Ykkösiä vierailulla Tapiolan kirjastossa

Äidinkielen ensimmäisillä kursseilla käydään toisinaan lähikirjastossa harjoittelemassa tiedonhakua ja tutustumassa kirjaston palveluihin. Tällä kertaa pääsimme Pohjiksen nuorten kanssa vierailulle viihtyisään Tapiolan kirjastoon, joka sijaitsee noin puolen kilometrin päässä koulustamme.

Tiedonhaku ei ole vain googlettamista

Tiedonhakua meille kirjastossa opetti pedagoginen informaatikko Jaakko Sannemann. Hän esitteli muun muassa yleisimpiä tietokantoja (esimerkiksi Helka ja Arto) ja suomalaisen asiasanaston (Finto). Opiskelijat saivat kattavan kuvan siitä, mitä tiedonhaku vaatii: se ei ole vain nopeaa Googlen hakupalvelun käyttöä vaan jatkuvaa arviointia vaativa, pidempi prosessi. Sattumanvaraisilla sanoilla ei tiedonhakua kannata tehdä, sillä tällöin lopputulos ei ole paras mahdollinen. Sannemann myös korosti, että kirjastosta saa tarvittaessa apua tiedonhakuun, jos itse ei tarvittavan tiedon äärelle löydä.

Kirjastossa voi harjoitella 3D-tulostusta ja koodausta

Tapiolan kirjastossa on tiedonhaun lisäksi myös muita mainioita mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon. Kirjastossa on muun muassa 3D-tulostin ja -skanneri, joita saa vapaasti käyttää ilmaiseksi. Laitteilla voi tehdä itselleen esineitä omien mallinnusten tai valmiiden mallien pohjalta. Eräs opiskelija esimerkiksi kertoi valmistaneensa tulostimella kitaran plektroja.Kirjastonjohtaja Sunniva Draken mukaan tulostusta pääsee kokeilemaan melko lyhyelläkin varoitusajalla, erillistä varausta ei tarvitse tehdä.

Drake myös kehotti lukiolaisia osallistumaan Tapiolan kirjaston lyhyille koodauskursseille, joilla opetellaan koodauksen perusteita, laitetaan aivot ajatusjumppaan ja pidetään hauskaa. Kurssille tullakseen ei tarvitse siis olla ammattilainen, pelkkä kiinnostus aiheeseen riittää. Seuraavat kurssit järjestetään 28.11. ja 29.11.

3D-tulostimella valmistettuja esineitä.
3D-tulostimella valmistettuja esineitä.

Lisää tietoa Tapiolan kirjaston ajankohtaisista tapahtumista ja monipuolisista palveluista osoitteesta: http://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Tapiolan_kirjasto