Tuija Talvitien puhe yo-juhlissa 31.5.2014

On suuri ilo ja kunnia olla puhumassa täällä tänään.

Hyvät tulevat ylioppilaat,

Tänään on teidän suuri päivänne. Me olemme täällä juhlimassa tätä tärkeää virstanpylvästä ja loistavaa tulevaisuuttanne.

Nyt tie on auki ja saatte valita, mihin päin lähdette kulkemaan. Valitkaa hyvin, silloin se on hauskaa. Tietä riittää ja joskus on ihan fiksua ajella välillä hitaammin ja katsoa ympärilleen. Mutta mitä ikinä teettekin, älkää tyytykö keskinkertaisuuteen. Hakekaa oma roolinne ja täyttäkää se parhailla taidoillanne ja nauttikaa siitä. Koska me tällä yhteisellä pallolla tarvitsemme teitä.

Valta siirtyy vähitellen teille, hyvät nuoret. Tulevaisuus, sen tuomat haasteet ja haasteisiin vastaaminen on teidän harteillanne. Se on aina ollut nuorison suuri tehtävä. Voitte luottaa siihen, että me uskomme teihin ja tuemme teitä täysin sydämin. Tähän asti me vanhemmat ja opettajat olemme opettaneet teitä mutta nyt peli muuttuu ja on meidän vuoromme alkaa oppia teiltä.

Jos voisin, haluaisin antaa teille kolme lahjaa. Mutta ehkä on parempi, etteivät ne putoa syliinne vaan joudutte näkemään niiden eteen vaivaa. Nämä kolme arvokasta asiaa ovat yhteistyö, rohkeus ja onnellisuus. Niiden tavoittelemiseen tarvitsette tahtoa, oivallusta ja asennetta; sitä perussettiä, joka meiltä kaikilta löytyy.

Yhteistyö. Yhteistyön tekeminen ja yhteisen edun neuvotteleminen ovat tänä päivänä yhtä tärkeitä taitoja, kuin lukutaito. Ihmisen eloonjääminen on aina perustunut muiden huolenpitoon tai ryhmän turvaan. Lapsi tarvitsee huolta vuosikausia ennenkuin pärjää omillaan, ja yhteisön turva on aina ollut paras henkivakuutuksemme. Evoluutio on suosinut vuorovaikutuksellisia, sosiaalisia mekanismeja aivoissamme, koska niillä on eloonjäämisen kannalta niin keskeinen merkitys. Siksi muiden kriittiset mielipiteet vaikuttavat meihin niin vahvasti ja siksi muiden arvostus on meille tärkeää. Ihmisen perustarve on kuulua johonkin.

Maailmamme monimutkaistuu silmiemme edessä, kaikki liittyy kaikkeen. Vanhat keinot eivät enää tepsi, tarvitsemme uusia komboja, jotka parhaiten syntyvät yhdistelemällä erilaisia näkemyksiä ja erilaista osaamista. Uudet pelisäännöt ja kestävät ratkaisut täytyy neuvotella yhdessä muiden kanssa, koska kukaan henkilö, eikä mikään maa siihen yksin pysty. Kaikki aikamme suurimmat haasteet ovat yhteisiä: ilmastonmuutos, energiaratkaisut, sodat ja konfliktit, hyvinvoinnin kasvu, raaka-aineiden riittävyys, ruoka- ja vesihuolto, pakolaisuus, luonnonkatastrofit. Perinteinen käsitys vallasta joutaa romukoppaan, uusi valta on fiksua valtaa – smart power, valtaa muiden kanssa, ei valtaa muiden yli. Fiksun vallan edellytyksenä ovat vahvat vuorovaikutustaidot, jotka meidän kaikkien tulee hallita .

Rohkeus. Tulkaa rohkeiksi. Astukaa pelottomasti eturiviin ja taistelkaa tyhmyyttä, vääryyttä ja suvaitsemattomuutta vastaan. Uskaltakaa arvostaa erilaisuutta, sillä eri asioiden yhdistelmistä löytyvät uudet innovaatiot. Uskaltakaa sanoa, ’en tiedä mutta otan selvää’ ja uskaltakaa rakentaa välillenne luottamusta. Uskokaa vankasti omaan kykyynne muuttaa maailmaa parempaan suuntaan, nauttikaa mahdollisuudestanne olla toimija ja tehkää se yhteistyössä muiden kanssa. Ottakaa riskejä, tulkaa pois mukavuusalueeltanne ja katsokaa, kuinka siipenne kantavat. Nostakaa katse omasta navasta horisonttiin ja unelmoikaa. Ja tehkää unelmistanne totta.

Onnellisuutta ei voi ostaa mutta sitä voi opetella. Asiat kannattaa hoitaa niin hyvin, ettei tarvitse kantaa huolta välttämättömistä menoista ja että silloin tällöin voi törsätä mutta muistakaa, ettei tavara tee onnelliseksi. Onnellisuus syntyy siitä, kun tunnemme elävämme merkityksellistä elämää. Tarvitsemme hyveitä, joita viljellä; ihanteita, joita tavoitella ja roolin, jonka täyttää parhaalla kyvyllään. Tutkijat sanovat, että helpoin tapa onneen on kiitollisuus. Että pysähtyisimme kerran päivässä miettimään edes muutamaa asiaa, joista olemme kiitollisia. Jos ei heti tule mieleen, tässä muutama vinkki.

Katsokaa ympärillenne. Vanhemmat ja huoltajat, opettajat ja kaverit ovat tuttuja matkakumppaneitanne. Heihin olette voineet turvata ja luottaa, iloissa ja suruissa. He ansaitsevat kiitoksenne.

Kun oma uusi ylioppilaani oli 6-vuotias, kysyin häneltä, mistä hän on erityisen onnellinen. Hän vastasi, että siitä, että on syntynyt juuri meidän perheeseemme. Eeppinen toteamus. Näinhän se on. Kukaan meistä ei tiedä, mihin perheeseen synnymme, se on elämän rankkaa rulettia, jossa jotkut voittavat ja jotkut häviävät. Me täällä olemme sattuneet syntymään sellaisiin perheisiin, joista pääsee kouluun ja ylioppilaaksi; emme Syyriaan, Keski-Afrikan tasavaltaan tai edes Itä-Ukrainaan, jossa pelko oman ja läheisten hengen puolesta on jatkuvasti läsnä. Tästä etuoikeudesta kannattaa olla kiitollinen.

Niinkuin terveydestä, ystävistä, rauhasta, tasa-arvosta ja kesästä. Ja siitä, että saa opiskella ja tehdä töitä vaikka on tyttö. Ja siitä, ettei armeijasta tarvitse mennä sotaan. Ja siitä, että tänään juhlitaan.

On tärkeää ymmärtää, kuinka poikkeuksellisen hyväosaisia olemme. Ja yhtä tärkeää on muistaa, mitä Uncle Ben sanoi Spidermanille, ’suuri valta tuo mukanaan suuren vastuun’. Niiltä joilla on, vaaditaan enemmän. Meillä on yhteisen edun nimissä velvollisuus auttaa niitä, joilla on käynyt huonompi säkä.

Kun katson teitä, tiedän, että me aikuiset voimme levollisin mielin siirtää fiksua valtaa, vastuuta ja johtajuutta yhteisestä pallostamme teidän käsiinne. Ja että kätenne kantavat.

Lämpimät onnittelut!

Tuija Talvitie 31.5.2014