,

Onnellisuus, pilkettä silmäkulmassa

Ihmisiä yhdistää tunteet. Suru, ilo, rakkaus, häpeä ja kateellisuus ovat tunteita, joita koemme samana. Jokaisella on eri tarina tunteidensa taustalla. Ihmisyyttä siis yhdistävät emotionaaliset kokemukset maailmasta, mikä on mielestäni kaunis ajatus globaalista yhtenäisyydestä, vaikka näytämme ja olemme kaikki erilaisia. Onnellisuus on käsite, johon kaikki haluaisivat saada osansa elämämme aikana.

Mitä sitten onnellisuus on?  Oma ajatukseni onnellisuudesta on sitä tunnetta, kun tulee kevyt olo. Maailma niin sanotusti vastaa omaan hymyyn ja tuntuu kuin mikään ei voisi estää askeleitani. Esimerkiksi onnellisuus voi syntyä materiaalin tuottamasta ilosta, jota sanotaan materialismiksi, tai se voi olla täysin riippuvainen toisesta ihmisestä, eli onnellisuus voi syntyä ulkopuolisen tekijän vaikutuksesta. Mielestäni tervein onnellisuus on itsetuotettua eikä riippuvaista toisesta. Silloin sitä voi hallita itse ja elämänlaatuaan eikä odottaa, että toinen tekisi sinut onnelliseksi. Sen takia elämässä kuuluisi oppia kulkemaan omia polkujaan ja seuraamaan sitä, mikä tuntuu hyvältä ja kulkemaan käsi kädessä eikä toisen vietävänä.

On tärkeä keskittyä myös arjen pieniin hetkiin kuten esimerkiksi auringonpaisteeseen, hyvään musiikkiin, kavereiden kanssa jaettuihin yhteisiin kokemuksiin tai vaikka hyvään koenumeroon. Kun pitää asiat yksinkertaisena ja on iloinen pienistä asioista, on helpompi puskea viikkojen läpi leveämpi hymy kasvoilla. Ihmisten kuuluisi oppia arvostamaan niitä yksinkertaisiakin asioita arjessa ja vaikka päiväksi lopettaa kaikki turha valittaminen. Ehkä silloin voisi nähdä asioita eri tavoin?

Neuvoisin meitä opiskelijoita siten, että antaisimme itsellemme edes yhden rennon hetken päivässä ja keskittyisimme positiivisiin asioihin. Esimerkiksi jos koenumero ei ollutkaan odotusten mukainen, voi keskittyä mieluummin seuraavan tulokseen kuin jäädä potemaan edellistä, tai vaikka jos aamu alkaa väärällä jalalla, astuu seuraavan askeleen sillä oikealla. Kiteytettynä kannattaa suunnata katseensa siihen seuraavaan askeleeseen ja siihen, että se menee parempaan suuntaan kuin edellinen.