Kuvia, kuvia ja kuvia #snapshot-näyttelyssä

Keskiviikkona 14.1. kaksi Pohjois-Tapiolan lukion ykkösten ryhmää lähti vierailemaan Kaapelitehtaalle Suomen valokuvataiteen museon #snapshot-näyttelyyn.

#snapshot oli Kaapelitehtaalla syyskuun puolesta välistä tammikuun loppupuolelle. Näyttely avaa sosiaaliseen mediaan ja erityisesti valokuvaukseen liittyviä termejä. Opimme opastetulla kierroksella esimerkiksi mikä on Kodak, millainen on Polaroid-kuva ja millaisia erilaisia selfieitä on olemassa.

Heti näyttelyn alussa oli seinässä kamera ja nappi ja sen alapuolella teksti “Paina nappia, me teemme loput”. Nappia painamalla kamera otti kuvan ja latasi sen suoraan Twitteriin. Osa oppilaista ei lukenut alla olevaa tekstiä vaan painoi vain nappia. Pian he saivat kohta huomata, että heidän hassuttelukuvansa olivatkin jo julkisia Twitterissä!

Yksi näyttelyn vaikuttavimmista huoneista oli valokuvaaja Jonathan Hobinin lapsikuvat, jotka perustuvat ajatukseen, että lapsetkin näkevät uutisia ja käsittelevät niitä leikin kautta. Hobinin kuvissa lapset on lavastettu erilaisiin uutisiin ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Kuvassa “The Twins” kuvataan WTC-tornien tuhoa. Kaksospojat leikkivät kahden palikoista rakennetun tornin juurella. Toinen pojista kuvaa terroristia: hänellä on kädessään lentokone, joka on juuri osumassa toiseen torniin. Toinen poika on palomies, joka pelastaa tornista putoilevia nukkeja. “American Idol” -kuvassa vahvasti meikattu ja mekkoon puettu pikkutyttö hirttää itseään sukkahousuilla. Kuva kertoo nuorille asetetuista ulkonäköpaineista ja siitä, kuinka vaarallisia ne ovat. Kuvien katseleminen herätti varmasti monissa erilaisia ajatuksia. Usein saatetaan ajatella, että lapset eivät huomaa rajuja uutisia, tai että he unohtavat ne heti nähtyään. Uutiset kuitenkin vaikuttavat lapsiinkin.

Näyttelyssä hauskaa oli esimerkiksi meemikoju. Ensin valittiin teksti, joka meemiin haluttiin, ja sitten otettiin kuva itsestä. Kuvan sai myöhemmin printattua itselleen mukaan.

Erik Kessels: 24 Hrs in Photos (2011)
Erik Kessels: 24 Hrs in Photos (2011)

Keskellä näyttelyä oli suuri vuori kuvia: 24 Hrs in Photos -taideteos. Kaikki vuoren kuvat oli ladattu yhden vuorokauden aikana Flickr:iin ja taiteilija Erik Kessels oli printannut ne kaikki. Kuvia oli tuhansia ja niissä oli ihmisiä, eläimiä, maisemia – melkein mitä vain mitä voi kuvata. Kuvia sai ottaa mukaansa ja osa oppilaista taisikin löytää kasasta aineiston kuva-analyysiään varten.

Yksi seinä oli omistettu esimerkeille siitä, kuinka tavallisten ihmisten ottamat kuvat ovat vaikuttaneet uutisointiin ja olleet poliisien avuksi. Esimerkiksi Berliinin maratonin pommittajat saatiin kiinni, kun heidät tunnistettiin ihmisten kuvaamista videoista ja kuvista.

Tällaiset vierailut ovat kivoja piristyksiä kouluarkeen. Näyttely oli mielenkiintoinen ja vaikka nuorista tuntuisi, että he tietävät kaiken sosiaalisesta mediasta, niin varmasti jokainen oppi jotain uutta.