14.12.2024

Me otislaiset olemme kaikki osa suurta karhuperhettämme. Emme kuitenkaan ole kaikki samanlaisia, vaan jokainen on ainutlaatuinen ja vertaansa vailla. Seuraavassa leikkimielisessä persoonallisuustestissämme saat kuitenkin kokeilla, ketä karhujen (Ursidae) heimon jäsentä muistutat eniten. 

Linkki testiin – Mikä karhulaji olet?

Oletko jo tehnyt testin? Lue alta lisää tietoa näistä karvaisista kavereista!

Pikkukarhu (Helarctos malayanus)

Pikkukarhu, viralliselta nimeltään Malaijikarhu on maailman pienin, mutta myös älykkäin karhulaji. Se elää Aasian trooppisissa metsissä. Pikkukarhun ruokavalioon kuuluu hedelmät ja erilaiset ötökät, ja tietenkin hunajaa. Se on todella taitava kiipeilijä ja rakastaa aurinkokylpemistä puiden latvoissa 2-7 metrin korkeudessa. Pikkukarhu on yksi trooppisten metsien tärkeimmistä avainlajeista, sillä se kaivamalla luo onkaloita muille eliöille, levittää kasvien siemeniä syömällä hedelmiä ja ylläpitävät ekosysteemien tasapainoa hallitsemalla termiittipopulaatiota.

Pikkukarhut ovat keskimäärin 90 cm pituisia, mutta pituudesta huolimatta se pystyy kiipeämään jopa 50 metrin korkuuteen. Sillä on myös 20-25 cm pituinen kieli. Pikkukarhuja kutsutaan englanniksi sunbear eli aurinkokarhuiksi. Tämä johtuu heidän rintaansa koristavan kultaisen karvojen takia, joita jotkut sanovat muistuttavan nousevaa aurinkoa.

Fun fact:

Hangzhoun eläintarha Kiinassa joutui kerran vakuuttamaan vierailijoille, että sen pikkukarhut ovat oikeita eivätkä ihmisiä valepuvuissa. Sosiaalisessa mediassa levisi videoita pikkukarhuista, joissa se näyttää seisovan ihmisen lailla. Ihmiset arvelivat, että kyseessä oli karhun sijaan ihminen karhupuvussa.

Jääkarhu (Ursus maritimus)

Jääkarhu eroaa muista karhulajeista, sillä se on hyvin sopeutunut äärimmäisen kylmiin olosuhteisiin. Sen paksun turkin karvat ovat onttoja ja täynnä ilmaa, mistä johtuen se eristää hyvin sekä maalla että vedessä. Se käyttää täten paljon aikaa turkkinsa puhtaana pitämiseen. Jääkarhu viettää suurimman osan ajastaan jään päällä etsimässä ravintoa itselleen. Suurin osa (noin 60 prosenttia) maailman jääkarhuista elää Kanadassa, mutta niitä voi myös löytää Venäjän pohjoisosissa, Grönlannissa, Norjan Huippuvuorilla ja Alaskassa.

fun fact:

Jääkarhun tieteellinen nimi on Ursus maritimus, joka tarkoittaa meren karhua. Se pystyy haistamaan saaliin jopa yli kolmenkymmenen kilometrin päästä, ja pystyy uimaan pitkiä matkoja nopeasti, sillä sen suuret tassut toimivat kuin uimaräpylät. 

