Ensin hieman perustietoa naisten asepalveluksesta. Laki naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta hyväksyttiin Suomessa 17.2.1995. Naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen vaaditaan vähintään 18 vuoden ikäraja, ja korkeintaan saa olla 29-vuotias asepalvelusta suorittaessaan. Terveyden on toki oltava kunnossa ja muiden henkilökohtaisten ominaisuuksien on sovittava asepalveluksen suorittamiseen. Ennen kutsuntoja naisen on käytävä terveystarkastuksessa, joka on maksettava itse. Miehet pääsevät vastaavan tarkastukseen ilmaiseksi kutsuntojen yhteydessä, joten tässä on pientä epätasa-arvoa. 45 päivän kuluessa asepalveluksen alusta nainen voi ilmoittaa, haluaako jatkaa asepalvelusta vai ei. Esimerkiksi tänä vuonna asepalvelukseen haki ennätysmääränä noin 818 naista, joista noin 500 otetaan armeijaan, mutta loppujen lopuksi noin 400 naista harkinta-ajan jälkeen jää asepalvelukseen.
Naiset armeijaan vai ei?
Pitkään on kiistelty, onko naisten paikka armeijassa. Nykypäivänä on kuitenkin hienoa, kuinka naisetkin saavat osallistua asepalvelukseen. Naisia hakee palvelukseen vuosittain todella paljon, mikä kertoo aktiivisesta asenteesta isänmaata kohtaan ja tahtoa päästä omalta mukavuusalueelta pois.
Olen itsekin päättänyt mennä asepalvelukseen. Kunto ei ole vielä huipussa, mutta aikaa on vielä. Tahdon ylittää itseni, päästä mukavuusalueeltani pois ja kokea uutta. Naiset saavat olla armeijassa, niin kuin miehetkin!
Kuva: Petteri Koskenala, valatilaisuudesta.