Pohjiksen kisapaketti: Jääkiekon MM-kisat 2012

Jännittävä kaksiviikkonen Hartwall Arenalla on alkamassa.

Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut 2012 ovat järjestyksessään 76.  Kisat järjestetään Suomessa ja Ruotsissa 4.–20. toukokuuta. Kisojen pelipaikkoina ovat Hartwall Areena Helsingissä ja Globen Tukholmassa. Molempiin halleihin mahtuu jääkiekko-ottelussa noin 13 500 henkilöä. Ensimmäinen ottelu pelataan perjantaina 4.5. klo 12.15 alkaen USA:n ja Ranskan välillä. Suomi avaa turnauksensa samana iltana Valko-Venäjää vastaan klo 20.15 alkaen.

Pelijärjestelmä

Joukkueet on jaettu kahteen alkulohkoon. Suomen kanssa Helsingissä pelattavassa lohkossa pelaavat:

Kanada

Yhdysvallat

Sveitsi

Slovakia

Valko-Venäjä

Ranska

Kazakstan

Tukholmassa pelattavassa lohkossa pelaavat Ruotsin lisäksi muun muassa Venäjä, Tšekki ja Saksa. Lohkoissa jokainen maa pelaa yhden kerran jokaista vastaan, jolloin otteluita kertyy kullekin maalle seitsemän. Alkulohkojen jälkeen molempien lohkojen neljä parasta jatkaa pudotuspeleihin, jossa lohkojen sisällä 1:seksi sijoittunut kohtaa 4:nneksi sijoittuneen ja 2. sekä 3. pelaavat vastakkain. Näiden otteluiden voittajat etenevät Helsingissä pelattaviin välieriin ja mitalipeleihin. Molempien alkulohkojen viimeiseksi jääneet joukkueet putoavat 1. divisioonaan eivätkä näin ollen pääse osallistumaan MM-kilpailuihin ensi vuonna.

Kanadan edellisestä MM-kullasta on jo kulunut viisi vuotta – miten käy nyt? (Kuva: Kane Farabaugh)

Televisionti ja näkyvyys katukuvassa

Tämän kevään MM-kisat televisioidaan Suomessa ensimmäistä kertaa maksullisten kanavien puolella. Kaikki Suomen ottelut ovat nähtävissä ilmaisilla MTV3:n pää- sekä AVA-kanavalla. Myös mitalipelit televisioidaan ilmaiseksi. Mikäli myös muiden joukkueiden ottelut kiinnostavat, on mahdollista ostaa Canal+:n kanavapaketti, jonka kautta on mahdollista nähdä kisojen jokainen ottelu alusta loppuun. Canal+:n kanaviin kuuluvat MM-kiekko 24/7, joka näyttää jääkiekkoaiheista ohjelmaa ympäri vuorokauden. Toisena kanavana on Urheilu, josta näkee jääkiekon lisäksi myös muuta urheilua. Jokainen ottelu on myös mahdollista katsoa teräväpiirtolähetyksenä. Suomalaisten ikisuosikiksi nousseen selostajalegenda Antero Mertarannan sinivalkoista ääntä kuullaan vain Canal+:n puolella. Asiantuntijoista koostuvaan studiotiimiin kuuluvat muun muassa Juhani Tamminen, Jarmo Kekäläinen, Kari Jalonen, Risto Dufva ja Hannu Aravirta.

Katukuvassa MM-kisat voi huomata lähinnä mainoksista sekä ennen isoimpia otteluita ja niiden jälkeen kadut valtaavista faneista. Nähtäväksi jää, kuinka paljon ulkomaisia kannattajia Helsinkiin saapuu suomalaisten seuraksi. Suurin yksittäinen maamerkki kisojen pääarenaan Hartwall Areenan lisäksi on sen läheisyyteen nouseva Hockey Garden, jossa voi muun muassa seurata pelejä ja ruokailla.

