Open mind: Tuula Jouttijärvi

Haastattelin 14. toukokuuta maanantaina lehtori Tuula Jouttijärveä.  Filosofian maisteri Jouttijärvi opettaa Pohjois-Tapiolan lukiossa äidinkieltä, ja hän on ollut talossa nyt 22 vuotta.

Hei! Olet äidinkielen opettaja. Miten päädyit opettajaksi? Oliko se sattumien kauppaa vai kuulitko opettamisen kutsuhuudon jo alusta lähtien?

– Opiskelin Jyväskylän yliopistossa suomen kieltä pääaineena, sivuaineena yleistä historiaa. Opiskellessani en vielä tiennyt päätyväni opettajaksi, mutta opintojen jälkeen auskultoin, eli olin opettajaharjoittelussa yhden lukuvuoden.

Miksi tulit opettamaan lukioon etkä esimerkiksi yläkouluun?

Satuin vain hakemaan lukioon opettajaksi. Yläkoulun opettaminen on hyvin erilaista, mutta myös todella palkitsevaa tietyllä tavalla. Aikaisemmassa työpaikassani minulla oli myös yläkoulun tunteja, mutta hyvin vähän.

Onko sinulla vapaa-ajan harrastuksia? Mitä?

-Luen paljon kaunokirjallisuutta mutta myös ulkoilen. Talvella kelkkailu ja kesäisin uiminen ja pyöräily.

Jos voisit toteuttaa unelmapäiväsi, jossa tehtäisiin kaikkea, mitä haluaisit ilman rajoitteita, milliainen olisi päivän ohjelma?

Unelmapäiväni olisi sellainen, missä saisin tehdä kaikkea, mitä haluaisin senhetkisen fiiliksen mukaan ilman aikataulurajoitetta. Työasioita siihen unelmapäivään ei ainakaan liittyisi. Kävisin ehkä jossain taidenäyttelyssä ja ulkona syömässä hyvää ruokaa.

Jos et olisi ammatiltasi opettaja, niin mikä olisit?

-Toimittajan työ olisi mielenkiintoinen.

Kerro itsestäsi kolme faktaa, joita muut eivät tiedä?

-Ensimmäinen työpaikkani oli Oriveden sisäoppilaitostyyppisessä opistossa puheviestinnän opettajana. Olin opettajan sijaisena. Toinen työpaikkani oli lukiossa tunturi-Lapissa, lähellä Norjan rajaa. Opetin siellä äidinkieltä ja historiaa. Samaisessa työpaikassani innostuin hiihtämisestä. Kolmas fakta on vielä minullekin epäselvää, sillä harkitsen opiskelevani kesällä, jotta voisin opettaa suomea toisena kielenä. Toisaalta haluaisin ehkä pitää kesäloman vain lomana.

Lomamatka etelän lämpöön vai talvilomamatka pohjoiseen?

Talvilomamatka pohjoiseen, omien intressien ja hiihtotaustan perusteella.

Haastattelun loppuun Jouttijärvi lähettää Pilkun lukijoille terveisiä: ”Positiivinen kilpailu opiskelijoiden kesken olisi suotavaa.”