, ,

Oma lukukokemukseni Anu Holopaisen kirjasta Ihon alaiset

Olen lukenut Anu Holopaisen kirjan nimeltä Ihon alaiset. Se on lukukokemuksena kiinnostava ja paljon ajatuksia herättävä. Se on saanut minut todella ajattelemaan asioita, joita siinä käsitellään. Tämä kirja on sellainen, mitä lukee jatkuvan jännityksen vallassa. Ikinä ei nimittäin voi arvata seuraavia tapahtumia. Lukukokemus on kokonaisuutena yllätyksellinen ja tunteikas.

 

Kirjassa on paljon mieleenpainuvia kohtia, mutta jos pitäisi sanoa jokin tietty, se olisi viimeinen kohtaus. Siinä Jara herää kauneusleikkauksensa jälkeen. Hänen ystävänsä on voittanut sen arvonnassa, mutta ei haluakaan mennä muokkauttamaan ulkonäköään. Siksi hän on antanut palkintonsa Jaralle, joka on haaveillut kauneusleikkaukseen menosta jo pitkään. Kirjan viimeisessä luvussa Jara herää leikkauksen jälkeen, mutta jokin onkin mennyt vikaan. Hän on vielä aivan pökerryksissä, mutta kuulee muiden puhuvan ympärillään. Hän tunnistaa ainakin äitinsä äänen. Jara kuulee jonkun sanovan, että hänen vammansa ovat vakavia. Hänen kasvonsa tullaan saamaan luultavasti entiselleen, mutta kasvojen kudos ja luusto sekä hänen kätensä ovat kärsineet vakavasti. Puhuja sanoo myös, ettei usko Jaran pystyvän saamaan enää ainakaan suuria ulkonäönmuokkauksia operaatiossa aiheutuneiden vammojen vuoksi. Tämä kohtaus on mieleenpainuva, koska siihen loppuu koko kirja. Jaran kohtalo jää avoimeksi.

 

Pidän ”Ihon alaisissa” siitä, kuinka aidontuntuinen se on. Henkilöt ovat uskottavasti kirjoitettuja, ja vaikka teoksen kauneusleikkauksiin vahvasti painostava maailma eroaa omastamme, henkilöiden elämät vaikuttavat todenmukaisilta. Kirja ei myöskään jää missään vaiheessa junnaamaan paikoilleen. Koko ajan tapahtuu jotain ja juoni kulkee eteenpäin. Alusta alkaen sitä on kiinnostava lukea. En kuitenkaan pidä siitä, miten kirjassa on tarkasti kuvailtuja, väkivaltaisia kohtauksia. Niitä lukiessani minulle on tullut hieman epämukava olo. Toisaalta ymmärrän kyllä, miksi Anu Holopainen on halunnut kirjoittaa nämä kohtaukset selkeän kuvailevasti. Hän selvästi pyrkii rehellisyyteen ja siloittelemattomuuten. Silti en itse pidä näistä kohdista.

 

En usko, että yhteiskuntamme tulee muuttumaan kirjan tilanteen kaltaiseksi. Kauneusleikkauksista tuskin tulee näin iso vaikuttaja jokaisen elämään. Silti kirja on pelottavan uskottava. Sitä lukiessa ei ole voinut olla ajattelematta, mitä seuraisi, jos elämämme menisikin kirjan kuvailemaan suuntaan. Silloin lähes jokainen tuntisi tarvetta korjauttaa ulkonäköään käymällä monenlaisissa toimenpiteissä ja leikkauksissa. Työpaikankin saaminen voisi olla vaikeaa, jos ei olisi parannellut omaa ulkonäköään.

 

Olen jäänyt lukemisen jälkeen miettimään Jaran tilannetta, koska hänen kohtaamansa vastoinkäymiset viimeisessä kohtauksessa tulevat niin yllättäen. Hän on aina haaveillut kauneusleikkauksista ja on päättänyt haluavansa ehdottomasti muokata itseään. Viimeisessä kohdassa kuitenkin selviää, ettei hän pysty epäonnistuneen leikkauksen aiheuttamien vaurioiden takia muuttamaan ulkonäköään välttämättä ollenkaan. Miten hän selviää, kun hänen elämänsä kulkua niin paljon määritellyt haave käykin mahdottomaksi? Miten hän sopeutuu elämään osana halveksuttua vähemmistöä, joka ei paranna ulkonäköään?

 

Kirjan aihe ja maailma itsessään herättää minussa paljon tunteita. Olen sitä mieltä, että ihmisillä pitää olla oikeus päättää omasta kehostaan itse. Jos se tarkoittaa esimerkiksi nenän muokkaamista, se on minusta täysi-ikäisille aivan hyväksyttävää. Mutta mitä seuraa, jos tästä lähdetään menemään laajasti vielä paljon pidemmälle? Sosiaalisen median aikakautena kaikenlainen, vääräkin, tieto leviää nopeasti. Some myös aiheuttaa paljon paineita, ehdottomasti ulkonäköönkin liittyviä. Vaikka kirjan kuvaama maailma on tietenkin äärimmäinen, se ei tunnu täysin mahdottomalta ajatukselta.

 

Opin kirjaa lukiessani siitä, miten paljon ympäröivä yhteiskunta vaikuttaa ajattelumalleihimme. Kirjan kauneusleikkauksista jatkuvasti haaveilevien hahmojen ajattelutapa saattaa vaikuttaa todella oudolta ja äärimmäisyyksiin vedetyltä, mutta sen aiheuttaja on ympäröivä maailma. Jos normi on ulkonäön muokkaaminen ja suuri massa noudattaa normia, se vaikuttaa pakostikin kaikkiin tällaisessä yhteiskunnassa eläviin.

 

Kirjan luettuani ajattelen sen nimen kuvaavan selkeästi kirjan teemaa. Nimi Ihon alaiset tarkoittaa kirjan hahmojen todellisia persoonia ja toiveita ympäristössä, joka on rakentunut arvostelemaan ihmistä täysin tämän ulkomuodon perusteella.