Suomen joukkue MM-kisoissa

Maalivahdit:

Kari Lehtonen, Petri Vehanen ja Karri Rämö

Puolustajat:

Juuso Hietanen, Topi Jaakola, Joonas Järvinen, Lasse Kukkonen, Mikko Mäenpää, Janne Niskala, Anssi Salmela ja Ossi Väänänen

Hyökkääjät:

Valtteri Filppula, Mikael Grandlund, Jarkko Immonen, Jesse Joensuu, Jussi Jokinen, Niko Kapanen, Tuomas Kiiskinen, Mikko Koivu, Leo Komarov, Petri Kontiola, Janne Pesonen, Antti Pihlström, Mika Pyörälä ja Jani Tuppurainen

Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen nimesi yhdessä muun valmennusjohdon kanssa Suomen kisajoukkueen menneenä sunnuntaina. Tyylilleen uskollisena valmennusjohto valitsi joukkueeseen nimenomaan tällä hetkellä parhaassa kunnossa olevat pelaajatl. Viimeiset näytönpaikat olivat viikonloppuna pelatussa Tšekin EHT-turnauksessa. Joukkue koostuu Euroopassa pelaavien kiekkoilijoiden lisäksi muutamasta NHL-vahvistuksesta. Suomen joukkueen ehdottomana vahvuutena voidaan pitää maalivahtipuolta, sillä keltään muulta maalta ei todennäköisesti löydy yhtä vahvaa kolmikkoa. Puolustukseen ei saatu ainakaan aluksi yhtään vahvistusta NHL:stä, mutta esimerkiksi Kimmo Timosen tilannetta NHL:n playoffseissa seurataan varmasti silmä kovana. Philadelphian pudotessa olisi hänet mahdollista vielä kutsua kisajoukkueeseen. Hyökkäyksen osalta suurimmat katseet kiinnittyvät todennäköisesti Suomen ykkösketjuun, jossa pelaavat mahdollisesti NHL-tähdet Koivu, Filppula ja Jokinen. Myös viime keväänä sensaatiomaisesti pelannut kolmikko Pesonen-Immonen-Granlund on mielenkiintoista nähdä jälleen yhdessä tosipeleissä.

Kaiken kaikkiaan Suomella on mukana jopa 15 viime keväänä maailmanmestaruutta juhlinutta pelaajaa. Kotikisat ja media antavat väistämättä joukkueelle menestymispaineita. Joukkuetta ei ole kuitenkaan ennakkokaavailuissa nimetty suurimmaksi mestarisuosikiksi, ja esimerkiksi Ruotsin, Kanadan ja Venäjän joukkueita voidaan pitää paperilla kovempina. Aiemmat vuodet ovat  kuitenkin osoittaneet, että   tämä lähtökohta sopii Suomelle paremmin kuin hyvin. Supertähdistä koostuvan ryhmän sijaan tärkeintä on saada kasaan paras joukkue. Tästä on hyvänä osoituksena Suomen viime kevään joukkue, joka nousi maailmanmestariksi saakka loistavan yhdessä tekemisen ja joukkuehengen kantamana.

Pelaajia joita kannattaa seurata

Hyökkääjät:

Venäjän joukkueesta kannattaa nostaa esille kaksi pelaajaa. NHL:n pistepörssin suvereenisti voittanut Evgeni Malkin on mahdollisesti tulevien kisojen suurin tähti. Rapakon takana 75 ottelussa yli 190 senttinen venäläinen nakutti 50 maalia ja siinä sivussa antoi 59 maaliin johtanutta syöttöä Pittsburgh Penguinsin joukkueessa. Suuren koon, hyvän luistelun ja taitavuuden ansiosta Malkin pystyy halutessaan hallitsemaan kenttää ja kääntämään pelejä omalla panoksellaan joukkueelleen.

Venäläishyökkääjä Evgeni Malkin on MM-kisojen suurimpia tähtiä. (Kuva: Michael Miller)

Toinen mainitsemisen arvoinen pelaaja Venäjän joukkueesta on 33 -vuotias Pavel Datsyuk. Detroid Red Wingsissä palkkansa tienaava venäläinen on taikuri, joka pystyy tekemään maalipaikkoja tyhjästä ja nöyryyttämään vastustajiaan harhautuksilla, joihin muut eivät kykene. Datsyukin kekseliäisyys ja kiekonkäsittely on katsomisen arvoista. Etenkin rangaistuslaukauskilpailuissa Datsyuk kykenee tarjoamaan yleisölle ainutlaatuista viihdettä.

Kanadan joukkueesta nostetaan esiin Teemu Selänteen joukkuetoveri Anaheim Ducksista Corey Perry.  Olympiakultaa 2010 ja  Stanley Cupin 2007 voittanut laitahyökkääjä on tottunut voittamaan. Perryn laukaus on maailmanluokkaa, ja hän on hyvä hakeutumaan maalipaikoille. Viime kaudella hän pokkasi NHL:n parhaan maalintekijän palkinnon ja iski tälläkin kaudella 37 maalia, vaikka lähes koko muu joukkue suoritti kauden alakanttiin. Lisäksi Perry saa kisoissa ketjuunsa Ryan Getzlafin, jonka kanssa hän on pelannut samassa joukkueessa ja ketjussa jo viitisen vuotta. Pelikuvioita kaverusten siis tuskin tarvitsee kauaa hakea, mikä on etu etenkin kisojen alussa.

