21.12.2024

Adam Silvera: They both die at the end (2017) 

suom. Lopussa molemmat kuolevat

Tämä nuorille suunnattu yhdenpäivänromaani kertoo traagisen tarinan ystävyydestä, rakkaudesta ja kuolemasta. Tarina sijoittuu New Yorkiin ja miljöö on realistinen. Ainoa ero todellisuuteen on palvelu, joka kykenee ennustamaan jokaisen ihmisen kuolinpäivän.

Teos kertoo sydämen särkevän tarinan kahden nuoren pojan elämästä ja kuolemasta. Kirjan lopusta löytyy ratkaisu kysymykseen: miten he kuolevat? Koskettava kertomus tuo esille elämän katoavaisuuden, haurauden ja kauneuden. 

Kuva: Pinja Pollari

Suosittelen kirjaa jokaiselle, joka haluaa tunteidensa heräävän kirjaa lukiessa. Itse luin kirjan englanninkielisenä ja saatoin vain ihailla kirjan kaunista ja monimutkaista kirjoitusasua. Kirjailija on onnistunut erottamaan päähenkilöiden ja sivuhenkilöiden näkökulmat upealla tavalla.

Adam Silvera on yhdysvaltalainen kirjailija, joka on julkaissut useita teoksia uransa aikana. 

Silveran teoksissa on usein sateenkaariromansseja, mikä tuo vaihtelua perinteiseen romanssigenreen. Suosittelen jokaiselle tätä kirjaa luettavaksi sen taidokkaan kirjoituksen ja pakahduttavan tarinan vuoksi.

⭐⭐⭐⭐⭐

Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen (1945)

Sinuhe egyptiläistä on luonnehdittu Waltarin pääteokseksi ja hyvästä syystä. Hän kirjoitti miltei tuhatsivuisen romaaninsa yhden vuoden aikana. Teos oli kansainvälinen menestys, joka on ansainnut paikan suurimpien suomalaisten klassikkojen listalle. Nostakaamme siis tämä hieno teos lukiomme nuorten huomioon.

Kirja kertoo Sinuhen elämäntarinan. Se sijoittuu muinaiseen Egyptiin ja sen läheisyyteen. Kirjan kertomus käsittelee rakkautta, pettymystä, vanhenemista ja onnellisuutta. Elämän läpi jatkuva oppiminen ja taitojen kehittäminen on myös suuressa roolissa koko kirjan ajan, kun Sinuhe matkustaa läpi kaikkien tunnettujen kulttuurien ja maiden.

Teoksen kirjoitustyyli on ajalleen sekä kirjan kirjoittajalle ominainen. Se on kuvailevaa, mutta tarina etenee siitä huolimatta reippaasti. Suosittelen kirjaa jokaiselle pitkiä kirjoja rakastavalle ja historiasta kiinnostuneelle. Teos on nimittäin melko tarkka kuvaus muinaisesta Egyptistä, vaikka se onkin fiktiivinen. 

⭐⭐⭐⭐

Kuva: Pinja Pollari

Tosikon lukutuokio

Kirjavinkkauksen faktapohjaiset teokset löydät täältä!

Unto Parvilahti: Berijan tarhat (1957)

Teos on muistelma Unto Parvilahden matkoista Neuvostoliiton halki vuosina 1945 – 1954. Se  käsittelee Neuvostoliiton yhteiskunnallisia käytänteitä ja kansan asemaa tässä maassa.

Kirja alkaa vuoden 1944 tapahtumista. Tällöin Parvilahti kaapattiin kotoaan Suomen valtiollisen poliisin toimesta vankilaan Suomen alueella. 

Vuoden 1945 alussa Parvilahti kuljetettiin ilman laillisia perusteita Neuvostoliittoon Lubjankan vankilaan. Tämä oli ensimmäinen vankila, johon Parvilahti sijoitettiin. Vankilassa ollessaan hän tutustui GPU:n kuulustelumenetelmiin, useisiin kiinnostaviin sellitovereihin ja vankilaelämän ankeuteen sekä puutteeseen, jota näissä laitoksissa aina koettiin. 

Kuva: Pinja Pollari

Uusiin ihmisiin tutustuminen oli suuri teema koko kirjan läpi. 

Parvilahti vietti koko kymmenen vuoden ajanjakson esimerkiksi ruuan ja vaatteiden puutteessa. Tämän kaltaisia puutteita tapasi kaikissa vankiloissa ja pakkotyöleireissä, joissa Parvilahtea pidettiin. 

Viiden vuoden pakkotyötuomion täytännön jälkeen Parvilahti karkotettiin Siperian pohjoisiin osiin. Hän päätyi Dudinkan kaupunkiin asumaan niin sanottuna vapaana kansalaisena, jolla ei ollut oikeutta matkustaa Neuvostoliiton rajojen sisä- tai ulkopuolella. Täällä Parvilahti tutustui normaalin neuvostoliittolaisen arkeen ja toimeentuloon. Teoksessaan hän toteaakin elintason olleen hyvin alhainen Neuvostoliitossa. Propagandaa saattoi löytää kaikkialta ja väestön asenteista huomasi kyseisen propagandan vaikutukset. Yksinvaltius kukoisti Neuvostoliitossa.

Teos on kirjoitettu informoivaan sävyyn, mikä tuo raportin tuntua hyvin henkilökohtaisiin kokemuksiin ja vaikeuksiin, joita Parvilahti joutui kestämään Neuvostoliitossa. 

Teos oli kiinnostavaa ja hyödyllistä luettavaa. Suosittelen tätä kaikille, jotka ovat kiinnostuneet Neuvostoliiton historiasta. 

⭐⭐⭐⭐

Artikkelikuva: Pixabay (CC0)

Related Post