Oikeudenmukainen kosto

Osama bin Laden on kuollut! Ensimmäinen ajatus oli, että jes, yksi huoli maailmassa vähemmän. Jos joku maailmassa ansaitsi oikeasti kuolla, oli se varmasti bin Laden. Hänhän on päävastuussa syyskuun 11. päivän liki 3000 kuolonuhrista ja yli 6000 haavoittuneesta. Kamala mies. Ilman häntä maailma on parempi paikka. Aivan varmasti on.

Iskujen seurauksena Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin toteuttamaan oikeutta. Melkein kymmenen vuotta kestänyt sota sai sinetin viime viikolla bin Ladenin murhasta. Nyt bin Laden on vihdoinkin maksanut takaisin ja oikeus on tapahtunut. Sota vaati 655 000 siviliin hengen. Kuka heistä on vastuussa? George W. Bush aloitti tai vähintäänkin hyväksyi sotatoimet, joten minun logiikallani hän. Mutta ei. Hän vain toteutti oikeutta, ja maailma hyväksyy sen.

Kosto on terroristeille ja oikeuden toteuttaminen vallanpitäjille, vaikka käytännössä ne tarkoittavat samaa. Joku halutaan saada vastuuseen tekemisistään. Jokainen voisi alkaa perustella tekemisiään oikeuden toteuttamisella. Varas ryöstää pankin ja perustelee syyttömyyttään sillä, että hänellä on oikeus parempaan elintasoon. Ei toimi. Jos haluaa käyttää ilmaisua toteuttaa oikeus, pitää määritellä, mitä on oikeus.

Oikeudesta ei heti ensimmäisenä tulisi itselleni mieleen, että iso ja vaikuttava, sivistynyt maa juhlii jonkun miehen murhaamista päivätolkulla. Ei edes, vaikka mies olisi kuinka kauhea, sillä maailmassa on monia kauheita ihmisiä, jotka eivät ole saaneet minkäänlaista rangaistusta. Ei minua vakuuuta, että ehkä jopa maailman vaikutusvaltaisin mies, Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama, julistaa televisiossa, kuinka oikeus on tapahtunut, kun bin Laden on murhattu. Se  vaan ei ole hyväksyttävää mieheltä, joka on saanut Nobelin rauhanpalkinnon.

Fakta kumminkin on, että olisi ollut paljon vaikeampaa ja vahingollisempaa saada bin Laden vastaamaan teoistaan oikeuden eteen. Hänen tukijansa olisivat todennäköisesti koettaneet monin tavoin vapauttaa johtajansa. Olisi siis tarvittu äärimmäisiä turvatoimia  bin Ladenin vangitsemiseksi. Enemmän vaivaa siis. Yhdysvaltojen mielestä heidän ei tarvinnut tehdä tätä. He valitsivat helpon tien. Oliko heillä oikeus siihen, sitä on vaikea sanoa. Mutta kosto tämä enemmän tai vähemmän oli, siitä ei pääse mihinkään.