Ankanpoika ja varis (vasemmalla) on Akseli Kala-Kallelan maalaama teos, joka on näytteillä Ateneumin Ankallisgalleriassa. Se on mukaelma Akseli Gallen-Kallelan maalamasta teoksesta Poika ja varis (oikealla). Akseli Kala-Kallela ei todennäköisesti ole oikea henkilö, vaan nimiväännös Akseli Gallen-Kallelasta. Nimiväännöksiä käytetään Aku Ankassa usein.
Teoksia kuvataan vähän yläviistosta. Niissä on pääosassa vasemmalla oleva noin ⅔ kuvan korkeudesta täyttävä poika, joka katsoo oikealla olevaa varista. He seisovat ruohikolla, ja ylänurkassa on kiviä ja kuivunut kasvi, jotka tekevät taustasta kiinnostavamman. Kuvien värimaailma on synkkä, ja pojat sulautuvat taustaan tämän takia. Varikset taas erottuvat hyvin mustan värinsä ansiosta.
Ankanpojassa ja variksessa alkuperäisen teoksen poika on vaihdettu nuoreksi Aku Ankan maailmasta tutuksi Roope Ankaksi. Varis ja loputkin maalauksesta on tehty sarjakuvamaisemman näköisiksi. Se on myös alkuperäistä värikkäämpi, ja ääriviivat ovat näkyvillä. Roope näyttää poikaa iloisemmalta, ja hänellä on leipää, jota syöttää varikselle. Taiteilija on ehkä muuttanut näitä yksityiskohtia tehdäkseen maalauksen tunnelmasta vähemmän synkän. Alkuperäisen teoksen tunnelma on ehkä vähän surullinen ja onneton, kun taas Ankanpoika ja varis näyttää, että köyhyys ei välttämättä tarkoita onnettomuutta ja surullisuutta.
”Akseli Kala-Kallela, ankkalinnalainen
Ankanpoika ja varis
Ankallisgalleria
Roope Ankan ensilantin tarinan tuntevat kaikki, mutta toisen lantin tarina oli jäädä historian hämäriin ennen kuin paljastui, että Akseli Kala-Kallelan mallina oli toiminut nuori Roope. Ankkapurhan linnaan eksynyt Kala-Kallela ihastui nähdessään, miten ankanpoikanen vaihtoi variksen löytämän kolikon leivänmuruun ja pani lantin visusti taskuunsa. Kun Kala-Kallela kuvasi nuoruudentöissään yhteiskunnan vähäosaisia, hän tuskin osasi aavistaa, että hänen mallinsa ponnistelisi vielä maailman rikkaimmaksi ankaksi.”
Tämä on Ateneumin verkkosivulta löytynyt tarina maalauksen synnystä. Siinä viitataan tunnettuun tarinaan, jossa Roope ansaitsee ensimmäisen palkkansa kiillottamalla kenkiä, ja Ankkapurhan linnaan, joka on Roopen suvun omistama linna hänen synnyinmaassaan Skotlannissa.
Valitsin Ankanpojan ja variksen enimmäkseen siksi, että Roopella on silmälasit, vaikka hän on kuvassa lapsi. Don Rosan sarjakuvaromaaneissa Roope Ankan elämä ja teot ja Roope Ankan elämä ja teot 2 Roope alkoi käyttämään silmälaseja vasta aikuisena. Ne ovat mielestäni oikea kuvaus Roopen lapsuudesta, joten Roopella ei mielestäni pitäisi olla silmälaseja kuvassa. Näistä teoksista opin myös, millaisessa köyhyydessä Roope eli lapsena. Sen takia Roope onkin sopiva henkilö köyhältä näyttävän pojan tilalla. Toinen minua kiinnostava asia Ankanpojassa ja variksessa on se, että Roope ja varis ovat molemmat lintuja.