Puolustajat:

Kisojen isokokoisin pelaaja on Slovakian Zdeno Chara. Hän on kiistatta myös paras puolustaja, joka näissä karkeloissa tullaan näkemään. Pituutta Charalta löytyy kunnioitettavat 206 cm ja painoakin noin 115 kiloa. Chara on yllättävän hyvä luistelemaan kokoisekseen ja onkin siksi todella vaikea ohitettava. Palkintokaapista häneltä löytyvät  muun muassa viime kesältä Stanley Cupin voitto Boston Bruinsin kapteenina sekä NHL:n parhaan puolustajan palkinto Norris Trophy. Chara on ehdolla NHL:n parhaaksi puolustajaksi myös tänä vuonna.

Lisäksi katseet kannattaa kiinnittää tarkasti naapurimaa Ruotsin väreissä pelaavaan Erik Karlssoniin, joka yllätti kaikki päättyneellä kaudella voittaen NHL:n puolustajien pistepörssin Ottawa Senatorsin riveissä. Karlsson pystyy sulavana luistelijana ja kiekonkäsittelijänä osallistumaan hyökkäyspeliin todella hyvin. Välillä hän onkin jäällä kuin 4. hyökkääjä. Charan tavoin myös 21 -vuotias ruotsalainen on ehdolla NHL:n parhaaksi puolustajaksi tänä vuonna.

Maalivahdit:

Maalivahtiin Suomen maajoukkue ei tule kaatumaan tänäkään vuonna. Tällä kertaa Leijonien maalia vartioi Dallas Starsissa hienon kauden pelannut Kari Lehtonen. Tällä kaudella Lehtonen torjui kiekkoja NHL:ssä 92% varmuudella. Edellisen kerran hän pelasi Leijonissa vuoden 2007 MM-kisoissa, jolloin Lehtonen torjui Suomelle hopeaa ollen samalla turnauksen paras maalivahti.

Tulevaisuuden lupaukset:

Turnauksessa vilisee totta kai myös paljon nuoria tulevaisuuden tähtiä. Ohessa muutama pelaaja, joita kannattaa seurata:

Kanadan joukkueesta tällä kaudella läpimurtonsa tehnyt NHL:n viime kesän ykkösvaraus Ryan Nugent-Hopkins sekä jo nuoren tähden statukset saaneet Jordan Eberle, John Tavares sekä Jeff Skinner. Etenkin viimeiseksi mainittua Skinneriä kannattaa suomalaistenkin seurata. Todella taitavasti luisteleva nuori kanadalainen varattiin NHL:ään samana vuonna Mikael Granlundin kanssa, juuri ennen häntä. Skinner on ehtinyt tahkota jo kaksi kautta NHL:ssä ja onkin mainio vertailukohta Granlundiin, joka on pelityyliltään ja kooltaan samanlainen. Molemmat pelaajat lähtevät toisiin miesten MM-kisoihinsa, joten kokemusta on siltäkin saralta saman verran. Vaikkei Skinner olekaan tehnyt ilmaveiviä, on hän kuitenkin jo vakiinnuttanut paikkansa Carolina Hurricanesissa, joten hänen pelistään näkee Granlundiin verrattaessa helposti, mitä asioita Suomen suurin tulevaisuuden lupaus tarvitsee menestyäkseen myös Pohjois-Amerikassa. Naapurimaa Ruotsin joukkueesta nostetaan esille vielä jo mainitun puolustaja Karlssonin lisäksi Gabriel Landeskog, joka yllätti kaikki hienoilla näytöillään ensimmäisellä NHL-kaudellaan. 19 -vuotias ruotsalainen pelasi ennakkoluulottomasti, ja niin hän varmasti tekee myös ensimmäisissä miesten MM-kisoissaan.

