Otaconnections pt 2
Tässä pulmassa tehtävänä on etsiä neljä neljän laatikon ryhmää, jotka liittyvät toisiinsa jollakin tavalla. Ryhmien aiheet taas liittyvät Otaniemen lukioon, kuten myös viime lehden Otaconnectionissa. Pulman voi ratkaista kuvasta alla tai interaktiivisesti oheisen linkin kautta: https://connections.swellgarfo.com/game/-OGzLFLNtpmlA82czEN7
Salakirjoitus
Selvitä, mitä alla lukee. Jos kaipaat vinkkiä tähän tai aiempaan pulmaan, tekstin alta löytyvät Otaconnections pt 2 -kategoriat salakirjoituksella.
♢ΔIΛΔ⋂ vTI ☐○TU○I# ☐Λ⋂♢Δ∞ ☐Λ♢♢Δ TΛ☐I vTI UΛΛ♢Δ☐v⋂⋂Δ UI乚UUΔΔ# ⋂I#I⋂♢▲0 ☐○乚I #ΛUUΛI I▲▲# ΔTTΔ∞ IΔ ☐ΛTTΔ⋂⋂Δ IΛΛ乚I○# Λ▲TI⋂⋂▲ UΛv乚⋂ΔΔΛΔ♢ +I○#○♢ ☐V#UI▲I⋂○♢ Λ#○U⋂IΛΔ♢ U○Λ▲▲⋂♢▲0 ☐Λ♢♢Δ ⋂IIⵎ○# vTI ΛI○T▲ ☐○TUvI#○# ☐Δ♢UΔ∞ ⋂ITT▲ ♢ΔTΛI ○I vTTΛ♢ +I♢○☐☐▲TT▲ UΛI# Λ▲ⵎ▲# vⵎI ΛΛ♢○# ΛΛv♢○#0
Huomioita + vinkki + tekstin lähde
Huom! Jotkin merkeistä muistuttavat latinalaisia aakkosia, mutta niiden merkitys ei ole sama. ♢-merkki näyttää vähän erilaiselta joissakin sanoissa, mutta kaikki timantinmuotoiset merkit merkitsevät samaa. v ja V ovat eri merkit.
Vinkki:
= UΔ乚ⵎΛ
UI乚IΔI☐○# +▲▲⋂⋂▲ v+○I○# #I☐I⋂♢▲
UΛΛTΛΛ v♢IU⋂○# ♢Δ+Δⵎ♢Λ☐II#
Λ▲T♢♢▲☐▲♢♢V☐ппU⋂I▲ TΛUIvTΔI⋂○TT○
Tekstin lähde: Tove Jansson (1957). Taikatalvi, WSOY 1991. Suomentanut Laila Järvinen.
Viime lehden ratkaisut
Otaconnections (pt 1)
Salakirjoitus
Vastaus:
Tämän tavukirjoitusjärjestelmän eri versioita käytetään joissakin Kanadan alueen alkuperäiskansojen kielissä, kuten Cree- ja Ojibwe-kielissä. Merkkien merkitys ja käyttäytyminen pulmassa ei liity niiden todelliseen käyttöön.
Pidempi ratkaisu
Viime lehden salakirjoitus koostuu tavumerkeistä muotoa CV (ensin konsonantti, sitten vokaali – kumpaakin voi olla korkeintaan yksi), joissa konsonantin ilmaisee suurempi kantamerkki. Vokaalin kertoo kantamerkin yläpuolelle ja/tai jollekin sivulle merkittävä piste/pisteet/pieni pallo. Kun kyseessä on a- tai ä-vokaali, ei merkkiin lisätä mitään. Ääkköset muodostetaan kääntämällä kantamerkkiä puoli kierrosta itsensä ympäri (a->ä, o->ö, u->y). Itsenäiset vokaalit ilmaistaan ᓯ-apumerkin avulla, jolloin vokaali merkitään samalla tavalla kuin konsonanttien kanssa.
Tässä esimerkiksi n-kantamerkistä muodostuvat tavumerkit.
n – ᐂ
na – ᐃ
ne – ᐏ
ni – ᐐ
no – ᐄ
nu – ᐎ
ny – ᐌ
nä – ᐁ
nö – ᐍ
Kanadan alkuperäiskielten nimissä esiintyviä c- (ᢼ), b- (ᓁ) ja we- (ᔲ) merkkejä ei pysty suoraan päättelemään muun tekstin perusteella. Taitavan arvailun, harvinaisen laajan aiheen tuntemuksen tai ChatGPT:n avulla näistä joitakin lienee kuitenkin mahdollista päätellä oikein.
Artikkelikuva: Ilona Sillasto