Masala chai, suomeksi ”maustettu tee” on Intiasta asti tänne rahdattu tee. Chai on nimensä mukaan voimakkaasti maustettua mustaa teetä, jota nautiskellaan yleensä sokerin ja maidon kanssa. Chaita myydään kahviloissa usein nimellä ”Chai Latte”, vaikka siinä ei ole tipan tipaa espressoa. Suomessa kahvilaketjut valmistavat chain makusiirapista ja höyrytetystä maidosta, kun taas Amerikassa kahvilaketju Starbucks yhdistää kahvi- ja tee-elämyksen Tazo Chai Tea Lattessa, jossa kahvin joukkoon laitetaan pieni teepussi.
Tyypilliset chain ainekset ovat mustan teen lisäksi mausteet. Vaikka ne vaihtelevat alueittain, chaista löytyy aina seuraavia: kardemummaa, kanelia, inkivääriä, fenkolinsiemeniä, mustaapippuria ja neilikkaa. Näitä kutsutaan ”lämpimiksi mausteiksi”, jotka antavat chaille sen tyypillisen, joidenkin mielestä jopa jouluisen makunsa.
Suomen teevalikoimasta löytyy jos jonkinmoisia chaivaihtoehtoja. Paketit kun eivät tuoksu miltään, on vaikea arvioida, mitkä niistä sisältävät oikean teenautinnon. Allekirjoittanut on itse testannut Yogin Tean Chaita, Pirkka Reilun kaupan mustaa chai-teetä, Forsmanin India Chai-Lattea, Indiskan Chai Lattea ja viimeisimpänä hankintana Clipperin Fairtrade Organic Indian Chai-teetä.
Chai-innostukseni lähti liikkeelle, kun 14-vuotiaana äidin kanssa ruokakaupassa ollessani onnistuin vinkumalla ja kitisemällä nappaamaan teehyllystä mukaan Yogin Chai-teepaketin. Kotona teetä maistellessa ylitse vyöryi ihana makujen mylläkkä, joka lämmitti kylmää ja pimeää talvipäivää. Paketti juotiinkin loppuun nopeasti. Pettymys oli suuri, kun vasta myöhemmin tajusin Yogin lopettaneen kyseisen laadun valmistamisen ja korvanneen sen Sweet- ja Black Chailla.
Tästä alkoi täydellisen chain metsästys. Ensimmäisenä kokeiluvuorossa oli Forsmanin India Chai-Latte Maitotee. Kyseinen tee saatiin Maatalousmessuilta kaupanpäälliseksi. En ole suomalaisten teetalojen ylin ystävä, joten epäilys teen mausta nousi pintaan jo junassa matkalla kotiin. Päätin kuitenkin ennakkoluulottomasti kokeilla – huonolla menestyksellä. Teen maku ei ollut lähelläkään aitoa chaita, vaan se oli lähinnä kuvottavaa. Maidon lisääminen vain pahensi asiaa. Tuoteselostusta lukiessani huomasin, että kyseinen tee sisälsi vain kahta chain perusaineksista: kardemummaa ja mustapippuria. Porvoolainen teetalo olikin ottanut ohjat omiin käsiinsä, ja lisännyt teehen jos jonkinlaisia yllätyksiä: vanilijaa, kookosta ja chiliä. Pannullinen teetä kaadettiin viemäriin ja teepaketti piilotettiin komeron pimeimpään nurkkaan.
Heräteostoksena kannoin kotiin seuraavan ehdokkaan. Todella alhainen hinta ja reilun kaupan ainekset houkuttelivat ostamaan Pirkan Chai-paketin. Yhdessä teepussissa tuntui olevan hirveän vähän teetä, joten yksinäinen teepussi sai mukiin toisen kaveriksi. Maku oli suhteellisen lähellä Yogin suosikkiteetä, mutta pieni vivahde antoi Yogille etumatkaa. Tuoteselostuksessa chain perinteisten ainesten lisäksi Pirkasta löytyi tähtianista. Ei hassumpaa Pirkka-teeksi! Samalle viivalle Pirkka-teen kanssa asettui Indiskan Chai Latte. Kaunis punainen pussi ja huumaava tuoksu houkuttelivat ostamaan, mutta viiden euron hinta sai teeaddiktin miettimään vielä vähän aikaa. Tee tarttui kuitenkin mukaan. Indiskan versiossa maku oli lähes sama kuin Pirkan teessä. Ainoana häiritsevänä tekijänä oli kuitenkin teen rakenne. Purut olivat todella hienojakoisia (lienenkö ottanut monta kertaa lattialle pudonneen tai muuten vaan moukaroidun pussin) ja teesiiviläni päästi häiritsevän paljon hippuja juoman joukkoon. Lisäksi maidon kanssa juotavaksi Indiskan teestä piti tehdä melko vahvaa, jotta aromit pääsivät kunnolla esiin.