Suomalaisille tuttuja pelaajia muissa joukkueissa:

Kotoisen SM-liigan pudotuspelien kuin myös runkosarjan pistepörssin Lahden Pelicansissa voittanut Ryan Lasch valittiin Yhdysvaltojen joukkueeseen. Maininnan ansaitsee myös Helsingin Jokereissa tällä kaudella hienot 16 maalia iskenyt tanskalainen Nichlas Hardt. Ikävä kyllä Tanska pelaa kisoissa lohkossa, joka pelataan Tukholmassa, joten Hardt tuskin pääsee näyttämään taitojaan maajoukkuepaidassa kotihalliinsa Hartwall Areenalle, ellei Tanska tee yllätystä ja etene turnauksessa neljän parhaan joukkoon. Tanskan joukkueessa ovat mukana myös Espoon Bluesin maalia vartioinut Patrick Galbraith sekä Rauman Lukon maalivahti Simon Nielsen. Muita SM-liigassa tällä kaudella vaikuttaneita  ovat muun muassa saksalainen HIFK:n maalivahti Dennis Endras, JYP:ssä Suomen mestaruuden tällä kaudella voittanut ranskalainen Yohann Auvitu, Tšekin joukkueeseen valittu TPS -puolustaja Tomas Mojzis ja hänen seurakaverinsa Slovakian Juraj Mikus sekä niin ikään slovakialainen Porin Ässien puolustaja Kristian Kudroc.

Nippelitietoa

Kisojen maskotti on suomalaisen Rovion suositusta Angry Birds -pelisarjasta kisojen teemaan sopivaksi muokattu lintu, HockeyBird.

Kiekkoja on varattu kisoihin noin 30 kappaletta jokaista ottelua varten, eli käytössä on yhteensä vajaat 2000 virallista pelikiekkoa. Lisäksi tavallisia kiekkoja on joukkueiden harjoituksiin käytettäväksi toiset 2000.

Kisojen yhteistyökumppani Sokos- hotellit majoittaa joukkueet. Suurin osa joukkueista majoittuu hotelli Presidentissä. Suomen maajoukkueen majapaikka on pidetty salaisuutena.

Hartwall Areenan ruokatarjonnasta vastaava Restel Tapahtumaravintolat huolehtii kisojen ruokatarjonnasta niin ravintoloissa, pikaruokapisteissä kuin areenan pihaan nousevassa Hockey Gardenissa. Kiireisimpinä kisapäivinä areenalla tarjoillaan jopa 15 000 ruoka-annosta. Kisoihin on varattu  ruokaa seuraavasti:

Merilapin poronkäristystä 2000 kiloa

Perunamuussia 3000 kiloa

Ylikypsää possunkylkeä 600 kiloa

Prässättyä vasikan poskea 400 kiloa

Karitsan entrecotea 450 kiloa

Toast skageneita 3500 kappaletta

Nakkeja 40 000 kappaletta

Ravintoloissa palvellaan noin 5000–6000 asiakasta päivittäin ja pikaruokapisteissä palvellaan jopa 10 000 asiakasta joka päivä. Hockey Gardeniin odotetaan 6000–8000 asiakasta jokaisena kisapäivänä.

Virallisia IIHF:n ompelimoja on kaksi. Toinen on Helsingissä ja toinen Tukholmassa. Kumpikin ompelimo tuottaa oman lohkonsa joukkueiden paidat. Paitoja ommellaan kummassakin paikassa reilut 500 eli paitoja tehdään pari kappaletta pelaajaa kohti ja tarpeen mukaan enemmänkin.

Kisojen vanhin pelaaja on Tšekin joukkueessa pelaava keskushyökkääjä Petr Nedved (40) ja nuorin puolestaan Kanadan puolustaja Ryan Murray (18).

Turnauksen lyhyin pelaaja on Italian joukkueen laitahyökkääjä Luca Felicetti (165 cm). Hänelle pituudesta ei kuitenkaan uran aikana ole ollut ainakaan toistaiseksi haittaa, sillä hän on vakiopelaajia maajoukkueessaan.

Juhlitaanko tänäkin keväänä Suomen maailmanmestaruutta? (Kuva: Tuomas Puikkonen)

 

2 vastausta artikkeliin “Pohjiksen kisapaketti: Jääkiekon MM-kisat 2012”

  1. Sami Keijonen avatar
    Sami Keijonen

    A:t on kyllä kirjoitellut kattavan ennakkopaketin. Ja tänään se kaikki alkaa, katsokaamme mihin tämän kevään tarina päättyy. Pikkasen minua harmittaa, että tv-oikeudet on nyt kaupallisella kanavalla, mutta minkäs teet.

  2. Ramires Känsälä avatar
    Ramires Känsälä

    Jatkopeleissä taitaa tulla vastaan USA. Samanlainen höyry päälle Leijonat kun Drogba laittaa konsanaan Valioliigassa kun sille päälle sattuu!