Liian kalliit matkaliput

Bussi- ja junalippujen hinnat ovat nykyisin todella kalliita, eivätkä ne ole ainakaan näillä näkymin laskemassa. Lastenlippujen hinnat ovat vielä kohtuullisia, mutta aikuisten lipuista joutuu pulittamaan liikaa. Yli 17-vuotias joutuu maksamaan edestakaisesta seutumatkasta (esim. Espoosta Helsinkiin ja takaisin) jopa 8 euroa ja Espoon sisäisestä edestakaisesta matkasta 5 euroa.

Matkalippujen kalliit hinnat ovatkin syy siihen, miksi yhä useampi matkustaa pummilla. Monet eivät halua maksaa kalliita lippuja, tai niihin ei yksinkertaisesti vain ole rahaa. Harvalla opiskelijalla on esimerkiksi varaa maksaa jatkuvasti 8 euroa vaikkapa harrastusmatkoihin.

Kaikkein pahimmat ovat yöbussien ja -junien hinnat (klo 2:00-4:30). Öisin matkojen hinnat ovat sekä lapsille että aikuisille samat, seutumatka 6 euroa ja sisäinen 4 euroa. Eli seutumatkalla on kolminkertainen hinta normaalista lastenlipusta (2 euroa)  ja sisäisellä jopa yli kolminkertainen (normaali 1,20 euroa). Yöllä kulkiessa joutuu siis maksamaan edestakaisesta seutumatkasta huikeat 12 euroa, joka on todellakin liikaa.

Matkalippujen kalliit hinnat vaikuttavat myös henkilöautoilla kulkevien määrään. Ihmisiä kannustetaan jatkuvasti kulkemaan julkisilla kulkuvälineillä, mutta samaan aikaan niiden hintoja vain nostetaan. Moni valitsee oman auton mieluummin kuin kalliin bussin tai junan. Jos ihmisten halutaan kulkevan ennemmin julkisilla kuin omalla autolla, miksei matkalippujen hintoja sitten lasketa? Se saisi varmasti yhä useamman valitsemaan julkiset kulkuvälineet ja maksamaan lippujen hinnat pummilla matkustamisen sijaan.