Olafur Eliassonin taideteoksen analyysi

Jenna Haapaniemi 16B

Olafur Eliassonin taideteoksen analyysi ja tulkinta

 

Päältä kaunis, sisältä vielä kauniimpi Pentagonal mirror tunnel

Pentagonal mirror tunnel on Olafur Eliassonin teos. Teos muodostuu viidestä peilistä, jotka on asetettu viisikulmioksi. Teoksen idea liittyy kiinalaiseen ja japanilaiseen puutarhaan, joiden esteettisiin periaatteisiin kuuluu lainata ympäröivää maisemaa ja käyttää sitä visuaalisesti osana puutarhan rakenteita. Mielestäni tässä vaiheessa ei ole merkitystä, kuka teoksen on tehnyt, mutta jos jatkossa haluisi nähdä tämänkaltaisia teoksia lisää, niin kannattaisi panna tekijän nimi mieleen.

Olafur Eliasson on tanskalais-islantilainen taiteilija, joka tunnetaan veistoksista ja siitä, kuinka hän käyttää teoksissaan muun muassa valoa, vettä sekä ilmaa parantaakseen katsojan kokemusta. Vuonna 1995 hän perusti Studio Olafur Eliassonin Berliiniin.

Teos on tehty vuonna 2017. Teoksessa on käytetty taitavasti peilejä. Koska peilit ovat viisikulmion muodossa, muodostelma luo upean näkymän katsojalle, joka astuu peilien keskelle.

Teos on julkaistu EMMAssa, Espoossa, Suomessa. Sen käyttötarkoitus on luoda katsojalle näkymä tunnelista, hänen katsoessaan peiliin.

Peilien sommittelun täytyy varmaankin olla hyvin tarkkaa, jotta tunneli muodostuu peileihin. Jos peiliin katsoo nopeasti, ei välttämättä huomaa tunnelin muodostumista. Siihen täytyy katsoa oikeasta kulmasta. Tunneli viestii moniulotteisuutta kauniisti. Teos on myös ulkoapäin upea. Peilit ovat ympyrän muotoisia. Teos on kokonaisuudessaan mielestäni kevyen näköinen.

Valo on suuri asia teoksessa. Valo heijastuu jokaisesta peilistä toisiinsa. Jos valoa ei olisi, ei myöskään peilistä näkisi kauhean kauas, niin kuin siinä on tarkoitus. Teosta voi katsoa lukuisista eri kulmista ja nähdä monia eri näkymiä.

Teoksessa ovat vastakkain erityisesti muodot, sillä vaikka peilistä näkee tunnelin, sieltä näkee paljon muitakin ympärillä tapahtuvia asioita – kuten itsensä. Teoksesta välittyy mielestäni erittäin kaunis, rauhallinen ja hieman kevyt tunnelma. Teosta katsoessani tunnen itseni hyvin kevyeksi. Minusta tuntuu kuin en olisi enää samassa tilassa kuin ennen kuin astuin peilien sisään.