Rahaa nuorille vai ei?

Mediassa on paljon puhuttu lasten ja nuorten rahankäytöstä. Taloussanomissa sanotaan säännöllisen viikko- ja kuukausirahan olevan laskussa suomalaisperheissä, koska vanhemmat luulevat tekevänsä palveluksen lapselle antaessaan rahaa. Nordean yksityistalouden ekonomisti Anu Numminen on sitä mieltä, että kun rahaa annetaan lapsille tuosta vain, niin sen arvoa ei loppujen lopuksi opita ymmärtämään, vaan voi syntyä mielikuva siitä, että raha kasvaa puussa. Tämä on ongelma varsinkin varakkaiden perheiden lapsilla. On hyvä, että lapset joskus ”mokaisivat” rahan käytössä, sillä virheistä oppii. Lisäksi ollaan sitä mieltä, että lisärahan tienaamisen eteen voisi tehdä hieman kotiöitä tai muuta vastaavaa.

Keksustelupalstoilla on myös paljon pohdittu, mikä olisi sopiva rahamäärä nuorille ja mitä siihen sisältyy. Jotkut vanhemmat ovat sitä mieltä, että lisärahaa saa kotitöistä. Toiset  antavat  rahaa iän mukaan. Löytyi myös tiukkoja vanhempia, joiden mukaan kotitöistä ei pidä maksaa nuorille, sillä hehän saavat jo ruuan ja makuupaikan kotona. Keksusteluista löytyi myös rikkaita vanhempia, jotka antavat lapsilleen jopa satoja euroja. Lisäksi vanhempien piikkiin voi tehdä suuria vaateostoksia. Suurin osa vanhemmista on kuitenkin sitä mieltä, että sopiva raha lukioikäisille nuorille on noin 50 euroa kuussa, jonka eteen joutuu tekemään hieman kotitöitä.

 

Suuri osa nuorten rahoista menee kavereiden kanssa ajan viettoon.
Suuri osa nuorten rahoista menee ajan vietttoon kavereiden kanssa.

 

Pohjois-Tapiolan lukiossa  alle 18-vuotiaat oppilaat saavat keskimäärin 50 euroa kuukaudessa. Sen lisäksi, että he saavat rahaa vanhemmilta, maksavat vanhemmat oppikirjoja ja vaatteita. Osa oppilaista saa vielä lisää rahaa tarvittaessa.

Oppilaat tienaavat rahaa tekemällä kotitöitä ja huolehtimalla koulunkäynnistä. Jotkut oppilaat ovat sen verran ”onnekkaita”, ettei heidän tarvitse tehdä rahan eteen oikeastaan mitään. Yleisimmät rahan käytön kohteet ovat vaatteet, viihde, kuten leffassa käynti ja ylimääräinen ruoka. Kenenkään haastattelemamme oppilaan ei tarvitse itse maksaa mitään, mikä ei tulisi suoraan itselle.