, ,

Eduskuntavaalipaneeli kokosi Pohjikseen laajan joukon ehdokkaita

Tiistaina 3.3. Pohjois-Tapiolan lukiossa pidettiin koulumme oppilaskunnan järjestämä eduskuntavaalipaneeli. Paikalla oli ehdokkaita monesta puolueesta: Jukka Karhula (Vas.), Inka Hopsu (Vihr.), Simon Elo (PS), Pentti Arajärvi (SDP), Karl-Mikael Grimm (Kesk,),  Nina af Hällström (RKP) ja Ari Konttas (Kok.).

IMG_2327
Panelistit vasemmalta oikealle: Jukka Karhula (Vas.), Inka Hopsu (Vihr.), Pentti Arajärvi (SDP), Simon Elo (PS), Nina af Hällström (RKP), Ari Konttas (Kok.) ja Karl-Mikael Grimm (Kesk). Kuva: Eevi Pulli.

Opintotuki puhututti

Paneelin juonsivat ansiokkaasti ensimmäisen vuoden opiskelijat Juho Ollanketo ja Ada Karvinen. He haastattelivat panelisteja ajankohtaisista ja erityisesti nuorten elämään liittyvistä aiheista. Ensimmäisenä ehdokkailta kysyttiin, pitäisikö opintotuen olla vanhempien tulotasosta riippuvainen. Kysymys sai hymyn monen ehdokkaan huulille, ja SDP:n Pentti Arajärveä lukuunottamatta kaikki ehdokkaat olivat sitä mieltä, että opintotukeen liittyvää tulorajaa tulisi nostaa. Arajärvi puolestaan esitti, että oppivelvollisuusikää tulisi korottaa 18 vuoteen ja näin myös lapsilisää saisi täysi-ikäiseksi saakka nykyisen 17 ikävuoden sijaan.

IMG_2152
Paneelin juonsivat Ilme-linjan ensimmäisen vuoden opiskelijat Ada Karvinen ja Juho Ollanketo. Kuva: Eevi Pulli.

Natoon?

Ehkäpä kaikista odotetuin ja mielipiteitä jakavin keskustelu paneelissa käytiin mahdollisesta NATO-jäsenyydestä. Jäsenyyttä sotilasliitto NATO:ssa vastustivat vasemmistoliiton Jukka Karhula, SDP:n Pentti Arajärvi ja RKP:n Nina af Hällström. Lisäksi keskustan Karl-Mikael Grimmkään ei ollut kovin innostunut ajatuksesta, mutta kuitenkin oli sitä mieltä, että aiheesta pitäisi järjestää kansanäänestys. Kansanäänestystä kannattivat myös vihreiden Inka Hopsu ja perussuomalaisten Simon Elo. Kokoomuksen Ari Konttas oli taas sitä mieltä, että Suomen pitäisi liittyä suoraan sotilasliittoon, ilman mitään äänestyksiä.

Puhetta olisi riittänyt

Poliitikoilla oli aikaa vastata jokaiseen kysymykseen noin minuutin verran, mutta usein aika ei riittänyt ja topakat juontajat joutuivatkin monesti keskeyttämään poliitikkojen pitkäksi venyvän puheenparren. Selkeää väittelyäkin syntyi; varsinkin yleisökysymys pienten lukioiden lakkauttamisesta sai aikaan kovasti keskustelua. Karl-Mikael Grimm ja Ari Konttas ottivat monesti yhteen, esimerkiksi pohtiessaan pienen lukion määritelmää.

Kannattaa olla aktiivinen

Ehdokkaiden viesti nuorille oli selkeä: kannattaa ottaa itse selvää asioista ja olla aktiivinen, jos haluaa vaikuttaa. Hyvänä esimerkkinä aktiivisuudesta onkin koulumme oppilaskunta, joka oli nähnyt paljon vaivaa paneelin järjestämiseksi. Selvästi myös muut koulun opiskelijat pitivät tapahtumasta, sillä se päättyi suuriin suosionosoituksiin.

IMG_2342
Oppilaskunta järjesti paneelin ansiokkaasti. Kuvassa ovat eduskuntavaaliehdokkaat ja oppilaskunnan edustajat. Kuva: Eevi Pulli.