Suomi kuolemankamppailuun Norjaa vastaan

Game 7

Jääkiekon maailmanmestaruuskisat lähestyvät loppuaan, ja pelit sen kuin tiivistyvät. Ensimmäiseksi välieräpariksi varmistui suvereenisti esiintynyt, voittajasuosikiksikin haukuttu Tshekki sekä länsinaapurimme Kolmen Kruunun Ruotsi. Semifinaalien toista parivaljakkoa ratkottiin torstaina, kun aski varattiin alkuillasta Suomen ja Norjan väliseen vääntöön. Vaikka voittaja kohtaisikin paremman illan toisen ottelun kahdesta hyvästä, Kanadan tai Venäjän, kiinnittäisi sinivalkoinen salama kotikatsomoiden huomion. Ennakkosuosikin asemastaan huolimatta Suomella ei olisi varaa aliarviointiin ja ylimielisyyteen, sillä kisojen ylivoimatilaston kärkikastiin kuuluva Norja oli matkansa varrella ahdistellut niin Ruotsia kuin Yhdysvaltojakin. Korkealla prosentilla maaleja laukonut Norja lupaili Leijonille hikistä iltapuhdetta, eikä vuonomaan osumatarkkuus jättäisi jäähyilyä rankaisematta. Maalivahtipolitiikalle jo ominaisuudeksi kasvanut arvaamattomuus varasi tolppien väliin tällä kertaa Venäjää vastaan pois vaihdetun Vehasen. Viimeistään nyt olisi Petrin aika lunastaa paikkansa isoissa peleissä.

Tunnustelevaa peliä alussa

Ensimmäinen erä alkoi pitkälti Norjalle ominaisen keskialueen puolustuksen merkeissä. Punaviivan trappi tukehdutti leijonahyökkäyksen, ja suomalaisilla oli suuria vaikeuksia saada kiekkoa punapaitojen päätyyn. Suomen puskiessa puolenkentän ruuhkaan norjalaiset vastasivat ajoittaisilla, vaarallisilla ja ripeillä vastahyökkäyksillä. Norjan passiivinen ja odotteleva pelityyli ja Suomen puoliunisuus jättivät jälkeensä erään kisojen hiljaisimmista eristä, 20-minuuttisen, josta ei muutamaa laukausta ja Norjan tasavahvaa peliä lukuun ottamatta jäänyt käteen avausmaalin odotusta enempää.

Norjan ennakkoluuloton peli tuottaa hedelmää

Toiseen jaksoon tultiin ryminällä. Temmoton, odotteleva ensimmäinen erä oli näyttänyt, että Norja, tietää mitä tekee, ja tekee sen hyvin. Keskialueen sumputus piti kiekon kaukana Lars Haugenin vartioimasta norjalaishäkistä. Suomalaisten saamaton, paikalleen jumittunut avauspeli johti lopulta vaarallisiin kiekonmenetyksiin, ja Norja oli rivakka iskemään. Nelisen minuuttia erän alusta kiekko ajautui Ken Andre Olimbille, jolle avautui lähestulkoon vapaa väylä Vehasen maalille. Leo Komarov kuitenkin esti läpiajon räikeällä koukulla, ja lyhyehkon selvityksen jälkeen Olimb pääsi yrittämään uudestaan, tällä kertaa rangaistuslaukauksen muodossa. Pienen veivin päätteeksi kiekko löysi itsensä Vehasen selän takaa, ja näin ottelun avausmaali päätyi Norjan nimiin ajassa 23.56.

Jo tavaramerkiksikin muodostunut maalin tappioasemasta nouseminen

Kisoissa tähänkin mennessä useaan otteeseen tappioasemasta rinnalle noussut Suomi oli jälleen pelillisen heräämisen tarpeessa. Apua Leijonat saivat norjalaispuolustukselta, jonka harvat rivit ja aiempaa epävarmempi keskikenttäpelaaminen päästivät suomalaiset pitkästä aikaa kunnolla hyökkäyspäätyyn. Maalinteon makuun päästiin vain noin kahden minuutin takaa-ajon jälkeen, kun viime peleissä takkuillut ylivoimapeli otti tuulta. Kakkosylivoiman nuori lupaus ja koko maajoukkueen kuopus Mikael Granlund tarjoili ilmeisesti ennalta sovitun kuvion mukaisesti Jarkko Immoselle, jolla oli helppo työ iskeä suoraan syötöstä lukemat tasoihin. Maalin syntyaika oli 26.01. Ylivoimakentälliset jatkoivat vyöryttämistään, ja vaaka kallistui voimakkaasti suomalaisten puolelle. Illan ensimmäinen johtoasema saavutettiin 28.43, kun Tuomo Ruutu ruuvasi pelivälineen reppuun maalinedushässäkän päätteeksi, ja 3-1-osumasta vastasi vuorostaan kaksikko Granlund-Immonen. Viisarit aikaan 35.38 pysäyttänyt täyspotti oli kuin toisinto Immosen aiemmasta tasoitusmaalista.

