Mietelmiä Olafur Eliassonin taideteoksesta Pentagonal Mirror – Jokaisen kuvakulman minä

Pentagoni on geometrinen monikulmio, jossa on viisi kulmaa. Jos ihmisen ympärillä olisi viisi peiliä kyseisessä muodossa, näkisi tämä itsensä peilikuvien tunnelissa, jossa jokainen peilikuva kertoo omaa näkökulmaansa henkilöstä joko edestä, takaa, sivulta tai joistain niiden välistä. 

Kun tätä tunnelia tutkii, löytää jossain vaiheessa kuvakulman, jossa näkee itsensä katsomassa itseään. Jos tällainen peilimuodostelma olisi jatkuvasti ihmisen ympärillä, toisiko se yhtään hyötyä vai pelkkää haittaa?

Jokainen ihminen välittää omista kuvakulmistaan. Ovatko vaatteeni asialliset? Vakuutinko yleisöni? Sanoinko jotain loukkaavaa? Riitänkö minä? Monet meistä ihmisistä välittävät näistä kysymyksistä vähemmän ja täten tarkastelevat itseään vähemmän peilitunnelista. Kuitenkin myös monet meistä välittävät kyseisistä kysymyksistä suuresti ja täten katsovat itseään peilitunnellista enemmän. Jotkut meistä harvoin edes vilkaisevat itseään sieltä.

Jos peilitunnelia ei käytä, on vaikea tietää, millaisen vaikutelman jättää eri kuvakulmiin. Jos sulkee silmänsä peilitunnelilta, voi vahingossa sulkea silmänsä totuudelta. Mutta jos katse ei koskaan irtoa kuvajaisista, voi lopputulos olla tuskainen.

Ihminen, joka katsoo ja tutkii itseään peilitunnelista taukoamatta, elää sen muodostamassa todellisuudessa. Henkilön tekemät analyysit peilien kuvista voivat muuttaa tämän kuvaa itsestään, muista ihmisistä ja maailmasta. Tuntemukset peilitunnelista tässä vaiheessa voivat olla tukalia, mutta lopettaminen on vaikeaa, koska tunneliin katsominen on muuttunut riippuvuudeksi. Lähteminen on siten hyvin vaikeaa, mutta ei mahdotonta.

Jos löytää itsensä peilitunnelista, muistakoon, että peili näyttää vain sen, miltä asiat näyttävät, eikä sitä, millaisia ne täysin oikeasti ovat. Jokaisen kuvakulman minä ei näytä samalta, mutta ei sen pidäkään. Totuus ihmisestä on mittaamaton, eikä yksikään peili tai ihminen pysty kertomaan sitä näin helposti. Tärkeintä on pysyä avoimena kritiikille, mutta luottaa itseensä. Sillä kuten tuli, peilitunneli on hyvä renki mutta huono isäntä.