,

Ruoka ja liikunta tasapainossa

Onko tavoitteenasi elää terveellisemmin ja saada hyvä kunto?  Tähän päästäksesi sinun tulisi syödä monipuolisesti ja liikkua runsaasti. Ei ole helppoa muuttaa elämäntapojaan yhtäkkiä, mutta vauhtiin päästyä huonoista elämäntavoista pääsee eroon ja hyvät elämäntavat näkyvät ulospäin ja tuntuvat myös henkisesti.

Nykyisin tehdään entistä enemmän tutkimuksia hyvistä elämäntavoista. Koko ajan tulee  erilaisia dieettejä, mutta mistä tietää, mitkä toimivat vahingoittamatta terveyttä? Maalaisjärjen mukaan tasapaino ruoan ja liikunnan välillä toimii varmasti.

Liikunta

Jos ei ole harrastanut liikuntaa säännöllisesti,  se kannattaa aloittaa rauhallisesti. Aluksi kannattaa ottaa tavoitteeksi liikkua useamman kerran viikossa rauhallisesti ja lyhyen ajan, esimerkiksi 30 min 5 kertaa viikossa. Kun keho alkaa tottua liikuntaan, aikaa kannattaa nostaa tuntiin. Jos on tottunut liikkumaan, kannattaa kokeilla erilaisia lajeja.

Liikuntaa voi lisätä myös pienistä muutoksista, kuten kävelemällä portaat hissin sijaan. Kotiaskareetkin, kuten imurointi kuluttavat kaloreita. Liikunta voi olla kuitenkin hauskaa – kannattaa kokeilla erilaisia urheilulajeja, kuten erilaisia tansseja, uintia, tennistä. Urheilulajeja on monia erilaisia, ja jokaiselle löytyy varmasti laji, josta pitää.

Usein ihmisiä innostaa liikkumaan hyvät puitteet ja liikuntavarusteet. Espoossa on monia kuntosaleja, joista saa opiskelija-alennusta sekä liittymisestä ja kuukausimaksuista. Salien yhdeydessä tarjotaan ryhmäliikuntatunteja, kuten Zumbaa, Pump-tunteja, spinningiä ja joogaa. Monien salien maksuhin kuuluu erillinen kunto-ohjaus, jonka mukana saa parin kuukauden välein uusittavan saliohjelman. Naisille tarkoitetulla Lady Linella uusitaan saliohjelma kolmen kuukauden välein ja ohjelman tekoon saa vaikuttaa itse. Monet kuntokeskukset tarjoavat myös muita hyvinvointiin liittyviä palveluita, kuten hierontaa ja solariumia.

Monille liikuntaharrastuksen aloittaminen saattaa olla hankalaa, tai alkuinnostuksen jälkeen innostus hiipuu ja harrastus jää pois viikkojärjestyksestä. Joitain motivoi kaverien kanssa liikkuminen, johonkin kilpailuun osallistuminen, jonka voittoa tavoitellessa kunto paranee, tai pitkäaikaisen sopimuksen tekeminen kuntoklubille. Kukin itse tietää omia motivaation nostattajia, joten valitse niistä itsellesi sopiva, ettei innostus laannu jo alkumetreillä.

Ruoka

Ihmisen tulisi syödä viisi ateriaa päivässä. Se on tärkeää jaksamisen ja painonhallinnan kannalta. Monet dieetit kieltävät joidenkin ruokien syömisen kokonaan, mutta on tärkeää muistaa, että monipuolinen ruokavalio on terveen elämän yksi peruspilareista. Herkkujakin saa syödä, mutta harvemmin ja sopivissa määrin. Idea yhdestä karkkipäivästä viikossa saattaa tuoda mieleen lapsuuden lauantait, mutta tämä ajatus tosiaan kannattaa. Jos kiellää kaikki herkut itseltään, saattaa alkaa korvata herkkuja muun epäterveellisen ruoan napostelulla. Herkut voi myös korvata terveellisellä ruoalla.  Jos mielesi tekee jotain makeaa, kannattaa syödä esimerkiksi joku hedelmä.

Keskimääräinen kalorisaantisuositus per päivä on naisilla 2000 kcal ja 2500 kcal miehillä. Riippuen päivässä kulutettujen kaloreiden määrästä sekä ruumiin rakenteessa suositus vaihtelee, mutta tähän määrään kannattaa pyrkiä. Vettä kannattaisi juoda noin 2 litraa päivässä. Vesi on tärkeää aineenvaihdunnan ja ihon hyvinvoinnin kannalta. Monet raikasihoiset julkkiksetkin kertovat juovansa päivässä paljon vettä.

Ihmisen tulisi syödä aina ennen treeniä. Kropassa tulisi olla ruokaa polttoaineena. Jos ei ole syönyt ennen treeniä, keho varastaa energiaa lihaksiin varastoituneesta glukoosista eli sokerista. Tämän jälkeen treenaaminen käy raskaaksi eivätkä lihakset kehity. Treenejä ennen kannattaa syödä jokin välipala, kuten täysjyväleipää tai jokin hedelmä.

Myös liikunnan jälkeen tulisi syödä. Ei kuitenkaan kannata syödä heti, vaan vasta tunnin kuluttua treeneistä. Näin keho polttaa rasvaa tehokkaasti.

Näillä neuvoilla saat elämäsi raiteille. Mielesi virkistyy ja kuntosi kohenee.

Sanni Ahokas ja Marjaana Hyttinen