Onneli ja Anneli: Kirjasta elokuvaan

”Rehellinen löytäjä saa pitää. Ollaanko me rehellisiä ihmisiä? Onko kirjekuoressa vain rahaa, eikö mitään muuta? Vaikka kiiltokuvia tai tarroja.”

Näin alkaa pirteä ja kesäinen tarina kahden tytön, Onnelin ja Annelin, ikimuistoisesta kesästä ja seikkailusta. Onneli ja Anneli- elokuva perustuu Marjatta Kurenniemen kirjaan Onnelin ja Annelin talo. Elokuva (ja kirja) kertoo kahden pikkutytön kesästä ilman vanhempia ja huolia.

Juoni lyhyesti

Onneli (Aava Merikanto) ja Anneli (Lilja Lehto) löytävät kadulta kirjekuoren täynnä rahaa ja ostavat näillä rahoilla maagisen talon, joka on tehty juuri heille.  Kesän aikana tytöt tutustuvat myös naapureihinsa, joihin kuuluvat Tingelstiina (Elina Knihtilä) ja Tangelstiina (Kiti Kokkonen) ja heidän salaperäinen maailmansa sekä nyrpeä rouva Rosina Rusina (Johanna Af Schulten), joka myöhemmin löytää ilon elämästään.

Tingelstiinan ja Tangelstiinan talo on värikäs ja kesäinen, niin kuin heidän puutarhansa. Heidän pihallaan kasvaa kaiken laisia erilaisia ihmeelisiä asioita, kuten raketteja ja joulukuusen koristeita. Heihin verrattuna rouva Rosina Rusina ei vaikuta kummoiselta. Hänen pihansa on tyhjä ja tylsä. Hänen talonsa on iso ja pimeä tummanharmaa neliö. rouva Rosina Rusina ei kerro paljon itsestään kenellekään, toisin kuin Tingelstiina ja Tangelstiina. He ovat avoimia ja iloisia ja mielusti tervehtivät naapureitaan. Rosina Rusinan mies oli lähtenyt hänen elämästään, ja sen takia hänen elämänsä on synkkää ja ikävää.

Jotain jäi kaipaamaan

Kirja on muunnettu toimivaksi elokuvaversioksi, mutta asioita jäi puuttumaan. Olihan elokuva ihan toimiva, mutta aina ihmiset jäävät kaipaamaan asioita, jos he ovat lukeneet kirjan ennen elokuvaa. Joidenkin näyttelijöiden roolisuoritus vaikutti tosi teennäiseltä, mutta suurimakseen osakseen jokaisessa suomalaisessa elokuvassa ja sarjassa näin on. Muuten roolisuoritukset olivat hyviä. Päähenkilöiden näyttelijät, Aava Merikanto ja Lilja Lehto, olivat oiva valinta, koska he olivat jo valmiiksi parhaita kavereita. Heidän suorituksensa olivat hyvät, koska välillä tuntui siltä, että he oikeasti olivat Onneli ja Anneli. Elokuvassa nähdään myös Jaakko Saariluoma, Elias Koistinen,  Eija Ahvo ja  Kristiina Elstelä. Elokuvan on ohjannut Saara Cantell, joka on ohjannut myös monia lyhytelokuvia.

Kaikille jotka osaavat nauttia lastenelokuvasta

Olihan itsellä paljon odotuksia tätä elokuvaa kohtaan, mutta se johtuu vain siitä, että olen lukenut kirjan monta kertaa lapsuudessa. Sitä aina odottaa elokuvalta paljon, jos se perustuu kirjaan. Muuten elokuva on aivan loistava, vaikka se on lastenelokuva. Suosittelen elokuvaa kaikille, jotka pitävät erilaisista elokuvista ja osaavat nauttia vieläkin lastenelokuvista. Tarina kertoo hyvin siitä, mistä monet lapset haaveilevat – omasta unelmatalosta, jonka voi jakaa parhaan kaverinsa kanssa.

Arvio: 9/10

onneli ja anneli