Nirvana (valaistuminen)

Onko taiteen mahdollista tehdä sanattomaksi tyyppiä, joka ei piittaa taiteesta? Mitä sinä ajattelisit, jos museon opas ohjaisi sinut lähes 400 neliömetrin kokoiseen tyhjään huoneeseen, jonka lattiaa, kattoa ja yhtä seinää lukuun ottamatta peittää musta kangas. Ainoa valo, jonka näet, on edessäsi aukeava, lähes 20 metriä leveä animaatio. Ainoa ääni, jonka kuulet, on dramaattinen ja voimakas jousisoitinsävellys, jolle ei tunnu tulevan loppua. Mistä ihmeestä on nyt kyse?

Edellä kuvailtu taideteos, johon tutustuimme EMMAssa, on IC-98:n luoma digitaalisesti toteutettu animaatio, nimeltään “Sidos”. Teos on vain pieni osa taiteilijaryhmän luomaa teossarjaa “Teesejä yhteiskuntaruumiista”, jota taiteilijat ovat työstäneet jo 16 vuotta. Teossarja käsittelee yhteiskuntien ja luonnonjärjestelmien suhdetta, kuten nimestä voikin päätellä. IC-98 on taiteilijakaksikko, jonka takana seisovat turkulaiset Visa Suonpää sekä Patrik Söderlund. Niin tässä kuin monessa muussa IC-98:n teoksissa toteutukseen tarvitaan lisäksi muusikoita ja simulaatisuunnitelijoita. Sidos-teosta onkin ollut luomassa yli kymmenen taiteilijan ryhmä.

Sidos-videoteos näyttää hamppuköyden kehittymistä pellolta paksuksi köydeksi. Tuhansista pienen pienistä kuiduista koostuva köysi on vertauskuva yhteiskunnasta, joka yhtä lailla muodostuu useista tekijöistä, jotka ovat toisistaan erottamattomia. Tätä taideteosta ihaillessa ei kuitenkaan tarvitse pysähtyä pohtimaan sen syvempää merkitystä, sillä se on käsittämättömän upea sellaisenaan. Hätkähdyttävä musiikki luo huoneeseen jännityksen, kuin sähkövarauksen, joka purkautuisi kohta salamana. Tunnelma on siis sama kuin kauhuelokuvassa, jossa tiedät murhaajan hyökkäävän, mutta et ole täysin varma milloin. Museo-opas ohjasi meidät pois animaation luota liian aikaisin, emmekä koskaan saaneet tietää, hyökkäisikö murhaaja ikinä.

Olen yksi niistä, jotka taidemuseossa ollessaan pysähtyvät jokaisen teoksen eteen muutamaksi sekunniksi, kunnes silmät kiinnittyvät niistä värikkäimpään. Tutkin teosta ja sen kuvioita hetken, kunnes totean, että se on aika ruma. Toisin sanoen, olen kärsimätön, enkä jaksa tutkia taidetta pintaa syvemmältä. Siksi tämä videoteos on minulle täydellinen. Animaatio kestää 14 minuuttia, ja kuva vaihtuu ja liikkuu koko ajan. Minua on tosin jäänyt häiritsemään videon “loppuratkaisu”, joten saattaa olla, että minun täytyy palata museoon ja katsoa video loppuun rauhassa.