Yrittäjyyskurssin yllätysvieras

Kun Matti Vanhanen vieraili koulussamme perjantaina 5.11.2010, ei kuohuntaa voinut välttää. Tunneilla opiskelijat höpisivät innoissaan tulevasta vieraasta ja tuntui, kuin kaikkien huulilla olisi ollut vieraamme nimi. Jännittynyt tunnelma leijui ilmassa, kun yhteiskuntaopin yrittäjyyskurssille osallistuneet opiskelijat odottelivat fysiikan auditorion ulkopuolella, että kello löisi kaksitoista. Vihdoin ja viimein odotus palkittiin, ja itse Matti Vanhanen purjehti sisään.

Matti Vanhanen luennoi yrittäjyydestä.

Vanhanen oli koulussamme vierailulla Perheyritysten liiton puolesta. Hän piti luennon aiheesta “Sukupolvenvaihdokset perheyritysten haasteena”. Vanhanen puhui jäyhän miehekkäällä tyylillään välillä naureskellen ja hymähdellen. Hänestä näkyi selvästi entisen pääministerin charmi ja karisma. Luentoyleisö kuunteli kiinnostuneen oloisena Vanhasen luentoa, ja tunnelmaa nostatti välillä PowerPoint -esityksessä pilkahtaneet sarjakuvastripit.

Jottei luento olisi käynyt yksipuoliseksi yrittäjyyden ja perheyritysten asioiden puimiseksi, Vanhanen huomioi myös Eurooppa-kurssin opiskelijat kertomalla Euroopan tämänhetkisestä talouspolitiikasta. Hän kävi läpi maailman rahataloudellisia konflikteja samalla asiallisella tyylillään kuin aikaisemminkin, nyt vain hieman innostuneemmalla äänensävyllä. Vanhanen viittasi myös edelliseen virkaansa pääministerinä hyvin usein, lähes kaihoisalla äänensävyllä puhuen.

Vaikka Vanhanen onkin tärkeän henkilön roolissaan hieman etäinen, hän otti silti kontaktia yleisöön antamalla mahdollisuuden kysyä kysymyksiä, joita yhteiskunnan oppitunneilla oli jo etukäteen pohdittu. Katsomosta esimerkiksi kysyttiin, miten Vanhanen päätyi Perheyritysten liiton toimeen. Vanhasen mukaan se oli sattumaa, vaikka työpaikan vaihtoon sisältyikin yksityisiä ja yleisiä syitä. Kun Vanhanen jätti pääministerin tehtävät, hän ei tiennyt, mitä olisi jatkossa tehnyt, mutta tiesi kuitenkin sen, että ei halunnut jäädä eduskuntaan. Päätös syntyi hänen mukaansa viikossa, koska Perheyritysten liitto oli Vanhaselle jo ennestään tuttu pääministeriajoilta. Vaikka Vanhanen on toiminut uudessa toimessaan vasta 1,5 kuukautta, sanoo hän viihtyvänsä virassaan. Pääministeriaika oli toki haastavaa ja mielekästä, mutta siihen sisältyi myös todella paljon vastuuta ja paineita, joten Perheyritysten liiton toimitusjohtajan kaltainen toimi on leppoisampaa ja joustavampaa kuin edellinen toimi.

Matti Vanhasen luentoa kuunteli täysi sali Pohjois-Tapiolan lukion opiskelijoita.

Vaikka katsojia kiinnostikin Vanhasen työpaikan vaihto, kysyttiin myös aivan ajankohtaisia kysymyksiä, kuten esimerkiksi: “Miten yrittäminen tulee muuttumaan kymmenen vuoden sisällä?” Vanhasen mukaan Internet on avannut maailmanlaajuiset markkinat yrityksille, joten kysyntä saattaa kasvaa maan rajojen ulkopuolelle. Myös palvelualan yrityksiä tulee syntymään enemmän. Vanhasen mielestä tärkeintä on kuitenkin saada Suomeen työllistäviä yrityksiä.

Yleisöä kiinnosti myös Vanhasen oma yrittäjätausta. Kysyttiin, että jos Vanhanen olisi yksityisyrittäjä, mitä hän tekisi. Vanhanen hymähti ja kertoi, että oli nuoruudessaan Kehäsanomien päätoimittaja ja että media-ala on lähellä hänen sydäntään.

Kun viimein sain itse kysyä Vanhaselta kysymyksiä, mieleeni ei tullut kuin: “Jos tällainen normaali nuori haluaisi vaikuttaa paikkakuntansa asioihin, mitä pitäisi tehdä?” Tottahan toki Vanhanen tiesi vastauksen tähän. En valitettavasti kuullut vastausta, kun auditorioon hyökyi jo lauma uusia opiskelijoita, mutta mieleeni jäi Vanhasen mahtava asiantuntemus ja selkeä ja miellyttävä esiintymistaito. Ei mikään ihme, että tällainen henkilö on ollut maamme johtopaikalla.

Matti Vanhasen vierailu Pohjois-Tapiolan lukiossa oli ehdottomasti syksyn kohokohtia. Hänen luentonsa herätti kysymyksiä, innosti, ja selvensi asioita. Uskon, että luento jäi monen mieleen positiivisena kokemuksena, ja ehkä jopa virikkeenä perustaa jonain päivänä itsekin oma yritys.