Mitä nuoret todella tekevät Espanjassa?

“Kuolema Auringossa” on Marja Kurikan dokumenttielokuva, joka käsittelee suomalaisen tytön huumeisiin liittyvää kuolemaa Espanjassa. Dokumentti alkaa hyvin karusti – siinä tytön isä esittelee kopiopaperilaatikon, jossa hänen tyttärensä on kuljetettu takaisin Suomeen jätesäkkiin käärittynä kuolemansa jälkeen Espanjasta. 

Isä kertoo tyttärensä syntymän olleen iloinen yllätys, vaikka hänen liittonsa on päättynyt avioeroon. Isän mukaan Lumi on ollut läheinen pikkuveljensä kanssa ja Lumin lapsuus on ollut hänen mukaansa hyvä ja onnellinen pikkuveljensä Tuomaksen kanssa. Tuomaksen mukaan Lumi on ollut “kiltti eikä ole halunnut kenellekään mitään pahaa”. Dokumentissa kritisoidaan Suomen järjestelmää, jossa isän on vaikea saada lapsen huoltajuus äidiltä, jolloin Lumilla ovat alkaneet ongelmat ja hänet on huostaanotettu. Ongelmat kuitenkin ovat rauhoittuneet hänen ollessaan täysikäinen. 

Lumi on joutunut väkivallan uhriksi ollessaan Espanjassa. Dokumentissa on myös kohtaus, jossa isä menee Espanjassa tapaamaan baarimikkoa, joka on tuntenut Lumin. Hän kertoo, että monet nuoret eivät kerro edes vanhemmilleen, mitä Espanjassa todella tekevät, ja monet käyttävät rahansa halpoihin huumeisiin ja alkoholiin. Kun he vierailevat talossa, missä Lumi on oleskellut ystäviensä kanssa, he (Lumin isä ja veli Tuomas) toteavat, etteivät olot ja tilanne ovat olleetkaan niin pahat kuin he ovat ajatelleet. 

Dokumentista surullisen tekevät Lumin kohtalon lisäksi myös hänen isänsä ja veljensä Tuomaksen reaktiot. Siinä esitetään Lumin heille jättämiä ääniviestejä sekä Lumista kuvia, jotka tekevät hänestä todellisen ihmisen myös katsojalle. Erityisesti Tuomaksen haastattelut ovat koskettavia, sillä hän on Lumin pikkuveli ja herkistyy monessa kohdassa, kun häntä haastatellaan, sillä asia on selvästi vaikea.

Dokumentin lopussa kerrotaan, että suomalaisten nuorten kuolemat ovat tasaisesti nousseet viime vuosina Espanjassa. “Kuolema Auringossa” on surullinen dokumentti, joka todella saa ajattelemaan. Vääriin porukoihin eksyminen on varmasti monelle nuorelle ongelma, ja varsinkin vieraassa maassa ja ilman perhettä voi olla vaikeaa päästä eroon pahoista tavoista. Tunnen henkilön, jolla on huumeongelma, ja joka kerta, kun hän on halunnut lopettaa käytön, on hän pian retkahtanut uudelleen, koska lähes kaikki hänen ympärillään olevat ihmiset käyttävät huumeita, jolloin hänen on vaikea pysyä niistä erossa. Ehkä tämä on myös ongelma Lumin kohdalla, koska porukka ja ryhmäpaine vaikuttavat suuresti ihmiseen.