Uhanalainen lumi

Ulkomaalainen ystäväni kysyi kateellisena, onko Suomessa valkea joulu. Jouduin vastaamaan hänelle, että kyllä meillä kuuluisi olla ja on aikaisemmin ollutkin, mutta nykyään se on jo epätodennäköistä.

Lumi tuntuu aina olleen olennainen osa joulua. Se on kuin itseestäänselvyys. Muutamina viime vuosina olemme kuitenkin joutuneet kokemaan synkän ja ankean joulun lumettomuuden takia. Muistan ensimmäisen kerran kunnolla havahtuneni lumettomuuteen muutama vuosi sitten, kun kävin pyörällä ostamassa lähikaupasta lanttulaatikkoa vain päivää ennen jouluaattoa.

Ei lumi ole kadonnut – se sataa vain myöhemmin ja sulaa aikaisemmin kuin ennen. Tammi-, helmi- ja maaliskuu ovat kylmiä ja lumisia kuukausia, eikä ilmaston lämpenemisestä ole tietoakaan! Mutta miksi lumi ei jää maahan aikaisemmin? Tänäkin syksynä olen jo kahdesti nähnyt, kuinka pienet lumihiutaleet yrittävät urheasti valloittaa Suomen maa pinnan, mutta ovat joutuneet kokemaan tulisen tappion. Maa on niille liian lämmin. Lumen sijasta vesi on se, joka hallitsee myöhäissyksyistä maatamme.

Syynä lumettomuuteen on juuri se, mistä meitä on peloteltu jo ala-asteelta lähtien: Iso Paha Ilmastonmuutos ja sen aiheuttama ilmaston lämpeneminen. Olen koko kouluikäni kuullut, miten ihmisen on tehtävä parannus ja korjattava kauhea ilmastokatastrofi, jonka on aiheuttanut. Mutta onko ilmastonmuutos kokonaan ihmisen syytä? Täytyykö minun alkaa tuntea syyllisyyttä jokaisesta päälle jätetystä kattolampusta ja ruoantähteestä, jonka olen heittänyt sekajätteisiin? Kun keskustelin ilmastonmuutoksesta erään ystäväni kanssa, hän väittäi, ettei hän usko ilmastonmuutokseen. Onhan maailman ilmasto aina muuttunut omin päin! Tämä on vain uusi aikakausi ilmaston kannalta.

Kieltämättä tämä ajatus kuulostaa vapauttavalta. En voi kuitenkaan uskoa, että kaikki olisi vain luontoäidin leikkiä. Onhan todistettu, että ihmiskunnan nopea kehittyminen sekä radikaali kasvihuonepäästöjen lisääntyminen edistävät kasvihuoneilmiötä.

Eli, mitä nyt? Mitä yksinkertainen pieni suomalaistyttö voi muka tehdä? Auttaako edes yksittäisen henkilön panos? Mikä saisi ihmiset taistelemaan joukolla ilmastonmuutosta vastaan? Mielestäni auttaisi, jos jokin suurempi tako, kuten kunta tai valtio, aloittaisi ilmastonmuutoksen vastaisen taiston järein ottein. Tämä tekisi joukkoon liittymisen helpommaksi. Toki yksilökin vaikuttaa omilla teoillaan – se ei voi olla pahastakaan! Valojen sammuttaminen huoneessa ei ole kovin omaa energiaa vievä toimenpide. Lyhyempien matkojen käveleminen oman autokyydin käyttämisen sijaan on pientä hyötyliikuntaa, ja ulkoilmassa oleminen on hyväksi! Ympärille katsoessa oppii näkemään luontoa ja sen kauneutta, mikä saa arvostamaan luontoa vielä enemmän.

Ilmastonmuutos vaikuttaa hyvin monella tasolla. Kuulen jatkuvasti, kuinka monia eläinlajeja kuolee sukupuuttoon ilmaston lämpenemisen takia. En tunne itseäni julmaksi ollessani lähes yhtä huolissani lumesta kuin pienistä jääkarhunpennuista. Haluan kokea vielä monta talvea ja valkoista joulua. Haluan, että lapseni voivat kokea aidon talven ja lumen muutenkin kuin vain satujen ja elokuvien kautta.