Alkaako Suomen harmaa arkipäivä pikkuhiljaa tökkiä? Siis, pakkaa reppusi ja lähde maailmalle. Mutta minne tavallinen lukiolainenoikeasti haluaa matkustaa? Tai mihin matkakohteeseen rahat riittävät ja missä on turvallisinta oleskella? Rannalle vai kaupunkiin? Historiaa vai shoppailua? Mikä on ekologisin tapa matkustaa? Nuoren sydän halajaa maailmalle, aina ei vain tiedä, minne haluaisi lähteä. Tämä palsta kertoo sinulle matkakohteista, jotka eivät aivan heti tule mieleen reissua suunniteltaessa.
OSA 2: AMSTERDAM, HOLLANTI

Keneltä tahansa kysyttäessä mitä Hollanti tuo mieleen, vastauksena on tulppaanit, tuulimyllyt ja kannabis. Luullaan, että kaupungin kaduilla vuorottelevat vain coffee shopit, homobaarit ja bordellit. Maan pääkaupunki kuitenkin yllättää runsaalla kulttuuritarjonnallaan ja ihastuttavalla kaupunkimiljööllään. Tunnelma on sadunomainen: Amsterdamissa jokainen otetaan avosylin vastaan. Tämä pieni, mutta kansainvälinen kaupunki on suosittu kaupunkilomakohde Euroopassa. Nuorekas ympäristö, ystävälliset ihmiset ja lämmin ilmapiiri toivottavat jokaisen tervetulleeksi.
Maan länsiosassa sijaitseva Amsterdam on pinta-alaltaan noin kolme kertaa pienempi kuin oma pääkaupunkimme Helsinki, joten kannattaa ottaa mallia hollantilaisista, ja kulkea polkupyörällä. Polkupyöräily on helpoin tapa liikkua Amsterdamin vilkkaassa keskustassa. Pyörällä kun liikkuvat kaikki bisnesmiehistä nuorisoon ja pyöräilijät otetaan liikenteessä kohteliaasti huomioon. On olemassa sanonta, jonka mukaan Amsterdamin kanaaleissa on metri mutaa, metri polkupyöriä ja metri vettä. Kannattaa siis olla tarkkana, minne pyöränsä parkkeeraa! Polkupyörävuokraamoita on ympäri kaupunkia, ja keskimääräinen päivävuokra on 8 euroa. Halvempaa, ekologisempaa ja hauskempaa kuin autoilu! Toinen vaihtoehto tutustua kaupunkiin on lähteä noin puolen tunnin pituiselle kanavaristeilylle seikkailemaan kaupungin siltojen alitse hevosenkengän muotoiselle kanaverkostolle. Kanavilla yksi nähtävyyksistä ovat asuntolaivat, joita on noin 200 ympäri Amsterdamia.
Kulttuurista innostuneille Amsterdam tarjoaa Rijksmuseumin, Van Goghin museon ja Anne Frankin talon. Kaikki nämä sijaitsevat, totta kai, pyörämatkan päässä toisistaan. Usein näihin museoihin pääsee vielä 18-vuotiaanakin ilmaiseksi sisään. Rankan museokierroksen jälkeen voi rentoutua lähellä sijaitsevassa Vondelparkissa. Vondelpark on Hollannin kuuluisin puisto, jossa käy vuosittain noin 10 miljoonaa vierailijaa. Puistossa järjestetään usein ilmaisia ulkoilmakonsertteja, ja kesällä siellä toimii kesäteatteri.
Amsterdam on yksi Euroopan muodikkaimmista kaupungeista. Kaupungin ostoskatu Nieuwedijk-Kalverstraat kätkee sisäänsä useita hollantilaisia brändejä, esimerkiksi Mexx ja G-Star Raw. Myös pienempiä ja paikallisempiä liikkeitä on edustettuna. Suomalaisille vieraampia merkkejä löytyy runsaasti, kuten Bershka, Desigual ja Kookaï. Nieuwedijk-Kalverstraatin varrella kävellessä ei voi välttyä heräteostoksilta. Erikoisemmista ostoksista kiinnostuneet suuntaavat pienille toreille, esimerkiksi kukkatorille, Bloemenmarktille, maailman ainoalle kelluvalle kukkatorille. Bloemenmarktilla voi ihastella mitä erilaisempia kukkia, aina perinteisistä tulppaaneista joulukuusiin.
Amsterdam on kulinaristinen ihmemaa. Kaduilta löytyvät lähes kaikkien kulttuurien ruuat edustettuina. Wikitravel-sivusto kuitenkin kehottaa välttämään viimeiseen asti keskustan pihvipaikkoja, koska ne ovat yleensä kamalia turistirysiä. Jos siis haluaa syödä kunnolla, kannattaa suunnata Haarlemmer Neighbourhoodille, josta löytyy monenlaisia pieniä ruokapaikkoja jokaisen budjetille. Täällä ei törmää ketjuravintoloihin! Kannattaa maistaa paikallisia herkkuja, stroopwafeleita. Nämä toffeella yhteen ”liimatut” vohvelit ovat hyviä välipaloja, ja niitä saa joka kadunkulmasta.
Kaupunki on nuorekas ja turvallinen matkailukohde – jos tietää, missä ei kannata liikkua. Vaikka Amsterdam on tunnettu coffee shopeistaan ja dekriminalisoidusta kannabiksestaan, se ei silti tarkoita sitä, että kaikki ihmiset polttelisivat pilveä – aivan kuin jokainen suomalainenkaan ei juo Koskenkorvaa koko ajan. Amsterdamissa liikkuessa kannattaa kuitenkin välttää pienimpiä sivukujia ja turhaa harhailua kaupungin köyhemmille alueille, joissa kovien huumeiden käyttö on yleisempää kuin muualla. Red light district, eli Punaisten lyhtyjen katu houkuttelee puoleensa ainoastaan irstaita vanhoja miehiä, jotka katselevat ikkunoissa tanssivia naisia. Kuten jokaisessa suurkaupungissa, myös Amsterdamissa kannattaa olla varuillaan taskuvarkaiden takia.
Amsterdamiin pääse helposti ja halvalla. Norwegian Airlines tarjoaa lentoja Tukholmaan hintaan 30,60€. Tukholman Cityterminalenista lähtee suora bussilinja Amsterdamiin. Bussilipun hinta on 649 SVK. Finnairin suora lento Helsingistä Amsterdamiin maksaa 924 euroa. Yöpyminen on helppoa, sillä pääkatujen läheisyydestä löytyy useita hostelleja, esimerkiksi The Flying Pig Downtown. Hostellit maksavat alkaen 16€/yö ja usein ne tarjoavat aamiaisen. Vaikka Amsterdamissa käytetäänkin hollannin kieltä, jokainen osaa englantia hyvin ja käyttää sitä mielellään. Älä siis arastele, vaan lähde yhteen Euroopan uniikeimmista kaupungeista!
(Lähteet: http://www.amsterdam.info/ , http://wikitravel.org/en/Amsterdam , http://www.supersaver.fi/valitse-haluamasi-lento )