,

Kouluruoka on hyvää!

Monien mielestä kouluruoka ei ole hyvää tai se näyttää ällöttävältä. Usein he kuluttavat rahansa lähikaupan epäterveellisiin tuotteisiin, kuten makeisiin ja muihin naposteltaviin. Me väitämme, että kouluruoka on hyvää ainakin kolmella eri tavalla.

Ensinnäkin kouluruoka on hyvää terveydelle ja se edistää nuoren kehitystä. Jokaiselle oppilaalle tarjotaan ilmainen, terveellinen ja monipuolinen kouluruoka. Kouluruoka on suunniteltu tarkasti, vaikka se tuotetaankin jokaiselle oppilaalle alle yhdellä eurolla. Se sisältää tärkeitä ravintoaineita, kuten hiilihydraatteja, vitamiineja, proteiineja ja kuituja.

Kouluruoka tarjoaa mahdollisuuden täydelliseen lautasmalliin. Lounaaseen kuuluu leipä, maito tai vesi, sekä puolet lautasesta kasviksia, kuten salaattia, raasteita ja kasvislisäkkeitä, neljännes lautasesta perunaa, pastaa tai täysjyväviljalisäkettä ja neljännes lautasesta lihaa, kalaa, kanaa, munaa tai palkokasveja. Myös keittoruokiin voi soveltaa lautasmallia, sillä sen lisukkeeksi tarjotaan hedelmä.

Toiseksi kouluruoka on hyvän makuista. Useimmiten ne jotka valittavat kouluruuasta eivät ole tyytyväisiä yksittäisiin ruokiin, kuten kasvisruokien tarjoamiseen kaikille eikä vain niille, jotka sitä haluavat. Kouluruokaan usein lisätään kasviksia, jotka tekevät tavallisista ruuista, kuten lasagnesta tavallista erikoisemman ja näin ehkä myös ”pahan”. Tavallisimpia kasviksia ovat pavut ja porkkana. Kuitenkin juuri nämä kasvikset ovat niitä monipuolisuutta tuovia aineita, joita nuori tarvitsee kasvaakseen.

Kolmanneksi kouluruoka on hyvää, koska se edistää rohkeuden hyvettä, kykyä uskaltaa rohkeammin kokeilla uusia ruokia ja uusia asioita, myös koulun ulkopuolella. Oppilaiden kannattaisi siis kouluissakin syödä rohkeammin omien ruokatottumuksien ulkopuolelta olevia ruokia.

Kouluruoka on hyvää!

Tekijät: Olli Huunonen ja Matias Honkasalo