Kurkistus sanomalehtityön historiaan Päivälehden museossa

Helmikuun alkupuolella vierailimme journalismikurssin opiskelijoiden kanssa Päivälehden museossa tutustumassa Uutisten aika -näyttelyyn, joka on yksi museon monista perusnäyttelyistä. Näyttely esittelee suomalaisen sanomalehtityön historiaa dramaattisine ja vaiheikkaine käänteineen ja valottaa maamme suurimman sanomalehden, Helsingin Sanomien menneisyyttä kiinnostavasti.

Päivälehdestä Helsingin Sanomiin

Miksi ihmeessä museon nimi on sitten Päivälehden museo, jos puhe on kuitenkin Helsingin Sanomista? Moni ei ehkä tiedä, että Päivälehti oli aikoinaan Helsingin Sanomien edeltäjä. Päivälehti vaan ei ehtinyt olla toiminnassa kovin kauan; se perustettiin 1889 ja lakkautettiin vuonna 1904 lehden viitattua hyväksyvään sävyyn kenraalikuvernööri Bobrikovin murhaan. Tuolloin poliittinen ilmapiiri oli Suomessa tulenarka ja sensuuri tiukkaa. Helsingin Sanomat jatkoi kuitenkin melkein samantien Päivälehden ansiokasta työtä vahvistaen suomalaisen sanomalehden asemaa.

Menneisyyden uutisvirta kiehtoo

Näyttelyssä on upeasti esillä vanhoja sanomalehtiä, toimittajien työvälineitä ja viime vuosikymmenten suuria uutisotsikoita aina Päivälehden vaiheista asti. On hyvin mielenkiintoista katsoa, miten esimerkiksi Titanicin uppoamisesta, talvi- ja jatkosodan tapahtumista tai vaikkapa Paavo Nurmen urheilusaavutuksista aikanaan uutisoitiin. Jutut kuvastavat lumoavasti kunkin ajan henkistä ilmapiiriä. Tällainen historiasta innostunut opettaja kuin minä voisi viipyä museossa vaikka kuinka pitkään, lukea juttuja suurennuslasilla kaikessa rauhassa ja omaksua kaiken tiedon.

Uhattu tiedonvälitys

Meillä oli museossa oppaana tutkija Markku Kuusela, joka kertoi perusteellisesti suomalaisen painetun journalismin kehityksestä. Oli puhuttelevaa kuulla, millaista toimittajan työ oli esimerkiksi Helsingin pommitusten aikaan 70 vuotta sitten. Museon lasivitriinissä on nähtävissä kranaatti, joka osui toimitukseen, mutta ei onneksi päässyt tekemään suurta tuhoa. Pommituksista huolimatta Helsingin Sanomat jäi sodan aikana ilmestymättä kuitenkin ainoastaan yhtenä päivänä.

Vierailua museossa voi suositella lämpimästi kaikille jo ihan yleissivistyksen vuoksi – se tarjoaa hienon aikamatkan lähihistoriaan ja muistuttaa vakavasti siitä, että vapaa ja puolueeton tiedonvälitys ei ole Suomessa aina ollut itsestäänselvyys. Kaiken lisäksi museoon on ilmainen sisäänpääsy, mikä tekee paikasta hyvin helposti lähestyttävän.

PäivälehtiPäivälehti 2

Päivälehden museo, Ludviginkatu 2-4, Helsinki, avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11-17.