22.5.2024

The Poppy War, R.F Kuang

The Poppy War ottaa inspiraatiota Japanin ja Kiinan v√§lisest√§ sodasta. T√§st√§ syyst√§ osa kohtauksista on hyvinkin raakoja ja graafisia, joten herk√§lle lukijalle kirja ei v√§ltt√§m√§tt√§ sovi. Vaikka kirja sijoittuu fantasiamaailmaan, jossa shamanismi ja jumalausko ovat suuri osa juonta, siin√§ n√§kee vaikutteita Aasialaisesta kulttuurista. My√∂s oikean maailman ongelmat, kuten seksismi ja rasismi on kuvattu kirjassa ja ne vaikuttavat p√§√§henkil√∂n el√§m√§√§n ja valintoihin. Kirjan p√§√§henkil√∂, Rin, on itsevarma ja kunnianhimoinen. H√§nen ajatusmaailmaansa on ajoittain vaikea ymm√§rt√§√§ ja se tekee h√§nest√§ niin mielenkiintoisen hahmon. Kirja on rakennettu todella hyvin ja maailma tuntuu todelliselta. The Poppy War on ensimm√§inen osa trilogiaa, jossa joka ikinen kirja on sanoinkuvaamattoman kauniisti ja raa’asti kirjoitettu.

Iron Widow, Xiran Jay Zhao

Iron Widow, kuten The Poppy War perustuu Aasialaiseen kulttuuriin ja historiaan, mutta se yhdistää historiaan futuristisen näkökulman. Kirjan päähenkilö, Zetian, kuten Rin, on moraalisesti kyseenalaistettava hahmo, joka tekee vaikeasti ymmärrettäviä päätöksiä. Toisin kuin The Poppy War, Iron Widow sisältää romanssia, mutta se ei ole kirjan pääpointti. On myös uutta ja raikasta nähdä polyamorinen suhde nuorten aikuisten fantasiaromaanissa. Kirja on nopeatempoinen ja pitää otteessaan loppuun asti.

Daisy Jones & The Six, Taylor Jenkins Reid

Daisy Jones & The Six kertoo fiktionaalisesta 1970-luvun bändistä. Lukiessa on kuitenkin erittäin helppo unohtaa sen fiktionaalisuus. Mielenkiintoisinta kirjassa on sen muoto: kirja on kirjoitettu dokumentin muodossa. Jokaisella hahmolla on omat vuoropuhelunsa, joissa he kertovat siitä, miten itse kokivat tapahtumat. Tämä formaatti saa aikaan sen, että lukija ei aina tiedä koko totuutta. Eri hahmoilla on erilaiset näkemykset heidän kokemuksistaan ja he tuntuvat maalaavan itsensä positiivisemmassa valossa. Bändin nousua, huippua ja lopulta romahtamista on valloittava seurata. On myös mielenkiintoista poimia tiettyjä yhtäläisyyksiä tämän fiktionaalisen bändin ja oikeasti olemassa olleen Fleetwood Macin välillä. Reid on ottanut inspiraatiota Fleetwood Macin historiasta ja erityisesti Stevie Nicksin ja Lindsay Buckinghamin suhteesta. Kirjan formaatti ja tarina pitävät hyvin otteessaan ja tarjoavat tunnelmallisen ja muistettavan lukukokemuksen.

Hunger Games Ballad of Songbirds and Snakes (suom. Nälkäpeli balladi laululinnuista ja käärmeistä), Suzanne Collins

Kaikkien nälkäpelien fanittajien kuuluisi fanittaa myös tätä kirjaa. Vuonna 2020 julkaistu esiosa kuuluisille Nälkäpeli-kirjoille sai osakseen paljon kritiikkiä ja negatiivisuutta, josta suurin osa oli aiheetonta. Presidentti Coriolanus Snown elämästä kertova tarina antaa perspektiiviä nälkäpelien raakuuteen ja taustaa siihen, miten niistä kehittyi se spektaakkeli jonka tiedämme niiden tulevaisuudessa olevan. On todella kiehtovaa sukeltaa Snown mieleen. Hänen ajatuksensa ovat järkyttäviä parhaimmillaan ja oksettavia huonoimmillaan. Kirjassa esiintyvä psykologinen aspekti onkin yksi syy siihen, miksi sen lukeminen on niin koukuttavaa.

A Good Girl’s Guide to Murder (suom. kiltin tyt√∂n murhaopas), Holly Jackson

A good girl’s guide to murder on ehdottomasti yksi marketin parhaimmista nuorten aikuisten mysteeriromaaneista. Kirja sijoittuu pieneen kyl√§√§n Englannissa, jossa on tapahtunut traaginen murha. Koulua k√§yv√§ Pippa ei luota poliisin arvioon siit√§ mit√§ tapahtui vaan alkaa selvitt√§m√§√§n tapahtumaa itse. On mielenkiintoista seurata sit√§, miten h√§n etenee tutkimuksissaan ja millaisiin tilanteisiin h√§n joutuu. Kirja on vain ensimm√§inen osa trilogiassa, jossa jokainen kirja on yht√§ j√§nnitt√§v√§ ja addiktoiva.

Five survive, Holly Jackson

Holly Blackin Five Survive on nuorille tarkoitettu trilleri. Se kertoo ystäväporukasta, joka jää jumiin keskelle ei-mitään tarkka-ampujan kanssa vain matkailuauto suojanaan. Kaikki kirjan tapahtumat sijoittuvat 8 tunnin välille, joka saa aikaan kiireellisyyden ja ahdistuneisuuden tunteen. Kirjan juonenkäänteet ovat aina yllättäviä ja kasvavat jännitteet ryhmän välillä onnistuvat aiheuttamaan myös lukijalle epävarmuuden olon.

Good Luck Girls, Charlotte Nicole Davis

Good Luck Girls sijoittuu villin lännen mukaiseen fantasiamaailmaan, jossa selviytyminen ei ole itsestäänselvyys. Kirja seuraa nuorten naisten ja tyttöjen porukkaa, kun he karkaavat ilotalosta ja oppivat selviytymään keinoilla millä hyvänsä. Kirja käsittelee vapauden ja perheen merkitystä, hyväksikäyttöä ja sen vaikutuksia sekä identiteettiä.

The Places I’ve Cried in Public (suom. syit√§ itke√§ julkisesti), Holly Bourne

Holly Bourne on nykyaikaisen nuorille tarkoitetun kirjallisuuden taituri. Syitä itkeä julkisesti on tarina tytöstä, Ameliesta, joka ajautui epäterveeseen parisuhteeseen hallitsevan ja obsessiivisen pojan kanssa. Kirjassa Amelie muistelee heidän suhdettaan ja aikaisia varoitusmerkkejä vierailemalla paikkoja, joissa hän kävi entisen poikaystävänsä kanssa. Kirja on todellinen kertomus, joka varmasti koskettaa monien sydämiä.

Related Post