Vaikutelma sankaruudesta

 

Davis Guggenheimin Malala-dokumentti kertoo pakistanilaistytöstä, jolle on myönnetty Nobel-palkinto pyrkimyksistä edistää tyttöjen koulunkäyntimahdollisuuksia. Dokumentti on julkaistu vuonna 2015.

Dokumetti alkaa animoidulla kertomuksella Malalasta, joka esitetään kontrastina muiden ihmisten ja vääryyden keskellä. Malalasta  luodaan sankarikuvaa pelastajana, joka on kuin syntymästään asti luotu tehtäväänsä. Dokumentissa asetetaan vastakkain henkilökuvat Malalasta tavallisen perheen tyttönä ja koulutusoikeuksien puolesta taistelevana sankarina.

Haastattelijat vierailevat Malalan kotona Englannissa ja juttelevat Malalan lisäksi tämän sisaruksille. Perhe-elämän kerrotaan olevan tavallisen arjen omaista: sisarukset kiusoittelevat toisiaan, ja Malala esittelee kuvaajalle kouluarvosanojaan oppiaineista, joissa on menestynyt kohtalaisesti. Hetken päästä kuvassa näytetään Malalan pitävän puhetta Yhdistyneiden kansakuntien pääkonttorissa tyttöjen oikeuksista. Yleisö taputtaa seisaaltaan ja Malala vaikuttaa olevan ajamassa tärkeitä ihmisoikeusasioita määrätietoisesti.

Dokumentissa hyödynnetään kerronnan  aikaan liittyviä tehokeinoja. Katsojat ohjataan takaumista kertovien animaatioiden avulla menneisyyteen ja toiston avulla pyritään luomaan dramatisointia. Ampumiskohtaukseen palataan uudelleen dokumentin edetessä ja Malala esitetään kuntoutumassa nopeasti usean lääkärin avulla. Malala uhoaa puheessaan: ”He luulivat, että luoti vaientaisi meidät, mutta olemme nyt vahvempia.”  Parantumista pidetään ihmeellisenä, mikä  vahvistaa entisestään kuvaa sankarista.


Malalaan hyveellisyytä kuvataan myös hänen anteeksiantavaisuudellaan. Hän ei ”atomin protonin vertaa” ole tuntenut vihaa  ampujaansa kohtaan. Hän ei ole edes pahoillaan puolittaisesta kuuroutumisesta tai kasvojen osittaisesta halvaantumisesta. Lähes epäinhimillinen anteeksiantokyky saa Malalan vaikuttamaan paremmalta kuin muut ihmiset. Malala itse kertoo kykynsä antaa anteeksi pohjautuvan islamin opetuksiin.
Dokumentti luo Malalsta kuvan tavallisena nuorena naisena, jolla on kuitenkin vastuullaan tärkeä tehtävä tyttöjen koulutusmahdollisuuksien edistäjänä.