Muoti meidän jokaisen arjessa

Onko muotia mahdoton ennustaa? Nykynuoriso seuraa jatkuvasti muotia. Nuorison hiustyylit, vaatteet sekä asusteet vaihtelevat koko ajan. Julkisuuden henkilöt sekä muotibloggaajat näyttävät muille jatkuvasti, mikä muotimaailmassa on kuuminta juuri tällä hetkellä. Jos nyt yhtäkkiä meidän kaikkien vähänkin urheilua seuraavien tuntemamme jalkapallon pelaaja Cristiano Ronaldo teettäisi itselleen rastakampauksen, voisin melkein vannoa miljoonien nuorten tekevän samanlaisen perässä. Muoti on siis hetkellinen jonakin ajankohtana vallitseva ja suosiossa oleva tyyli tai makusuunta. Tyyli ja muoti ovat helposti keskenään sekaisin meneviä käsitteitä. On hyvä kuitenkin huomioida, että ne tarkoittavat eri asioita. Tyyli on enemmän henkilökohtaista ilmaisu- ja esitystapaa, kun taas muoti on hetkellinen ilmiö.

Huomaan itse välillä katsoessani vaatekaappiini, kuinka paljon minulla on vaatteita, joita olen käyttänyt vain muutaman kerran. Minulle on viimeisen kahden vuoden aikana monta kertaa tullut hetkellinen päähänpisto mennä ostamaan jokin juuri sinä hetkenä muodissa oleva vaate, vaikka olen samalla ollut tietoinen siitä, että en vaatetta enää muutaman kuukauden jälkeen käyttäisi. Olen luultavasti halunnut kuulua enemmän muiden joukkoon  käyttämällä saman tyylisiä vaatteita heidän kanssaan. Samanlaisuus ja muiden jäljitteleminen vaatetuksessa on varma tapa olla tulematta kiusatuksi tai pitkien katseiden alaiseksi. Mutta on muodikasta olla myös erilainen ja omaperäinen. Joskus voi olla massamuotia muodikkaampaa pitää päällään sellaista hupparia, jota takuuvarmasti kenelläkään muulla ei ole.

Vaikka olisi täydellisesti perillä tämän hetken muodista, ei pysty täsmällisesti ennustamaan vuoden päästä muodissa olevia asioita. Muodin ennustaminen on miltei mahdotonta. Ihmiset voivat kuitenkin yrittää ennakoida tietyillä tavoilla tulevaa muotia, kuten seuraamalla todella aktiivisesti muotilehtiä tai muotiblogeja. Vain muutama vuosikymmen sitten vaatemuoti kulki rock-musiikin suurimpien nimien kanssa käsi kädessä, kun taas nykypäivänä rap-artistit vaikuttavat merkittävästi vaatemuotiin.

Muotibloggarit voivat vaikuttaa eri firmojen myyntimenestykseen voimakkaasti. Tämän takia monet suuret vaateyritykset lahjoittavat uudet vaatemallistonsa kuuluisimmille muotibloggaajille saadakseen heidät näyttäytymään annetuissa vaatteissa julkisesti. Näin yritykset pystyvät mainostamaan myös uusia mallistojaan.

Törmäsin Helsingin keskustassa suosittuihin musiikkiartisteihin Cledokseen ja Mikael Gabrieliin. He olivat kauppakeskus Kampin vieressä ulkona fanitapaamisessa. Heiltä kysyin ohi mennen heidän omia näkemyksiään nykypäivän muodista. Cledoksen mukaan oman tyylin pitäminen vie elämässä pitkälle.

Olen puhunut kirjoituksessani tähän mennessä vain vaatemuodista, hiustyyleistä ja asusteista. Mutta on kuitenkin muistettava, että muotia näkyy melkein kaikkialla. Maailma muuttuu koko ajan modernimpaan suuntaan, mikä näkyy muun muassa rakennuksissa, autoissa sekä ruokamaailmassa. On  muodikasta rakentaa nykyään todella korkeita rakennuksia, joissa on lasiset seinät. Autot muuttuvat bensalla toimivista sähköautoihin, mikä toisaalta on iso askel ilmastonmuutoksen lieventämisen kannalta. Jos ruokaa ajattelee muodin näkökulmasta, on trendikästä nykypäivänä olla vege eli kasvissyöjä. Itse huomaan tämän koulussa, kun vähän väliä käytävällä kuulee, kuinka joku on juuri ruvennut vegaaniksi. Olen miettinyt, miksi joku haluaisi muuttua kasvissyöjäksi tuosta vain, jos liharuuista pitää. Mutta olen itse keksinyt kysymykseen vastauksen. Ehkä kuulostaa hienolta sanoa, että on vegetaristi tai lakto-ovovegetaristi. Mutta en tästä huolimatta rupeaisi kasvissyöjäksi itse.

Ajatellessani tulevaisuuttani olen miettinyt itselleni uraa mallina, mutta tämä on jäänyt vain haaveeksi. Mallikouluun hakeminen on jäänyt ainoastaan puhetasolle. Ehkä minua ei valittaisi koulun jälkeen mannekiiniksi mihinkään muotitaloon esittelemään uusimpia luomuksia, mutta jos jokin vaateliike olisikin minusta kiinnostunut, voisi se olla huippu-urani alku. Hymyileminen kameralle eri kuvauspaikoissa uudet vaatemallistot yllä kuulostaa korviini unelmatyöltä. Samalla tästä työstä voisi saada huippupalkkaa.

Lähteet: Fokus-2-kirja, Wikipedia sekä artistit Mikael Gabriel ja Cledos, joihin törmäsin Helsingin keskustassa.