Vaatekaupan arki – haastattelussa Kiiru Ikegwuonu

Halusin selvittää, millaista elämää vaatekaupan kassan takana oikeasti eletään. Viekö palveluammatin työ kaikki voimat ja onko sen takana suuria toiveita jostain ihan muusta?

Haastattelin työkaveriani Kiirua, joka työskentelee Selected-vaateliikkeessä Helsingin keskustassa. Hänen positiivinen asenteensa piristää aina muiden päivää ja auttaa jaksamaan rankkojenkin vuorojen läpi. Silti kaikki ei aina ole ruusuilla tanssimista.

Mitä hyviä puolia työssäsi on?

– Niitä on paljon! Ehkä parasta on asiakkaiden palvelu. Täysin erilaista porukkaa ravaa kaupassa päivittäin, ja on ihanaa tutustua uusiin ihmisiin. Työ kävisi tosi tylsäksi, jos ei näkisi uusia naamoja silloin tällöin. Toisena tulee tietysti työkaverit. Meillä on täällä ihana porukka, jonka kanssa ei tule tylsää. Työssä saa myös olla oma-aloitteinen, mikä on hyvä. Saamme henkilökunnan alennuksen -50%, eli paljon vaatteita tulee ostettua Selectediltä. Hyvää on myös se, että pysyy kartalla muodin maailmassa.

Entäs huonot puolet?

– No palkka tietenkin. Kyllä sillä elää, mutta ylimääräistä rahaa ei juurikaan jää. Tässä työssä on myös paljon rutiineja, jotka tekevät siitä välillä pitkäveteistä. Rutiinit eivät jätä tilaa haasteille, joita välillä itse kaipaisin. En myöskään pidä työpaikkamme säännöistä sen enempää, esimerkiksi reklamaatioon eli rikkinäisten vaatteiden myyntiin liittyvät säännöt eivät ole aivan kohdallaan. Tämä ei nyt ole ihan tavallinen valituksen aihe, mutta meidän musalistamme on huono! Olisi mahtavaa, jos voisi itse laittaa mieleistään musiikkia vaikka iPodilta.

Kauanko olet tehnyt tätä työtä?

– Liian kauan….. kolme vuotta. Olen ollut vähän niin kuin on-off hommissa, opiskellut työn ohella ja niin edelleen.

Miten palkalla pärjää?

– Huonosti. Maksettavana on kuitenkin vuokra, ruoka, laskut, vaatteet ja vapaa-aika.

 Oletko tehnyt muita töitä tämän ohella?

– Joo, olen kesäisin festareilla baarimikkona esimerkiksi viime vuonna olin Flow-festareilla. Olin myös Elixian vastaanotossa jonkin aikaa. Sen lisäksi opiskelin 2,5 vuotta sosionomiksi.

Miten olet viihtynyt?

– Hyvin! En tosiaan olisi täällä, jos en viihtyisi. Ilmapiiri on todella hyvä ja useimmiten työkaveritkin ovat energisiä.

Oletko koskaan ajatellut vaihtavasi alaa?

– Olen, haluaisin tehdä sosionomin töitä, sillä ihmisten kanssa työskentely on juttuni. Olin kerran yhdessä nuorisotalossa töissä, ja se oli tosi palkitsevaa! Toisaalta se oli myös vaikein työ, mitä olen tehnyt.  Nuorten kanssa ei aina ole helppoa. Asiakaspalvelussa on myös kertynyt varmuutta ja valmiuksia etenkin sosionomin työhön.

Millaiset lomat ja vapaat sinulla on?

– Kesälomaa minulla on kuukausi, joka tuntuu etuoikeudelta. Vapaapäiviäkin on välillä ihan mukavasti, riippuu vuoroista.

Millaisella asenteella pärjää?

– Positivity is the key! Omia huolia ei kannata kauheasti ajatella, ne vaikuttavat aina mielialaan. Välillä huomaa, miten huono fiilis leviää kollegojen kesken, jos jollain on kurja päivä. Työn ajaksi kannattaa siis unohtaa kaikki oman elämän ongelmat ja keskittyä olennaiseen, vaikkei se helppoa olisikaan.

Mihin tähtäät tulevaisuudessa?

– Parempiin töihin! Niin kuin kuka tahansa muukin, haluan tehdä asioita, jotka tekevät minut onnelliseksi. Haluan pysyä terveenä, mutta suurimpia tavoitteitani ovat riskien otto ja haasteisiin tarttuminen. Välillä tuntuu, ettei elämässä ole niin paljoa jännitystä kuin ennen ja sen haluan muuttaa. Haluan tehdä elämässäni jotain merkityksellistä.

365205
Työ vaatekaupassa on kiinnostavaa.