Aina ennen kevään ylioppilaskirjoituksia abiturienteilla alkaa reilun kuukauden mittainen lukuloma. Perinteisesti lukuloma on lukemiseen pyhitettyä aikaa, jolloin herätään aamulla jo ennen kello kahdeksaa ja luetaan jokaista ainetta orjallisen lukusuunnitelman mukaisesti. Nykyään on kuitenkin paljon sellaisia opiskelijoita, jotka eivät tahdo noudattaa tätä perinnettä.
On olemassa abiturientteja, jotka unohtavat lukulomasta sanan luku ja viettävät rentouttavia vapaapäiviä toisensa perään. He saattavat herätä myöhään iltapäivästä ja pitää hauskaa 12 tunnin yöuniensa voimin. Nämä abiturientit eivät ota elämää turhan vakavasti ja ymmärtävät, etteivät ylioppilaskirjoitukset määrittele meidän ihmisarvoamme. Heillä saattaa myös olla harrastus, jolle antavat kaiken aikansa, jolloin lukeminen ei tulisi kysymykseenkään. Osalla näistä ”lukemattomista” abiturienteista on lukiossa hyvä pohja. Kursseilla on tehty työtä sen verran, ettei pieni lomailu edes erityisemmin haittaa. Valitettavasti osa lomailijoista on sitä luokkaa, joita opiskelu ei ole koskaan kiinnostanut, ja heiltä saattaakin jäädä tämä valkea, himoittu vappuhattu saamatta.
Joillakin abiturienteilla ei ole edes lukulomaa. Koulussamme on muutamia opiskelijoita, jotka jäivät kouluun vielä 4. jaksossa. Esimerkiksi 12E-luokan Soja Erola käy journalismin kurssia saadakseen täyteen ne kaikki vaadittavat 75 kurssia. Jotkut opiskelijat, esimerkiksi minä itse, käyvät kursseja itsenäisesti, sillä lukulomalla kouluun tuleminen on yllättävän rankkaa.
Tietenkin on myös olemassa niitä kultaisen keskitien abiturientteja, jotka noudattavat jonkinlaista lukusuunnitelmaa, mutta eivät kuitenkaan ota ylioppilaskirjoituksia turhan tosissaan. He saattavat lukea muutaman tunnin päivässä ja viettää pienimuotoista lomailua sen jälkeen. Tällaiset abiturientit pärjäävät hyvin kirjoituksissa eivätkä tuhoa omaa mielenterveyttään, kuten jotkut himolukijat saattavat tehdä.
Kaiken kaikkiaan erilaisia lukulomia on yhtä paljon kuin on abiturientteja. Kaikki tyylit lukulomanviettoon ovat tervetulleita, eikä kenenkään tyyliä saisi tuomita. Olemme kaikki vastuussa omasta elämästämme ja täysi-ikäisinä ihmisinä meillä on oikeus omiin päätöksiimme. Ylioppilaskirjoitukset ovat meidän käsissämme.
Yksi vastaus artikkeliin “Lukuloma vai pelkkä loma?”
Vaikka tuli romahdettua puolitoista vuotta sitten kirjoituksessa mainitun himolukemisen seurauksena ylioppilaskirjoitusten jälkeen, on helppo todeta jälkikäteen, että puurtaminen kannatti. Aikaa ja voimia se vei järjettömän paljon, mutta haluamaani korkeakoulupaikkaa en olisi saanut ilman suuria ponnistuksia.
Menestystä tämän vuoden ja tulevaisuuden abiturienteille toivottaa vuonna 2015 Pohjois-Tapiolan lukiosta valmistunut, ainakin toivon mukaan, tuleva matemaatikko. 🙂