Margaret Rogerson: An enchantment of ravens (2017)
Tämä englanninkielinen kirja johtaa lukijansa vauhdikkaaseen seikkailuun seuraamaan taidemaalari Isobelin tarinaa fantasiamaailmassa, jossa uudet vaarat ja haasteet vaanivat ihmisiä jatkuvasti.
Tarina on kiinnostava, ja kirjaa on helppo seurata alusta asti. Teos on todellinen kielenkäytön taidonnäyte. Kaunis ja miltei runollinen kieli on miellyttävää ja laadukasta luettavaa. Kirja on hyvin romanttinen, vaikka sen kansien väliin mahtuukin vain muutama suudelma. Kielletty romanssi ja taistelu selviämisestä pitävät lukijan otteessaan viimeisille sivuille asti.
Suosittelen kirjaa niille, jotka ovat kiinnostuneet fantasiasta ja romanssista. Kirja on melko nopeatempoinen, mikä tekee siitä vaivattoman lukea.
⭐⭐⭐⭐
Tosikon lukutuokio
Tuija Siltamäki: Ihan hyvä: Pärjäilyä suoritusyhteiskunnassa (2023)
Vuoden 2023 keväällä julkaistu kevyt tietokirja kertoo nuorille vinkkejä ja viisauksia rentoutumiseen ja suorituspaineista selviämiseen. Kirja käsittelee useita eri aihepiirejä uravalinnoista päihteisiin.
Kirjan tärkeä teema on “oman jutun” löytäminen tai sen puuttumisen hyväksyminen. Kaikki eivät tiedä, mitä haluavat olla isona, ja se on normaalia. Erilaisten puuhien ja tekemisten kokeileminen tuo kokemusta, mikä auttaa itsensä ja itselle mieluisten asioiden löytämisessä. Kirja kehottaa kokeilemaan erilaisia asioita huolehtimatta lopputuloksen täydellisyydestä.
Kirja on lukijalleen mahdollisuus huomata hengailun ja rentouden ilot. Ystävien ja muiden läheisten kanssa vietetty aika voi olla yhtä arvokasta kuin hyvät arvosanat tai muut saavutukset. Myös arjen hidastaminen ja odotusten alentaminen nykyisessä suoritusyhteiskunnassa olisi jokaiselle mahdollisuus helpottaa arkea.
Suosittelen kirjaa niille, jotka haluavat oppia irtautumaan suorituspaineista ja muiden odotuksista.
⭐⭐⭐
Jeva Skaletska: Ette tiedä mitä sota on (2022)
Tämä koskettava tositarina kertoo nuoren tytön kokemuksista Ukrainassa Venäjän hyökkäyksen alussa. Omakohtainen kurkistus konfliktin keskelle tuo esille aivan tavallisten ihmisten kokemuksia, pelkoja ja toivoja sodan keskellä.
Kirja on kuin sotapäiväkirja. Se on verrattavissa Anne Frankin päiväkirjaan, vaikka onkin lyhyempi. Päiväkirjassaan Jeva kuvailee oloja, joihin ukrainalaiset Harkovassa nopeasti joutuivat. Kun Jevan koulunkäynti keskeytyy ja perhe joutuu muuttamaan kellariin asumaan, sodan kauhut käyvät hänelle aina vain selvemmiksi.
Päiväkirjan tapahtumat kääntyvät jännittävään suuntaan, kun Jeva lähtee matkalle kaupungin ulkopuolelle. Matka kääntyy sieltä pian Ukrainan rajojen ulkopuolelle, kun käy selväksi, että konfliktin keskellä asuminen on liian vaarallista.
Suosittelen kirjaa jokaiselle. Se valaisee normaalin kansan kokemuksia sodasta kohteissa, joihin Venäjä on kohdistanut hyökkäyksiä. Kirja on koottu kiinnostavalla tavalla, ja se yhdistää päiväkirjan kirjoitukset myös uutisoituihin tapahtumiin.
⭐⭐⭐⭐
Artikkelikuva: Pixabay (CC0)