16.10.2024

Musapalsta on täällä taas! Tänä vuonna musapalstalla sukelletaan entistä enemmän musiikin monipuoliseen maailmaan ja analysoidaan upeita kappaleita! Vuoden ensimmäisestä musapalstasta kannattaa napata syksyisiin iltoihin kotimaisen tuottajan Victor Nordisin musiikkia sekä tutustua Litku Klemettiin.

ANALYYSISSA

Victor Nordis – Turhan takii

Aikaisemmin vain tuottajana tunnettu Victor Nordis julkaisi viime toukokuussa Saemin kappaletta samplaavan Älä unohda mua -kappaleen. Elokuun lopussa hän julkaisi kappaleen Turhan takii.

Kappale alkaa siitä, että tarinan kertoja tapaa vanhan seurustelukumppaninsa, jonka kanssa he ovat olleet monta kertaa yhdessä. Suhteessa on ollut kuitenkin paljon riitoja eikä riitoja ole sovittu. Kaikesta huolimatta on aina palattu yhteen: “Valehdeltiin, et kipeetkin sanat unohtuu.” Kertojalla ja seurustelukumppanilla on ollut tällainen on-off-suhde, josta tulee mieleen Friends-sarjan Ross ja Rachel.

Toisessa säkeistössä lauletaan: “Melkein kolme vuotta sun kanssa.” Kertoja siis seurustelikin seurustelukumppaninsa kanssa melkein kolme vuotta. Mistään muutamista tai hetkittäisistä yhdessäoloista eikä eroista ollutkaan kyse. Kolme vuotta kuulostaa pitkältä ajalta, mutta jotkut ovat kärsivällisempiä kuin toiset.

“Kumpikin vuorotellen hukassa / Ei onnee luoda tuhkasta” , “Vastakohdat ei voi toisiinsa tottuu.” Kertoja ja seurustelukumppani ovat hyvin erilaisia ja siksi eivät sopineetkaan yhteen. Nyt kertoja ajattelee, että kaikki yhdessäolo ja suhteen rakentaminen onkin ollut turhaa: “Kaikkemme tehtiin turhan takii.” Surullista.

Victor Nordis on valinnut aiheen käsittelemiselle genreksi tanssipopin. Tämä saattaa johtua siitä, että Victor Nordisin kappaleiden äänimaailma on enemmän tanssittavampaan suuntaan, jota saimme kuulla jo Älä unohda mua -kappaleella. Kappaleen tahtiin voi samaan aikaan itkeä ja tanssia, mikä on ainakin minusta yksi täydellisen kappaleen resepteistä.  Vaikka “kaikkemme tehtiin turhan takii”, voi silti lopulta olla onnellinen – kuten kertosäkeen huipentava tanssirytmikin on.

BIISI

Litku Klemetti – Rakastan sun exää

Kotimaisen rock-artistin Litku Klemettin voi tuntea esimerkiksi kappaleesta Topsipuikolla aivoon. 7-albumin katalogi saa yhden lisää lokakuussa, kun Funny Girl -albumi julkaistaan. Uudelta albumilta julkaistiin elokuussa kappale Rakastan sun exää.

Ajatus toisen eksään rakastumisesta kuulostaa kauhealta, mutta ei kai sillekään voi mitään. Mitä se toinen ajattelee, jos kertoisi tunteista tämän eksää kohtaan? “Mä rakastan sun exää / niin kauan kuin tää kestää” on riimiltään toisaalta yksinkertainen ja toisaalta erittäin nerokas.

Kappale osaa olla äänimaailmaltaan yllättävä, ja se tuntuu olevan täynnä kaikenlaista. Yhtäkkiä saattaa alkaa kuulumaan syna tai kitarasoolo. Liian täyteen sitä ei kuitenkaan ole täytetty, vaan se pysyy kohtuuden rajoissa.

Litku Klemmettin rock-/indie-musiikki ei ole ihan minun juttuni, mutta uudet, popimmat kappaleet ovat toimineet. Funny Girl -albumilta voi siis odottaa kenties hieman uudenlaista Litku Klemettiä – mielenkiintoista!

ALBUMI

Jamie xx – In Waves

The xx-yhtyeessäkin vaikuttanut Jamie xx julkaisi ensimmäisen albuminsa In Colour vuonna 2015. Nyt yhdeksän vuoden jälkeen uusi albumi In Waves on saapunut.

Albumi alkaa melankolisella Wanna-Introlla, josta siirrytään suoraan Treat Each Other Right-kappaleeseen. Kappale muuttuu house-genrestä enemmän discoon ja palaa takaisin house-genreen. Albumi sisältää muutenkin paljon erilaisia efektejä, eivätkä biisit mene koko ajan samalla kaavalla.

Jos In Colour -albumilla oli paljon erilaista äänimaailmaa, In Waves on enemmän klubille tarkoitettu. Albumi sisältää myös todella paljon vierailijoita, yhteensä yhdeksön. Oli niitä In Colour -albumillakin viisi. Jamie xx:llä on jäänyt hyvät välit banditovereihinsa, koska molemmilla albumeilla kuullaan paljon The xx -yhtyeestä tuttuja Romya ja Oliver Simia.

Biisit, jotka erottuvat albumilta muiden joukosta ovat Romyn ja Oliver Simin kanssa tehty Waited All Night, Robynin kanssa tehty Life, Breather sekä All You Children, jossa mukana on The Avalanches. Luulisi, että Robyn yhdessä Jamie xx:n kanssa ei voisi muuta kuin onnistua, mutta sekin jää aika tylsäksi. Life jää kellumaan ihan kivaksi disco-kappaleeksi, joka kuitenkin pakottaa tanssimaan.

Kokonaisuudessaan albumi jää aika mitäänsanomattomaksi. Se ei saa minua huutamaan ”tämä on parasta tanssimusiikkia tällä hetkellä, täyttäkää kaikki klubit tällä!”, mutta syksyn kotibileissä osa albumin biiseistä varmasti toimii.

Artikkelikuva: Ilmari Venho.

Related Post