Raportti Helsingin Kirjamessuilta 2018

Osallistuin kirjamessuille torstaina 25. lokakuuta kahden parhaan ystäväni kanssa. Olin käynyt messuilla lähes joka vuosi, ja ensisilmäyksellä messut näyttivät hyvin samanlaisilta kuin aikaisempinakin vuosina.

Aloimme heti tekemään tehtävämonisteen tehtäviä. Ne olivat helppoja ja hauskoja tehdä, eikä niiden tekoon mennyt niin paljoa aikaa kuin olisin saattanut olettaa. Viimeisteltyämme tehtävät irrotimme arvontalomakkeet tehtävämonisteista ja veimme ne niille tarkoitettuun laatikkoon yläkerran aulaan.
Kun olimme saaneet arvontalomakkeet vietyä, kiertelimme antikvariaattien pisteillä. Ostin yhden aikaisemmin lukemani kirjan, Sally Greenin kirjoittaman Puoliksi pahan.

Kirjan ostamisen jälkeen, kello 14.28, siirryin ystävineni kuuntelemaan Maria Turtschaninoffin haastattelua KirjaKallioon hänen uudesta kirjastaan nimeltään Maresin voima. Minulla oli suunnitelmissa lukea tuo kirja, joten haastattelun kuuntelu oli mielenkiintoista.

Haastattelu oli hyvin toteutettu. Haastattelun alkupäässä eräs Kallion lukion opiskelija esitti katkelman Maresin voima -kirjasta. Esitystä oli mukava katsella, vaikka olinkin tullut kuuntelemaan sitä lähinnä Maria Turtschaninoffin vuoksi.

En aio käydä tässä koko haastattelua läpi, mutta poimin jotkin mielenkiintoisimmista kysymyksistä ja aiheista, joita siinä käsiteltiin. Ensinnäkin, naisen ja miehen asemat yhteiskunnassa ovat tärkeä osa kirjaa. Maresi on hahmo, joka on viettänyt viimeiset seitsemän vuotta luostarissa, jossa ei ole lainkaan miehiä. Lisäksi hän on kuoleman jumalattaren noviisi. Kirjan alussa hän lähtee tästä luostarista takaisin kotikyläänsä, jossa yrittää jakaa luostarissa oppimiaan tietoja ja taitoja. Kuitenkin hän päätyy tuntemaan olonsa ulkopuoliseksi, vaikka kylä on ollut ennen hänen kotinsa. Tämä saattaa johtua hänen varautuneesta suhtautumisestaan ulkopuolisiin ihmisiin, varsinkin miehiin. Maresi toimii esimerkkinä henkilöstä, joka antaa ennakkokäsityksilleen vallan tutustuessaan uusiin ihmisiin ja antaa ulkoisten piirteiden, kuten sukupuolen, hämätä.

Haastattelussa tuotiin esiin ”Maresin voiman” lisäksi myös Turtschaninoffin kirjoittamistyyliä hänen eri teoksissaan. Maria Turtschaninoff muun muassa kertoi, miksi ja miten hän on kehittänyt omaa kirjoitustyyliään, miten jokainen Punaisen luostarin kronikat -sarjan kirja eroaa tyyliltään ja rakenteeltaan ja miten kirjan kääntämisprosessi ruotsin kielestä suomeksi tai englanniksi vaikuttaa hänen teoksiinsa.

Haastattelun päätyttyä kiertelimme messualueella vielä noin kolme tuntia. Päädyin ostamaan viisi kirjaa, vihkon sekä kirsikka- ja suklaateetä.

Minusta on ollut hauskaa päästä kirjamessuille. Odotan innolla ensi vuotta!

Elle Vaahtera, 18 F, Pohjois-Tapiolan lukio, 28/10/2018