“Äiti, minusta tulee rikas, mutta en mene töihin!”
Kuka haluaisi mennä rankkaan fyysiseen työpaikkaan hikoilemaan ja ansaitsemaan raskaalla työllä rahaa, kun voi saada elantonsa paljon helpommin? Täytyy vain keksiä idea, omistaa kuvausväline, tietokone ja internetyhteys, jolla voi ladata tekemänsä videon YouTubeen. Kyllä, nyt puhutaan videoiden tekemisestä YouTubeen eli tubettamisesta. YouTube-nimisestä videopalvelimesta katsovat kaikenikäiset ihmiset videoita ympäri maailmaa. Jokaisella sisällöntuottajalla on oma tyylinsä. Katsoja voi samaistua tubettajaan ja antaa tälle palautetta hyvästä videosta, jota varten tubettaja on todennäköisesti nähnyt vaivaa ja kuluttanut aikaa. Mutta onko kaikki kuitenkaan niin aurinkoista kuin näyttää olevan?
Tubettajat käyttävät periaatteessa hyväkseen katsojiaan näiden tietämättä. On tapana ujuttaa videoihin mainoksia, joiden ansiosta videon tekijä saa tietyn määrän rahaa. Eli katsojat katsoessaan videoilla olevia mainoksia tuottavat tubettajille taskurahaa. Mainoksista tubettaja saa kuukausittain tietyn summan, mutta se ei ole ainoa tulonlähde. On myös toinen tapa, jota kutsutaan yhteistyövideoksi. Yhteistyövideossa jokin brändi tekee yhteistyötä tubettajan kanssa esimerkiksi antamalla tälle jonkin tuotteen, jota tämän pitäisi mainostaa videossaan. Videosta sovitaan jokin palkkio, jonka tubettaja saa. Mutta kannattaako aloittaa videoiden tekeminen eli tubettaminen, jos haluaa vain ansaita rahaa?
Olen itse nuori virolainen tubettaja ja tuotan humoristisia videoita virolaisille katsojille, mutta palkkaa saan työstäni valitettavan vähän, koska Virossa on vain 1,3 miljoonaa asukasta eivätkä palkat muutenkaan ole siellä kovin korkeita. En kuitenkaan halua tehdä Suomessa videoita, koska nautin virolaisten viihdyttämisestä riippumatta palkan suuruudesta. Se on kuin harrastus, joka antaa paljon mahdollisuuksia ja kehittää teknisiä taitoja, joista on varmasti tulevaisuudessa hyötyä. Suomessa tubettajat ansaitsevat hyvin ja jotkut jopa tubettavat työkseen, koska videoille riittää katsojia. Katsojat ovatkin tärkeä osa kokonaisuutta. Juuri katsojille tehdään videoita, ja he fanittavat idoleitaan eli videon tekijöitä. Fanit tapaavat lempitubettajiaan erilaisissa tapahtumissa, ja tapahtumissa kohtaaminen tuo kaikille hyvän mielen.
Hyvää tuulta tarvitsevat kaikki aina, eikä ilman sitä mistään tulisi mitään. Jotkut tubettajat saavat hyvää mieltä videon kuvaamisen aikana, sen editoinnin aikana ja myös sen YouTubeen lataamisesta, jonka jälkeen alkaa ihanien kommenttien lukeminen. Aina hyväntuulinen virolainen kuuluisa tubettaja Sidni, jolla on YouTubessa yli 21 000 seuraajaa, kertoo elämänsä muuttuneen paljon tubettamisen myötä. Hän oli ennen tavallinen tyttö maaseudulta ja päätti eräänä päivänä ottaa kameran käteen ja kuvata videoita YouTubeen. Videot alkoivat saada vuosien aikana katsojia, ja nyt lähes kaikki virolaiset nuoret tietävät hänestä. Sidnin mukaan hänen tarkoituksenaan ei ollut tulla kuuluisaksi eikä ansaita rahaa videoillaan vaan viihdyttää katsojia omalla tavallaan. Hän on saanut paljon uusia tuttavuuksia, osallistunut erilaisiin hienoihin tapahtumiin ja päässyt tekemään yhteistyötä idoliensa kanssa. Hän sanoo: “YouTubesta saamani palkka on tosi pieni, jos en tee yhteistöitä. Jos yhteistöitä olisi enemmän, pystyisin varmasti elättämään itseni pelkillä YouTube-videoilla, mutta tällä hetkellä joudun tekemään muitakin hommia.” – YouTube muuttaa ihmisten elämää monella eri tavalla.
Voiko tubettamisella rikastua?
Suomalaiset ansaitsevat huikeita summia YouTubella. Ylen artikkelin “Tubettajien tulot huimassa kasvussa” [1.11.2018] mukaan suomalaiset tubettajat saavat yleisesti ottaen eniten rahaa englanninkielisestä sisällöstä, joka tavoittaa koko maailman. Heidän videoillaan on miljoonia näyttökertoja, ja he hankkivat vuodessa yli satatuhatta euroa. Mutta esimerkiksi suomenkielistä sisältöä tuottava ja yli kaksisataatuhatta seuraajaa lumonnut tubettaja Veronica Verho on ansainnut viime vuonna 128 026 euroa, joka on aika paljon verrattuna normaalista työstä saatavaan ansiotuloon. On paljon muitakin tubettajia, jotka käärivät vuodessa yli satatuhatta euroa, ja tulon määrä kasvaa jatkuvasti, ja seuraajia kertyy enemmän ja enemmän.
Ylen artikkelin “Maailman eniten tienaava tubettaja on vasta 7-vuotias mutta hänelle ropisee miljoonia euroja” [4.12.2018] mukaan maailman rikkain tubettaja on leluilla leikkivä 7-vuotias lapsi, joka hankkii vuodessa 19 miljoonaa euroa ja jolla on noin 17 miljoonaa seuraajaa. Tästä voikin päätellä, että YouTube-videoita katsovat enimmäkseen pienet lapset, koska heillä on eniten aikaa viihtyä sosiaalisessa mediassa ja katsoa hauskoja videoita, joihin he voisivat itse samaistua. Toiseksi eniten tubettamisesta ansaitsee Jake Paul, joka tekee muun muassa rap-biisejä ja hauskoja videoita elämästään ja joka saa työstään 18,8 miljoonaa euroa vuodessa. Miljoonääriksi tubettaja pääsee parhaiten englanninkielisiä videoita tekemällä. Pitää vain kerätä iso fanilauma, jota ne kiinnostavat.
Kannattaako tubettaminen aloittaa rahan takia? Vastaus olisi varmaankin sanojen “joo” ja “ei” välillä. Kannattaa pitää mielessään omat katsojansa ja muistaa, mitä varten ja keille videoita tekee. Aina ei voi ottaa mitä tahansa yhteistyöpyyntöä vastaan, pitää pohtia huolella, mitä haluaa mainostaa katsojilleen ja mikä on kohderyhmä. Tärkeää on pitää kiinni YouTuben yhteisistä säännöistä ja tuottaa oikeanlaista sisältöä. Aina ei tarvitse tehdä kaikkea rahan takia. Voi videoita tehdä myös pelkästä ilosta ja rakkaudesta kuvaamiseen. Ja katsojan on syytä tiedostaa, että kaikki ei ole välttämättä sitä, miltä näyttää.