Nykypäivänä stressi on huolestuttavan yleinen ilmiö. Siitä kärsivät niin aikuset työssäkävijät kuin nuoret opiskelijatkin. Miksi stressi sitten on niin yleistä nykypäivänä ja varsinkin nuorten keskuudessa?
Stressi vaikuttaa ihmiseen niin henkisesti kuin fyysisesti, ja pitkäaikaisena se voi
aiheuttaa muun muassa unettomuutta, päänsärkyä ja keskittymiskyvyttömyyttä. Stressaantunut ihminen on usein myös normaalia vihaisempi ja ärsyyntyneempi. Pitkäaikainen stressi ei aiheuta muuta kuin haittaa siitä kärsivälle ihmiselle ja hänen läheisilleen. Stressiä yritetään välttää, mutta nykyajan hektisen elämän tyylin myötä siitä on tullut oikea kansan sairaus.
Varsinkin monet nuoret kärsivät yhä enemmän stressin aiheuttamista haitoista, jotka voivat johtaa masentuneisuuteen ja muihin psyykkisiin häiriöihin. Nuorten keskuudessa varsinkin koulun, median ja muun yhteiskunnan aiheuttamat paineet lisäävät stressiä. Koulusta annetaan liikaa töitä, ja vaihtoehdoiksi jää joko yrittää selvitä kaikesta kärsien kuitenkin jatkuvasta stressistä tai sitten vain lakata välittämästä.
Koulun olisi syytä vähentää nuorille kohdistuvaa painetta, jolloin saataisiin luultavasti parempia tuloksiakin. Koulutyöt voivat venyä yöhön saakka, jolloin unensaanti jää liian lyhyeksi ja nuoret ovat entistäkin ärsyyntyneempiä. Jos koulut alkaisivat tunninkin myöhemmin olisi oppilaiden mielentila todennäköisesti parempi. Koulu vaikuttaa siis suuresti nuoren psyykkiseen hyvinvointiin. Nykyään tilanne on esimerkiksi lukiossa kuitenkin se, että jokainen opettaja välittää vain omasta aineestaan eikä ollenkaan ajattele, että oppilailla on muitakin tehtäviä.
Lyhytaikainen stressi ei ole pahaksi ihmiselle. Se voi nostattaa suorituskykyä esimerkiksi puhetta pitäessä. Mutta kun joutuu jatkuvasti alttiiksi stressille, alkavat sen haittapuolet jo näkyä. Ylipäätänsä ihmisillä ei ole nykyään aikaa vain olla, vaan aina on kiire jonkun suhteen. Jos ei ole pakko olla koulussa tai töissä, niin on kiire joko harrastuksiin tai kavereita tapaamaan. Ihmisillä ei ole tarpeeksi aikaa olla yksin.
Yksi vastaus artikkeliin “Stressi – huolestuttavan yleinen ilmiö”
Mielenkiintoinen artikkeli. En kuitenkaan ole täysin samaa mieltä kaikista kohdista.
Useampi kuin yksi opettaja tiedostaa, että eri oppiaineet tukevat sekä toisiaan että oppimista ja oppilailla on paljon muitakin kuin oman oppiaineen tehtäviä. Tämä ei tarkoita sitä, ettenkö itse antaisi siitä huolimatta lähes joka kerta kotitehtäviä. Mutta ymmärrän kyllä vallan hyvin, jos niitä ei ehdi joka kerta tekemään.
Parhaimmillaan stressi on huumaava polttoaine, mutta pahimmillaan lamauttaa kokonaan. Pakolla ei tule kuin paha mieli, joten stressi pitäisi kääntää uteliaisuuden näläksi.