Eilen kaupasta tarttui mukaan Clipperin versio chaista. Jo pelkkä paketin ulkonäkö huutaa päästä esille keittiön avohyllykköön, mutta myös Reilun kaupan luomuainekset vahvistivat ostopäätöksen. Pakettia avatessa chain voimakas tuoksu tunkeutui luihin ja ytimiin. Hauduttaessa teen väri jäi yllättävän vaaleaksi, mutta makuun se ei vaikuttanut. Vaikka lisäsin maitoa, mausteet puskivat voimakkaasti läpi. Maku oli kaukana kahviloiden esanssisista sokerisiirappimömmöistä ja lämpö tuntui varpaissa asti. Clipperin tee yltää ehdottomasti ykkössijalle Yogin viereen. Vaikka yli neljän euron hinta 60:sta grammasta teetä ravisteleekin opiskelijan pientä lompakkoa, Reilu kauppa ja luonnonmukaisuus korvaavat menetetyt eurot.
Täydellisen chain metsästys taitaa olla tältä erää ohi. Ellei Clipper päätä lopettaa tätä mahtavaa makuelämystä. Päätänpä nyt varmuuden vuoksi hamstrata aikakapseliin ainakin 15 pakettia, jos tämä herkku yhtäkkiä katoaakin kauppojen hyllyiltä. Sitä odotellessa, taidanpa käydä täyttämässä mukini vielä kerran tällä elämän eliksiirillä, chailla.
( Lähteet: http://www.forsman-tea.com/shop/index.php, http://www.pirkka.fi/tuotteet/61993-pirkka-reilun-kaupan-musta-chai-tee-20-pussia, http://www.yogitea.eu/en/search/results/32bc13263c9ca60bd13f89aa41a4b1e8/,
2 vastausta artikkeliin “Täydellistä chaita etsimässä”
Moikka!Täälläkin yksi chai addikti.Yogi:Classic Chai versiona bio,näyttää täällä Etelä-Euroopassa olevan ainoa chai vaihtoehto.Hinta Italiassa 4,20 paketti.Omalla huomattavalla chain kulutuksellani ostan chaita 5 paketillista vuodessa.Tuon sitä Suomeen aina tullessani.
Valmistan teetä ennakkoon valmiiksi viikkoa varten 1,5 litran kiinalaiseen perinteiseen termokseen.Tiedäthän,sellaisia kukikkaita suuria,jossa kantokahva.Vettä käytän 2l ja 1,5 rkl chaiseosta.Keittoaika 20min,sitten siirretään haudutukseen.Termos pitää chain kuumana seuraavat 3 päivää.Chaita kuluu vähemmän,jos valmistat paljon kerrallaan.Maku paranee pitkässä haudutuksessa.Edelliset chai purut kannattaa jättää termoksen pohjalle.Huuhtele vaikkapa joka 3.kerran jälkeen.Väri muuttuu termoksen lämmössä voimakkaan punaiseksi.Mustapippuri pääsee esiin muiden makujen joukosta.
Chaissa minua kiinostaakin juoman pippurisuus.Korvaan sillä kahvin.Juon chataita työpaikalla viikon mittaan intialaiseen tapaan pikkukupillisen joka tauolla, punaisella maitotilkalla höystettynä.Chaita käytän noin 4l viikossa.Varmasti parempaa terveydelle kuin kahvi-ja huomattavasti halvempaa.
Ihmettelet, miksi chaita myydään kahviloissa usein nimellä ”Chai Latte”, vaikka siinä ei ole tipan tippaa espressoa. Ehkä siksi, että latte on italiaa ja tarkoittaa maitoa. Ei sillä sanana ole muuta tekemistä espresson kanssa kuin että myös kahvia, johon on lisätty reilusti maitoa sanotaan lyhyesti latteksi. Eli jos chai keitetään maitoon, voidaan sitä kutsua tuolla nimellä.