Miksei Suomi pärjää jalkapallossa helpossa lohkossaan?

image
Suomen Joona Toivio, Roman Eremenko ja Joel Pohjanpalo olivat allapäin tappiollisen Romania-ottelun jalkeen.

Suomen jalkapallon A-maajoukkueella kävi erittäin hyvä tuuri jalkapallon vuoden 2016 EM-kisojen karsintalohkojen arvonnassa. Samaan lohkoon Suomen kanssa asettuivat Romania, Kreikka, Pohjois-Irlanti, Unkari ja Färsaaret. Suomen  karsintalohko oli ennalta arvioiden selvästi heikkotasoisin karsintojen yhdeksästä lohkosta, sillä samaan lohkoon ei arvottu yhtään lajin suurmaata. Lisäksi tuleviin EM-kisoihin pääsee 24 maata entisten 16 sijasta. Suomelle riittäisi vähintään lohkon kolmossija varmistamaan paikan jatkokarsinnoissa. Tässä vaiheessa kaikki näyttikin vielä erittäin hyvältä, ja monet uskoivat Suomen yltävän ensimmäistä kertaa  arvokisoihin.

Menestys heikkoa

Karsinnat eivät kuitenkaan ole menneet toivotulla tavalla. Tällä hetkellä Suomi on karsintalohkonsa neljäs eli sijalla, josta ei ole asiaa EM-kisohin. Miksi Suomi on tässä tilanteessa? Suomen peli on periaatteessa ihan hyvässä kunnossa. Pallo liikkuu hyvin keskikentällä ja kapellimestarina toimii Roman Eremenko. Suomi ei ole ollut toistaiseksi missään ottelussaan vastaanottavana osapuolena, oikeastaan päinvastoin. Suomen pelin tavoitteena on pitää paljon palloa omalla joukkueellaan, ja siinä onkin onnistuttu.

Karu fakta on kuitenkin se, että Suomi on tehnyt neljässä karsintaottelussa ainoastaan neljä maalia, joista kolme jalkapallokääpiötä Färsaaria vastaan. Kreikkaa, Romaniaa ja Unkaria vastaan Suomi on tehnyt ainoastaan yhden maalin. Suomen pelin ongelmana on, ettei hyville maalintekopaikoille päästä. Pallon liikuttelu keskikentällä toimii, mutta vastustajan puolustuslinjan murtavat syötöt puuttuvat.

Maalipaikat vähissä

Sanotaan, että Suomi ei menesty, koska Suomen viimeistely on tehotonta. Tosiasia on kuitenkin, että Suomi pääsee hyville maalipaikoille erittäin harvoin eikä sillä ole edes mahdollisuuksia yrittää niiltä. Hyvä esimerkki on ottelu Romaniaa vastaan. Siinä Suomi piti paljon palloa ja Romania keskittyi puolustamiseen. Vaikka peli tuntui olevan hallussa, Suomi onnistui saamaan vain yhden vedon Romanian maalia kohti. Suomen pelaajien taso ei vielä riitä kovimpien vastustajien puolustuksen murtamiseen. Romania teki ensimmäisen maalinsa kulmapotkusta, jossa Suomella oli huonoa puolustamista, ja toisen lisäajalla, kun Suomen Alexander Ring oli ottanut punaisen kortin. Lopputulos: Suomi 0, Romania 2.

Kulmapotkut iso ongelma

Suomen toinen ongelma on kulmapotkut niin omassa kuin vastustajan päässä. Suomella ei ole enää Sami Hyypiän tai Hannu Tihisen kaltaisia kovia pääpelaajia, ja ottelussa Unkaria vastaan ottelun ainoa maali tuli Suomen heikon pääpelaamisen myötä. Tämä näkyy myös vastustajan päädyssä, jossa Suomesta ei ole pelotetta.

2 vastausta artikkeliin “Miksei Suomi pärjää jalkapallossa helpossa lohkossaan?”

 1. Ville Pellosniemi avatar
  Ville Pellosniemi

  Hieno artikkeli!
  Olen samaa mieltä Suomen hyökkäuspelistä, kekseliäisyys puuttuu kokonaan. Keskikentän laatu on hyvä, Perpa ja Roma ovat laadukkaita, mutta hyvä kärki puuttuu. Jospa olisi Mixu aika kokeilla jo Jollea ja Eeroa? Ja laittaa se Hradecky aina aloittavaksi maalivahdiksi.

  #Mixuout
  #HateAcMilan

  1. Tuomas Sjögren avatar
   Tuomas Sjögren

   Samaa mieltä Ville! Eero olisi todella hyvä valinta avauskokoonpanoon. Jollesta en niinkään tiedä, sillä on vielä niin nuori ja hiukan kokematon.
   #ForzaMilan
   #HateInter