,

Ylioppilasmuoti nyt ja silloin

Abivuonna lukioissa kohdataan etenkin tyttöjen keskuudessa tärkeä, usein jopa stressaava kysymys: kuinka pukeutua tuleviin ylioppilasjuhliin? Kyseiset juhlat osuvat omalle kohdalle vain kerran lukiolaisen elämässä, joten vakaviin tyylivirheisiin ei ole varaa. Mutta mistä tietää, mikä on yo-muodissa juuri tänä keväänä ja mikä on jo menneen talven lumia? Päätin ottaa siitä selvää.

Millaisia YO-mekkoja suositaan tänä vuonna? Kuva Jussi Nukari

Otin yhteyttä helsinkiläisen mekkoliike Stilissiman Hannaan ja espoolaisen Zazabellan Ruibiniin ja sain heidät vastailemaan muutamiin kevään 2012 ylioppilaiden vaatetusta koskeviin kysymyksiin. Kyselin myös ylioppilasmuodin muutoksista vuosien varrella.

Jokainen ylioppilas on yksilö

Vuoden 2012 keväällä tullaan näkemään paljon valkoisia ja vaaleita ylioppilasmekkoja. Ylioppilasmuodin kestosuosikiksi Ruibin mainitsee mustavalkoiset puvut. Sekä Ruibin, että Hanna ovat molemmat sitä mieltä, että tänä keväänä tullaan näkemään myös aiempia vuosia näyttävämpiä ja koristeellisempia mekkoja. Tällaisista mekoista Hanna nostaa esille paljon myydyt muhkeat, kirkkaanpinkit mekot.

– Nuoret uskaltavat käyttää erikoisia mekkoja, jotta erottuvat paremmin joukosta, Ruibin toteaa.

Ainakin Stilissimassa on myyty vähiten mustia yo-pukuja. Hanna huomauttaa, että tämä on toki ollut perinteikästä kevätmuodissa.

– Voidaan ehkä sanoa, että tilanne on sama kuin vanhojentanssipuvuissakin. Jokainen ylioppilas on oma itsensä ja valitsee itselleen parhaiten omaa tyyliään ja väritystä korostavia vaatteita, Hanna muistuttaa.

Sovittaminen kannattaa

Myös mekon malli on tärkeässä osassa ylioppilaspukua valitessa. Hanna kertoo, että tänä vuonna on suosittu paljon kauniisti laskeutuvasta materiaalista valmistettuja mekkoja. Ruibinin mukaan mekkomalleista suosituimpia ovat edelleen olkaimettomat ja polvenpituiset mekot.

– Muotia seuratessa kannattaa pitää mielessä kuitenkin, että vartalon tyyppejä on monenlaisia. Jotkut niin sanotut muodikkaat mallit eivät välttämättä sovi kaikille. Mallia valitessa kannattaa sovittaa erilaisia mekkoja, jotta näkee, millainen sopii itselleen parhaiten, Ruibin neuvoo.

Nyt ja ennen

Kirsi Nisosen suunnittelema YO-laketti. Kuva Martti Kainulainen

Vaikka mekot ovat näyttävämpiä ja erikoisempia kuin ennen, ei yo-muodissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime vuosina. Yllättävänä Hanna näkee sen, että viime vuonna ihastuttaneet Kirsi Nisosen laketit ovat tänä vuonna kohdanneet enemmän vastustusta. – Perinteinen lakki taitaa tulla kaikille Stilissiman asiakkaille.

Ylioppilasmuoti on tietysti muuttunut pidemmälläkin aikavälillä. Kun Ruibin itse valmistui lukiosta vuonna 1996, hän oli pukeutunut valkoiseen lyhythihaiseen kotelomekkoon, jossa oli musta leveä vyö. Hän kuvaa sitä itse hyvin tylsäksi. Tästä kuitenkin huomaa, että mustavalkoinen mekko on pitänyt paikkansa yo-muodin huipulla jo melko pitkään.

Myös ylioppilasmekkoihin käytettävä rahamäärä on kasvanut vuosien varrella.

– Meiltä Zazabellasta ostettujen ylioppilasmekkojen keskimääräinen hinta on 300 euroa, Ruibin kertoo.

Stilissima: www.stilissima.fi

Runeberginkatu 42 00260 HELSINKI 09-436 1019 stilissima@stilissima.fi

Zazabella: www.zazabella.fi

Kamreerintie 3 02770 Espoo 040-195 8508  zazabellaespoo@yahoo.com

Mannerheimintie 40 00100 Helsinki  050-5648239 zazabellahelsinki@yahoo.com 

Kivitokeenkatu 1 20780 Kaarina 050-3813168 zazabellakaarina@yahoo.com

Pispalan Valtatie 120 33270 Tampere 045-8792605 zazabellatampere@yahoo.com