Ensikertalainen avaa maalihanansa maajoukkueessa

Tanakan kaulan vetänyt Suomi oli pelillisestikin pahan kerran karkumatkalla. Norjan peli takkuili, eikä hyökkäyspäässä nähty jälkeäkään punaisesta, langanpätkistä puhumattakaan. Rikkonainen, turhautunut vääntö pelikelloa vastaan aiheutti vielä erän loppuun norjalaisrangaistuksen, jonka seurauksena nähtiin kenties ottelun viimeinen niitti Jani Lajusen upean hyökkäyspään suorituksen muodossa. Komarovin syötön haltuunsa saanut Lajunen kiepautti itsensä vapaaksi maalin eteen, ja nosti kiekon rystyllä ohi vaisusti torjuneen Haugenin. Toiselle erätauolle siirryttiin Lajusen osuman siivittelemänä lukemissa 4-1.

Suomi hallitsee

Päätöserä jatkui siitä, mihin toinen erä oli jäänyt. Suomi oli saanut pelinsä kulkemaan ja iloitsi kiekollisesta hallinnasta. Pakonomainen hyökkäyspeli oli poissa, ja tilanteita rakennettiin maltilla ja taidolla. Norjan osalta peli näytti jo toivottomalta, ja tunnetila heijastui myös kaukalossa. Kapeaan materiaaliin lisääkin aukkoja kaapinut ottelu oli imenyt viimeistekin mehut, eikä joukkueelta näyttänyt löytyvän edes halua kavennukseen. Maaliton erä piti sisällään muutaman hyvän suomalaistilanteen, mutta Lajusen maalaamat 4-1 jäivät ottelun päätöslukemiksi.

Positiivista, toisaalta myös negatiivista

Mittavasta voitosta huolimatta leijonaesitys tiivistyi lähinnä toisen erän puoleen väliin. Karmea ensimmäinen kolmannes osoitti, että valmistautumisessa olisi parannettavaa, ja kolmannessa erässä kentällä nähtiin vain yksi joukkue. Positiivinen käänne oli ylivoimapelin uudelleenlöytyminen, sillä ennen torstai-iltaista viimeisin ylivoimamaali oli tehty alkusarjassa Latviaa vastaan. Illan ehdoton suomalaishahmo oli Jarkko Immonen, jonka energinen esitys palkittiin kahdella täysosumalla. Myös kenttäkaveri Mikael Granlund ansaitsee ison käden ja puolikkaan käsivarrenkin, olihan juniori vastaavana arkkitehtinä niin tasoitus- kuin 3-1-osumassakin. Miinuksiin nimettäköön huolestuttavan suuri määrä rangaistuksia (7x2min), joita ei tästä eteenpäin ole varaa ottaa. Etenkin alivoimalla pelatessa puolustusparin kantti on koetuksella, ja Norjaa vastaan epävarmaa siniviivakiekkoa pelanneet pakkiparit eivät vakuuttaneet heikohkolla pelillään. Takaiskuja ei kuitenkaan yhtä enempää osunut, ja vain voitot lasketaan.

Leijonat jatkavat välieriin

Voitto Norjasta vei Leijonat ensimmäistä kertaa Jalosen päävalmentajakaudella neljän parhaan joukkoon. Pudotuspeleihin edenneet kisat päättyivät Norjan osalta roimaan tappioon, mutta kisojen suuryllättäjäksi venynyt vuonomaa taisteli itselleen kaikkien aikojen jääkiekkosaavutuksen. Myöhemmin torstaina pelatussa Venäjän ja Kanadan välisessä ottelussa setvittiin Suomen tulevaa välierävastustajaa, ja vaiherikkaan pelin jälkeen Venäjä osoittautui maalin mitalla paremmaksi. Suomalaisurakka jatkuu perjantaina 13. päivä iltayhdeksältä, kun vastaan asettuu Venäjä.

Vancouverin Olympialaisten tapaan Leijonat jälleen mitalipeleissä. Kirkastuuko pronssinen mitali Slovakiassa?