Mustakarhu (Ursus americanus)

Mustakarhu on maailman yleisin karhulaji. Mustakarhun turkin väri on usein musta, mutta se voi myös olla ruskea, harmaa tai jopa valkoinen. Vaikka mustakarhu luokitellaan lihansyöjäksi, sen ruokavalio on kaikkiruokainen. Keväällä se syö kasvavia kasveja ja talven aikana kuolleita eläimiä. Kesällä ja syksyllä mustakarhun ruokavalioon kuuluu suurimmaksi osaksi marjat, hedelmät ja muut kasvit. Mustakarhu on myös erittäin vahva petoeläin, ja se jopa tappaa hirvenvasoja. Vaikka mustakarhujen sanotaan olevan hyvin aggressiivisia, ne ovat todellisuudessa hyvin ujoja ja välttävät kohtaamisia ihmisten kanssa. Mustakarhu sopeutuu hyvin uusiin ja muuttuviin ympäristöihin.

fun fact:

Vaikka mustakarhu harvoin hyökkää ihmisen kimppuun, se etsii jatkuvasti ruokaa itselleen. Se saattaa etsiä ruokaa ihmisten telttailualueista, mökeistä, autoista ja jopa kaupungeista. Mustakarhu voi helposti haistaa ruokaa ihmisten vaatteista tai takapihasta, jonka takia niitä saattaa nähdä esimerkiksi ihmisten pihoilla.

Ruskeakarhu (Ursus arctos)

Ruskeakarhu, tunnetaan keskuudessamme myös Otakarhuna, on yksi Euroopan suurimmista petoeläimistä. Ja kappas, ruskeakarhu on myös Suomen kansalliseläin. Kuten monet tietävät, ruskeakarhut nukkuvat joka talvi noin puoli vuotta talviunia. Tätä varten ne keräävät kymmeniä kiloja rasvaa ahmimalla itsensä täyteen ruokaa. Karhun ruokavalioon kuuluu valtava kirjo hirvistä kaloihin, yöperhosista marjoihin. Ruoksvalion tavoin ruskeakarhu ei ole kovin nirso talvipesänsä suhteen. Yleensä koloksi riittää hylätty muurahaiskeko, jonka suuaukon se peittää sammaleella. 

fun fact:

Ruskeakarhut ovat suuresta koostaan huolimatta erittäin rivakoita. Nopeimmillaan ne voisivat jopa voittaa juoksukilpailun hevosta vastaan. Jos siis satut törmäämään metsässä ruskeakarhuun, älä edes yritä juosta pakoon!

Isopanda (Ailuropoda melanoleuca)

Isopandat ovat Kiinan korkeissa lehti- ja havumetsissä asuva karhulaji. Niiden massiivisen koon lisäksi isopandoilla on myös suuret poskihampaat ja vahvat leukalihakset, jotka auttavat niitä mutustelemaan bambua. Pandat olivat pitkään aikaan luokiteltu erittäin uhanalaisiksi lajiksi, mutta elänsuojelun ansiosta se muutettiin vuonna 2016 vaarantuneeksi. Isopandat viettävät suurimman osan ajastaan lepäämiseen, syömiseen ja ruoan etsimiseen. Kuten monet tietävätkin jo, pandojen ruokavalioon kuuluu lähinnä vain bambua, minkä ansiosta niille onkin kehittynyt niin vahva puruvoima. Siispä vaikka pandat ovat tunnettuja niiden suloisesta kömpelyydestä ja joutilaasta elämäntavasta, ne voivat halutessaan olla myös hengenvaarallisia!

fun fact:

Tiesitkö, että isopandoilla on viiden sormen lisäksi vielä “ylimääräinen” peukalo. Tämä erityinen sormi on oikeastaan kehittynyt ranneluusta bambun pitämistä varten.

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/karhu?variant=zh-tw

https://www.worldwildlife.org/species/giant-panda

https://wildlifeimages.org/species/brown-bear/

Kuvalähteet:

https://animalia.bio/fi/sun-bear

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.valpotorch.com%2Farts_and_entertainment%2Farticle_6f476772-c782-11ec-b4f2-9fc1142551f4.html&psig=AOvVaw3o9vlZByaJrNKP_Os6bAWD&ust=1731524094938000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBQQjRxqFwoTCJDX-4m814kDFQAAAAAdAAAAABAE

https://www.ifaw.org/animals/giant-pandas

https://wildlifeimages.org/species/brown-bear/

Related Post