23.6.2024

Koulumme antoi tänä vuonna uudenlaisen mahdollisuuden tutustua työelämään. Uravarjostuspäivänä 12.4. opiskelijat saivat seurata itseä kiinnostavan alan ammattilaisen työpäivää. Paikkaa etsiessä käytännössä vain taivas oli rajana; ammattiurheilijan, toimittajan tai kansanedustajien arkea ei ihan joka päivä pääse kokemaan. Päivän tavoitteena oli tutustua itseä kiinnostavaan alaan sekä saada uusia näkökulmia ja eväitä oman urapolun muodostamiseen. 

Olli Rehn ja Helmi Oksanen

Tuumasta toimeen: otin sähköpostilla yhteyttä Suomen pankin pääjohtajaan Olli Rehniin. Ehkäpä sieltä jokin vastaus liikenisi, vaikka kiireitä hänellä varmasti on. Vastaus tulikin pikimmiten. Valitettavasti Suomen pankin pääjohtaja oli tuona päivänä työmatkalla Frankfurtissa, mutta seuraavalla viikolla uravarjostuspäivä olisi mahdollista toteuttaa. Tartuin tarjoukseen, sillä opettaahan tällainen kokemus enemmän kuin koulunpenkillä istuminen. Päivän tarkka ohjelma lähetettiin seuraavalla viikolla ja oloni oli kuin valtiovieraalla. Suomen pankki oli käyttänyt aikaa ja vaivaa päiväni toteuttamiseen. Luvassa olisi niin tiedostustilaisuuteen valmistautumista kuin Suomen pankin eri organisaatioiden toimintaan tutustumista.  

Aamulla tapasin pääjohtajan, minkä jälkeen pääsin tutustumaan Suomen pankin eri osastoihin. Vierailin markkinaoperaatio-osastolla, jossa näin, miten Suomen pankki käytännössä hoitaa rahapolitiikkaa. Tällä välin pääjohtaja valmistautui seuraavaksi pidettävään pressitilaisuuteen, jota pääsin seuraamaan. Paikalla oli eri median edustajia, jotka saivat mahdollisuuden haastatteluihin pressitilaisuuden jälkeen. Oli mielenkiintoista seurata, kuinka Ylen ja MTV:n haastattelut tapahtuivat, koska esimerkiksi uutisissa saattaa näkyä vain pätkä varsinaisesta haastattelusta. Myöhemmin pääsin vielä seuraamaan Eurovaalien videokuvauksia sekä tutustumaan rahapolitiikka- ja tutkimusosastoon. 

Päivä oli opettavainen ja kivaa vaihtelua niin minun kuin Suomen pankin työntekijöiden arkeen, jotka ottivat minut lämpimästi vastaan. Tapasin paljon eri koulutustaustaisia ihmisiä ja tämä opetti minulle sen, että talouden kanssa voi työskennellä todella monella tavalla. Vain yhtä urapolkua talousmaailmaan ei ole. Suomen pankin työntekijöistä löytyy esimerkiksi ekonomisteja, viestinnän ammattilaisia sekä data-analyytikkoja. Lisäksi oli mielenkiintoista kuulla itse pääjohtajan ajatuksia hänen omista lukioaikaisia opinnoistaan.

Suomen pankki rakennuksena on myös upea. Sieltä löytyy muun muassa Akseli Gallen-Kallelan teos Aino, jonka toinen kappale löytyy Ateneumista. Valitettavasti rakennusta ei pääse ihastelemaan sisältäpäin muuten vain. Kuitenkin vieressä olevassa rahamuseossa pääsee tutustumaan keskuspankin toimintaan sekä rahan historiaan – vieläpä ilmaiseksi.

Related Post