uni, hyvä ruoka, liikunta, priorisointi ja ajan jättäminen myös rentoutumiselle. “Teet juuri sen verran kuin tarvitsee ja sinusta tuntuu hyvältä”, ehdottaa Niko. Myös koulun ja vapaa-ajan erottelu on erityisen tärkeää ja välillä haastavaa. Vinkkinä siihen on muun muassa se, että tekee koulutehtävät aina koulun koneella ja miettii tehtäviä vain, kun se on auki. Myös hyvä aikataulutus auttaa jakamaan koulun ja vapaa-ajan.

Teiniaikana oma identiteetti ja minäkuva kieltämättä tarkentuu ja muovautuu, mutta mikä siihen vaikuttaa? Otaniemessä monet abit ovat onnistuneet löytämään omat kaveriporukat ja omanhenkiset ihmiset, jotka parhaimmassa tapauksessa auttavat myös kasvamaan. Samalla eri kursseilla selviää, mikä itseä saattaa kiinnostaa. Vaikka kolmosella tuntisi jo paremmin itsensä, oma tulevaisuus ei silloinkaan ole monille selkeää. Osa tiesi jo osittain, mitä haluaa tehdä tulevaisuudessa. Haastattelun abeja kiinnostavia aloja ovat elokuva, pelit, taide, markkinointi, lääketiede ja kauppallinen ala. Ei kuitenkaan haittaa, vaikkei tiedä vielä, mitä haluaa tehdä työkseen – riittää, että lukiossa tekee sitä, mikä itseä kiinnostaa.

Otaniemen erityislinjoihin liittyy paljon stereotypioita. Koulun LuMa-opiskelijoihin liittyen mainittiin ainakin, että datat eivät vaihda vaatteita, koulu on elämä ja että datojen ainoa luonteenpiirre on fiksuus. Data-abien mielestä nämä stereotypiat ovat kuitenkin ääripäitä ja vain osittain totta, jos sitäkään. Abien mukaan on olemassa myös “melkein yleislinjalaisia” datoja. Kanervan ja Nikon mukaan TeMe-stereotyyppejä ovat muun muassa äänekkyys, “temet eivät pysy paikallaan” ja “teme ei pystyisi opiskelemaan pitkää matikkaa”. Teme-abien mukaan äänekkyys saattaa olla totta, mutta se, että on teme, ei tarkoita, ettei pitkässä lukuaineessa voisi pärjätä yhtä hyvin kuin muutkin.

Lukio on monipuolinen kokemus kaikille. Vaikka alussa kaikki voi tuntua vaikealta, siihen tottuu vähitellen ja samalla oppii ehkä jotain uutta. Eivätkä abit niin pelottavia olleetkaan, kun heihin vähän tutustui. Hekin olivat joskus eksyneitä ykkösiä, jotka eivät löytäneet oikeaa luokkaa. Nyt abeilla on kuitenkin jo rutkasti kokemusta, ja he tahtovat jakaa neuvojaan meille ykkösille.

  • “Nauttikaa lukiovuosista, ei tarvii stressaa arvosanoista, ne ei määritä sua. Tärkeintä on lukiokokemus.” – Viivi
  • “Muistakaa viettää paljon aikaa kavereitten kanssa ja pitäkää huolta ihmissuhteista.” – Enni
  • “Kaikesta ei tarvitse suoriutua täydellisesti, vaikka me ollaan Otaniemessä.” – Niko
  • “Suhtaudu avoimesti ihmisiin ja oppiaineisiin. Tutki että mistä tykkäät.” – Kanerva
  • Temeille:
    • ”Kokeilkaa rohkeesti, harvalla oikeesti negatiivista kuvaa temeistä, kukaan ei oikeasti lähde syrjimään.”
    • ”Tutustu myös muihin ihmisiin kuin vain temeihin.”
  • Datoille:
    • ”Osallistukaa databileisiin ja tehkää hyvä dataleffa.”

Related Post