Street-tanssin SM-kisat 2012

Paikalla on satoja lajinsa parhaita tanssijoita, hämäriä ja kirkkaita valoja, ja korokkeella DJ soittaa koko päivän musiikkia, joka soi korvissa vielä monta päivää kotiinpalun jälkeen. Kyseessä on street-tanssin Suomen mestaruuskilpailut Tampereen messukeskuksessa. Tapahtuma kestää koko viikonlopun, mutta tunnelma ei hiivu edes sunnuntai-iltaan päästäessä. Kisasin itse vain perjantaina, mutta jäin seuraamaan muiden tanssijoiden esiintymisiä mielenkiinnolla.

Tapahtuma on jokavuotinen, mutta paikka vaihtelee: tänä vuonna kisat järjesti tamperelainen Hiphop House -tanssikoulu. Sarjoissa ikäluokat vaihtelevat lasten, junioreiden ja aikuisten sarjojen välillä. Mukana kisoissa on muun muassa muodostelmia, sooloja, duoja ja pienryhmiä, eli monenlaisella kokoonpanolla voi lähteä kisaamaan. Kisoihin voivat osallistua sekä tytöt että pojat, mutta kisat ovat aina naisvoittoiset, joskin vuosi vuodelta mukaan osallistuu enemmän ja enemmän myös poikia. Street-tanssi sisältää monia erilaisia kilpailtavia lajeja, kuten hiphop, house, break, locking ja popping, joissa jokaisessa kisataan eri ikätasolla ja kokoonpanolla. Joka vuosi katsomo on ollut kaikkina päivinä täynnä ja kisaajia on ympäri Suomen aina Lapista asti. Koko kevään loputtomalta tuntuva treenaus huipentuu kyseisiin vuoden suurimpiin tanssikisoihin, jotka eivät jätä ketään kylmäksi.

On viihdyttävää seurata vaihtelevaa kisatyyliä, josta näyttää nousevan vuosittain esiin yksi hittijuttu, jota näkee useammallakin kilpailijalla. Tänä vuonna se näyttää olevan haaremityyliset housut eri kuvioinneilla ja väreille. Viime vuonna se oli armeijakuosi, ja sitä edellisenä flanellipaidat ja beiget löysät housut. Tuomareilla on vain hyvin vähän aikaa seurata ja arvioida kutakin esitystä, joten vaatteilla on suuri merkitys huomion herättämisessä.

Tämän vuoden kisat olivat huikeat, ja taas kerran käteen jäi mahtavia muistoja ja kokemusta sekä uusia tuttavuuksia. En malta odottaa ensi vuoden kisoja!